Как да накарате детето си да пие повече вода

Вижте нашите пет полезни съвета

Как да накарате детето си да пие повече вода

Пиенето на вода е най-добрият начин за утоляване на жаждата не само при децата, а и при възрастните. Освен това водата е изключително полезна за човешкия организъм.

Когато поотраснат обаче децата се научават да пият все повече сокове и газирани напитки, при което водата остава на заден план. Научават го от телевизията, от лавката в училище, дори от самите родители. Много голяма част от хлапетата предпочитат сладкия вкус на соковете в кутийка, съдържащи различни оцветители, които са крайно нездравословни.

Научно доказано е, че децата, които употребяват напитки, съдържащи захар, са по-предразположени към развитие на наднормено тегло, за разлика от тези, които пият предимно вода. Нормалният прием на вода при децата е най-малко 6-8 чаши на ден (около 1,5-2 литра).

Пиенето на вода вместо подсладени напитки предпазва децата от проблеми със зъбите и заздравява костите. Затова, като родител, за вас е много по-добре да внедрите водата сред питейните навици на вашето дете.

Това обаче не е никак лесна задача, като се има предвид ината, който може да притежава едно дете. Предлагаме ви пет съвета, които да ви помогнат в мисията да накарате детето си да пие повече вода.

1. Използвайте забавни чаши
На детето ви няма да му пречи да пие вода, ако тя е налята в забавна чаша. Дори ще се забавлява. Можете да изберете цветна чаша, чаша с извита сламка или пък такава, на която е изобразен любимият анимационен герой на детето.

Добре е чашата да е светла, така че през нея да се вижда какво количество вода съдържа, каква част от него е изпита и каква остава. Постарайте се винаги да имате чаша с вода на масата, в колата, в чантата си, така че винаги да ви бъде под ръка.

2. Формички за лед, пълни с плодове
Интересен трик е да сложите малко парче плод заедно с водата във формичките за лед. На децата им се струва забавно, когато ги сложите в чашата им, а понякога плодът дори добавя вкус към водата.

Можете да използвате всякакви плодове, но най-удобни са дребните плодчета, като боровинките, малините и ягодите.

Как да накарате детето си да пие повече вода

3. Задължителна чаша вода към всяко ядене
Създайте ново правило, според което заедно с всяко хапване трябва да се изпие една чаша вода. По този начин се уверявате, че детето ви приема необходимото количество вода за деня.

Освен това, децата ще се почувстват по-сити, ако пият вода, докато се хранят. В противен случай просто ще искат снакс или друга лека закуска само около половин час след храненето.

4. Направете забавна таблица
Мотивацията на самото дете е много важна за успеха на мисията ви. Можете да я увеличите, като направите таблица, на която то само да отбелязва колко чаши вода е изпило и колко още му остават.

Така те си създават навик да пият вода на определени интервали от време. Таблицата може да съдържа картинки на празни чаши като детето оцветява по една, когато действително я е изпило. Броят на чашите може да бъде какъвто пожелаете, в зависимост от времето, през което трябва да бъдат изпити.

Как да накарате детето си да пие повече вода

Можете да "възнаграждавате” детето при завършването на таблицата. Измислете малки подаръчета, които няма да го разглезят и да започне да пие вода само заради наградата. Може да бъде нещо като монета за касичката, която се опитва да напълни, или пък специална игра заедно с мама и татко.

Когато видите, че навикът е създаден и няма нужда да "награждавате” детето си за положените усилия, сте свободни да премахнете таблицата.

Как да накарате детето си да пие повече вода

5. Позволявайте сок само при специални случаи
Това определено е трудна задача. Много деца предпочитат да пият сок от портокал, например по време на закуска, и не биха пили само вода и мляко през целия ден. Затова усилията в тази посока трябва да бъдат постоянни.

Започнете да сервирате вода вместо сок постепенно - първо само на закуска и вечеря, след това - и на обяд. Малко по малко детето ще свикне с по-рядката консумация на подсладени напитки и само ще търси забавната чаша с вода.

За още съвети, свързани с вашите деца, посетете страницата на Jenite.bg във Facebook!

2 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



16
Не е посочен 13.05.2014|14:59
Благодарна съм, че нямаме такива проблеми.
15
Не е посочен 12.05.2014|16:34
Те възрастните не се сещат ясно защо, ама при децата тези инстикти още не са така притъпени.
14
Не е посочен 10.05.2014|18:36
Важно е децата да пият повече вода, тъй като тя е важна за извършването на толкова много процеси в организма.
13
Не е посочен 09.05.2014|18:02
Това с ледчетата е хитро, както и с интересна чашка.
12
Не е посочен 08.05.2014|18:49
Здравословните навици у децата се създават трудно, но пък те са грижа на семейството.
11
Не е посочен 08.05.2014|16:21
Това наистина е много важно, тъй като повечето деца са обсебени от рекламите и това, което продават те.
10
Не е посочен 08.05.2014|15:11
Повече да тича .
9
Не е посочен 08.05.2014|11:48
Ще го излъжем някак си :)
8
Не е посочен 07.05.2014|17:52
Толкова ли е важно .
7
Не е посочен 07.05.2014|16:19
Полезни съвети, според мен и възрастните допускат тази голяма грешка.
6
Не е посочен 07.05.2014|16:01
При тях това си е някакъв инстикт, лично аз не съм срещала проблеми.
5
Не е посочен 07.05.2014|13:36
Интересни трикове .
4
Не е посочен 07.05.2014|13:21
много възрастни не пият вода,но иначе искат децата им да пият, важен е примера, не само за водата, но и за всичко, не може да искаме от него да пие вода и да яде ябълки,докато ние се наливаме с кола и ядем вафли!
3
Не е посочен 07.05.2014|12:48
Много хватки за тази работа. Детето трябва да се научи,че когато е жадно му се дава вода, грешката е на родителите. Често чувам как дете казва,че е жадно и му дават сок, кола, не, това не утолява жаждата, водата е за това, другото е удоволствие.
2
Не е посочен 07.05.2014|11:25
аз и себе си трябва да накарам
1
Не е посочен 07.05.2014|11:05
Добре че нямам такива проблеми.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay