Как да намалим химията в живота си?

10 лесни и достъпни стъпки към по-доброто здраве

Как да намалим химията в живота си?

Вероятно сте чували за философията, наречена "Wellness". На чист български бихме превели това като "Добруване" и се предполага то да бъде постигнато чрез идеален баланс между тялото, ума и духа. Което, колкото и парадоксално да звучи, в много случаи е свързано с отказване от модерните достижения на човечеството.

Такива сме си ние, хората - измисляме разни неща, радваме им се, започваме да прекаляваме с тях и в един момент се чудим как да ги спрем. А дори и да не сме фанатици на тема "Здравословен живот", все пак осъзнаваме, че в днешно време химичният ни товар е прекалено голям. Ето няколко начина, по които можем да смъкнем поне част от него: 

1. Сменете виниловите завеси в банята с такива, които са направени от естествени влакна. 

Виниловите завеси съдържат фталати, а за тях се смята, че са свързани с развитието на проблеми в репродуктивната система и растежа. Според някои учени дори увеличават риска от ракови заболявания. Горещите и запарени условия в банята помагат на тези опасни пластификатори да се освободят.

2. Ограничете употребата на пластмаса. 
Споровете относно евентуалните опасности, които се крият в пластмасата, са прекалено дълги и няма да ги развиваме тук. При всички положения ни се струва препоръчително да избягваме нещо, за чиито вреди се говори толкова много. Дори пластмасите, маркирани като лишени от бисфенол А, съдържат химикали, подобни на хормони, които могат драстично да повлияят на организма. Ако имате финансовата възможност за това, сменете пластмасовите съдове и бутилки със стъклени. В никакъв случай не слагайте киселинни храни в пластмаса, също така никога не я поставяйте в микровълновата.

3. Въздържайте се от консумация на консервирани храни. 
Подобно на пластмасата, и консервите съдържат потенциално токсични химикали. Купувайте грах и подобни продукти от магазини за здравословни храни, а ако нямате такава възможност, поне избягвайте консумацията на силно киселинни продукти от консерви - домати, например.

4. Разделете се с ароматите. 
Съставките им са защитени съгласно закона за търговската тайна, така че никога не знаете за каква точно химическа "яхния" сте си дали парите. Опитайте дали все пак не е възможно да се живее без душ гелове, ароматизатори за въздух, одеколони и парфюми. Със сигурност ще успеете да се справите, дори и да се лишите от поне някои такива неща.

5. Спрете да използвате антибактериални продукти. 
Те съдържат разяждащи химикали от типа на триклозана, чието име се свързва със сериозни поражения върху черния дроб. Няма смисъл да си причинявате това, имайки предвид, че миенето с обикновен сапун е също толкова ефективно.

6. Подбирайте внимателно пастата си за зъби. 
Все пак няма да закусвате с нея, така че не е нужно тя да има вкус и аромат на приятна за сетивата дъвка. Много по-важно е да си изберете паста, която не съдържа изкуствени подсладители, оцветители и натриеви сулфати.

7. Внимавайте какво съдържат и витамините ви. 
В тях не трябва да има синтетични и индустриални химикали, оцветители, добавки, свързващи вещества.

8. Не използвайте нищо, което има незалепващо покритие (тефлон). 
За здравето ви е много по-добре, ако се спирате на чугун или неръждаема стомана. В краен случай просто изхвърляйте веднага всичко, чието покритие е нарушено.

9. Отваряйте прозорците всеки ден. 
Особено когато готвите и след като сте се изкъпали. Качеството на въздуха навън е много по-добро от това на затворения въздух, така че позволявайте на дома си да "диша". Разтваряйте завесите и допускайте слънчевата светлина, защото тя безспорно е естествен антибактериален "препарат". Вземете си и растения, които пречистват въздуха. Някои от тях търпят нередовно поливане и осветяване, освен това изглеждат стилно.

10. Оставяйте обувките си на входа. 
Споменаваме ви тази точка само за всеки случай. Предполагаме, че всъщност няма нужда, тъй като все пак не сме американци и не си лягаме с маратонки в леглото. По този начин бихме поканили всички мръсотии от улицата вкъщи.

Не звучи толкова сложно, нали? Поне ние се радваме, че намерихме тези съвети. Нищо не ни пречи да ги последваме, щом дори малко ще зарадват здравето ни.

44 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



13
Не е посочен 24.10.2012|09:49
едно е сигурно,не бих могла да се откажа от парфюмите,душ геловете и тефлоновото покритие!с тази химия в живота си съм готова да се примиря!
12
Не е посочен 24.10.2012|09:37
Всичко днес е надлежно опаковано и стерилно чисто, но само на пръв поглед, тъй като опаковките, които се използват далеч не са толкова безвредни.
11
Не е посочен 24.10.2012|07:49
Някъде четох, че прекомерното използване на пластмаса, особено тази меката и канцерогенна също е причина за появата на рак.
10
Не е посочен 23.10.2012|17:36
Научих интересни факти от тази статия-Благодаря!
9
Не е посочен 23.10.2012|14:00
Статията е отлична! Браво! Мисля, че повече статии от този род ще повишат еко-културата на всеки един от нас.
8
Не е посочен 23.10.2012|13:40
Добре,че се обръща внимание,защото макар и потопени в море от пластмаса ние имаме възможност да изберем по-естествени материали. Такива са стъклото, чугунът и керамиката например.
7
Не е посочен 23.10.2012|13:21
Добър начин да се отървем от химиите в дома е да използваме натурални препарати за почистване като сода, оцет и пр. Има също така и много щадящи прахове за пране, веро и пр.
6
Не е посочен 23.10.2012|13:00
А защо да избягваме тефлоновите съдове? Ще е много мазно без тях.
5
Не е посочен 23.10.2012|12:50
Като живеем в ерата на пластмасата,нормално е да се замислим!
4
Не е посочен 23.10.2012|12:41
Полезни съвети, накараха ме да се замисля колко много пластмасови предмети имам в дома си
3
Не е посочен 23.10.2012|12:06
Все си мисля, че няма как да я намалим качествено.... има много некоректни производители!
2
Не е посочен 23.10.2012|11:55
Човек вече не знае на какво да вярва или не.... много информация излиза постоянно!
1
Не е посочен 23.10.2012|11:54
Много полезни съвети! Дано повече хора да я прочетат!
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay