Как да разберете, че страдате от диабет?

Важна информация

Как да разберете, че страдате от диабет?

Болните от диабет нарастват все повече. Хубавото е, че болестта е лечима и с диабет може да се живее. Но трябва да го откриете навреме и да предприемете съответните мерки. Днес ще си говорим повече за диабета и за всичко свързано с него.

 

Как можем да знаем, че сме диабетици?

За да узнаете дали имате диабет, е достатъчно само да измерите нивото на кръвната си захар. Ако на празен стомах имате над 1,26 на литър, това означава, че имате диабет. Има два основни типа диабет.

И двата типа могат да преминат към тип 1, ако не се лекуват.

Диабет тип 1 се нарича още инсулинозависим диабет. Синонимното му название идва от нуждата пациентите да аплицират синтетичен инсулин под формата на инжекции. Увреждане на панкреаса може да настъпи по много причини – например вирусна инфекция. Но най-голямо значение се отдава на автоимунните процеси, които възприемат клетките на панкреаса, произвеждащи инсулин, като "чужди” и насочват имунните си комплекси към тях, като ги деактивират.

Той се проявява в детството или юношетството, но може да продължи и докато човек вече е възрастен.

Захарен диабет тип 2, познат по-рано като инсулинонезависим захарен диабет (ИНЗД) или диабет с начало в зряла възраст, представлява метаболитно нарушение, което се характеризира с високо ниво на кръвната глюкоза. Класическите симптоми са прекомерна жажда, често уриниране и постоянно чувство на глад.

Често тип 1 се забелязва много по-бързо, отколкото тип 2, защото никой не обръща внимание на симптомите, които споменахме и ги приема за нещо нормално. Така могат да минат години, докато болният разбере, че страда от диабет.

Редките признаци, които могат да заострят вниманието ви са  прекомерна и хронична умора,тенденция да пиете много вода и да уринирате много, сухота в устатa.

 

Кои хора са застрашени от диабет?

Хората, имащи в семейството си болни от диабет, са най-застрашени от разболяване с болестта. Ако един от двамата родители е болен, рискът нараства с 30% за детето и достига до 90%, ако и двамата са болни. Ето защо трябва да се прави рутинен скрининг на децата. Жените, които са имали гестационен диабет по време на бременността, в 97% от случаите след това развиват диабет тип 2.

Пълнотата, яденето на сладки и липсата на упражнения увеличава също риска от диабет, дори и да нямате фамилна обремененост.

 

Какво можем да направим, за да се лекуваме?

Намелете сладкото, опитайте се да свалите излишните килограми и спортувайте редовно. Определено така ще си помогнете много.

Разбира се, ще трябва и да си слагате инсулин предписан ви от лекаря. С повече дисциплина, самоуважение към самите вас, ще можете да живеете нормално с диабет!

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay