Истината за епидуралната упойка директно от анестезиолог

Ето какво трябва да знаете

Истината за епидуралната упойка директно от анестезиолог

Наистина ли боли, когато иглата влезе? Може ли лекарството да забави раждането? Ще чувствате ли изобщо нещо, ако ви сложат епидурална упойка? Кога е най-подходящото време да ви я сложат?

Епидуралната упойка може да предложи така желаното облекчаване на болката, но има няколко неща, които ще искате да знаете, ако сте решили да раждате с упойка. Ето какво да очаквате, ако сте решили да раждате с епидурална упойка:

Вероятно ще получите и катетър за урина

След поставянето на упойката няма да сте в състояние да се движите, още по-малко да ходите до тоалетна, така че вероятно ще ви поставят катетър, чрез който да се изпразва пикочния мехур. Това ще предотврати наранявания на пикочния мехур по време на раждането, а и бебето излиза по-лесно при празен пикочен мехур.

Също така по време на цезарово сечение, катетърът позволява на лекарите да наблюдават урината, защото това може да е първия признак на нараняване на пикочния мехур.

Епидуралните (и спинални) медикаменти могат да доведат до разтягане на пикочния мехур или проблеми при уриниране - друга причина за поставяне на катетър.

В повечето случаи катетърът се поставя след упойката, така че жените не усещат нищо. Понякога не е възможно поставянето на катетът- например при вагинално раждане, той трябва да се извади непосредствено преди напъване.

Наистина ли се нуждаете от катетър? Не е задължително, всеки човек е различен, но при високорискови бременности, задължително се поставя.

Доста е бързо

Поставянето на епидурална упойка е сравнително бърз процес- отнема 20-30 минути. Повечето пациенти са благодарни, че са се отървали от мъките.

Не е много болезнено

Процедурата е следната: сядате на ръба на леглото или лягате настрани. Ще ви дадат течности за поддържане на нормално кръвно налягане. Най-лошата част е инжектирането на лидокаин в гърба. Областта, в която е поставена инжекцията ще пари около 10-15 секунди. След това ще почувстване натиск при поставянето на катетъра. Възможно е някои от лекарствата да причинят сърбеж. Сърбежът обикновено изчезва за около час. Краката ви ще изтръпнат и няма да може да ставате и да ходите.

Епидуралното поставяне е стерилна процедура и трябва посетителите да напуснат стаята по време на поставянето, за да се намали вероятността от инфекция. 

Упойката ще отстрани острата болка, но жените продължават да усещат натиск, което е добре, защото все пак трябва да имат контрол над напъването.

Упойката може да съкрати или удължи раждането

Когато раждането ще бъде секцио, упойката не контролира времетраенето, но при естествено раждане може да окаже влияние върху продължителността, в зависимост от това в кой етап е сложена упойката.

Дори и да промени продължителността на раждането, упойката няма неблагоприятен ефект върху майката или бебето.

Не на всеки може да се поставя епидурална упойка

Почти на всички жени може да се постави, но има няколко случая, в които е забранено:

Мозъчен тумор или друго заболяване, което увеличава натиска в мозъка

Инфекция в мястото на поставяне на иглата

Ниските тромбоцити

Приемане на антикоагулационни лекарства

Може да се постави по всяко време

Ако сте сигурни, че искате говорете със своя лекар по-рано.

Поставянето на епидуралната упойка трябва да се случи, когато жената има 4 см разкритие.

Епидуралната упойка се счита за най-ефективния метод за облекчаване на болката.


Станете част от Jenite.bg във Facebook!

8 3
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay