Защо не можете да спите нощем?

Защо не можете да спите нощем?

Около 15% от населението страда от безсъние. Хората се нуждаят от около 8 часа сън всяка нощ, за да бъдат здрави. Ние проучихме причините за безсъние.

1. Множествена склероза

Учените от Калифорнийския университет проведоха проучване, което показва връзка между множествената склероза и безсънието. В проучването участват 2300 души с множествена склероза и 70% от тях имат разстройство на съня.

Заедно с чувството на умора (отличителна черта на множествена склероза) човек не може да заспи в продължение на поне 30 минути. Те често трябва да приемат хапчета за борба с безсънието им. Хората на възраст от 20 до 50 години са в рисковата група.

2. Стрес

Доказано е, че стресът причинява безсъние. Начинът, по който човек приема случващото се около него, засяга качеството на съня. Ако стресът е постоянен, безсънието може да стане хронично. 

3. Енергийни напитки

Консумацията на енергийни напитки се е увеличила през годините. Енергийните напитки правят хората по-силни и по-издръжливи, но нарушават качеството на съня и имат редица вредни ефекти върху здравето. Тези напитки съдържат кофеин, който стимулира централната нервна система. 

4. Астма

Екип от изследователи от университета в Питсбърг е установил, че безсънието е широко разпространено при възрастни с астма. 37% от пациентите, които имат проблеми с дишането, също имат нарушения на съня. 

Учените смятат, че е много важно пациентите с астма да лекуват безсънието си възможно най-бързо.

5. Инсулт

Проучване, проведено от учени от Университета в Съри, показва, че пациентите, които имат инсулт, също имат проблеми със съня, които оказват влияние върху качеството на живот като цяло. Изследователите вярват, че проблемите със съня, изпитвани от пациентите с инсулт, се дължат на редица фактори, които допринасят за това, като по-голямо психическо напрежение, болка и дискомфорт, както и намалени нива на физическа активност.

Значението на съня през периода на възстановяване не трябва да се подценява, защото сънът помага на човека да запази физическото и психическото си благосъстояние. 

6. Алкохол

4 970 възрастни вземат участие в проучване в университета "Джон Хопкинс". Участниците разказват на учените за броя на дните, в които през последните 3 месеца са пиели 4 или повече алкохолни напитки в един ден. Отговорите са използвани за изчисляване на средния брой дни, в които участниците пият алкохол. Участниците също така твърдят, че са имали проблеми със съня.

Резултатите показват, че хората, които пият 2 или повече пъти седмично, често са по-податливи на проблеми със съня.

7. Менопауза

Известно е, че жените по-често страдат от безсъние. Ново проучване в Пенсилванияския държавен университет показва, че по време на менопаузата рискът от безсъние се увеличава няколко пъти. Най-популярните оплаквания са затрудненията при заспиването и намаляването на цялостното качество на съня.

От 3 302 участници, повече от една трета са имали безсъние. Те съобщават, че се събуждат често през нощта.

8. Слаба имунна система

Д-р Eamonn Mallon от университета в Лестър доказва, че имунната система може да бъде причина за безсъние. Биологът казва, че популярното погрешно схващане е, че когато сме болни, спим повече. Въпреки това, проведеното от него проучване показва, че безсънието, причинено от болест, е много широко разпространено.

Слабата имунна система може да доведе до заболяване, което причинява нарушение на съня.

9. Гледане на телевизионни предавания

Доказано е, че гледането на телевизионно шоу или сериал нарушава съня. Първо, защото знаем, че телевизора нарушава качеството на съня. Втората причина е, че зрителите са напрегнати, очакват следващия епизод или следващата серия и са силно концентрирани, за да разберат смисъла на шоуто. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay