Как да спите в любимата си позиция, без да вредите на здравето си

Как да спите в любимата си позиция, без да вредите на здравето си

Лекарите твърдят, че любимата ви позиция за сън може да причини проблеми със здравето ви. Междувременно, не е нужно да променяте навиците си, за да сте здрави, просто трябва да направите някои корекции.

Събрахме препоръки на специалисти за това как да спите в любимите си позиции и да бъдете здрави:

Ако спите на една страна

Учените установиха, че цереброспиналната течност се отървава от токсините по-добре, ако спим на една страна. Това намалява главоболието и риска от получаване на болести на Алцхаймер и Паркинсон. Освен това спането на лявата страна намалява киселините, но увеличава натиска върху черния дроб.

В случай на храносмилателни проблеми лекарите препоръчват да спите на лявата страна. Помага за подобряване на кръвообращението, облекчава хранопровода и стомаха.

За да държите гърба си прав, когато спите на една страна, поставете твърда и малка възглавница между краката си: това ще намали натиска върху ставите. Поставете мека и голяма възглавница под главата си.

В случай на високо кръвно налягане и проблеми с кръвообращението се препоръчва да спите на дясната страна: това ще намали натиска върху сърцето.

Ако спите по гръб

Спането по гръб е най-добрата позиция, ако имате проблеми с гръбначния стълб и ставите. Тази позиция също предотвратява киселини и бръчки. Но това е една от най-лошите позиции, ако имате проблеми с носа, високо кръвно налягане или хъркане. 

За да се отървете от хъркането, използвайте висока възглавница (или слагайте малка възглавничка под врата си), така че горните дихателни пътища да са в правилната позиция.

В случай на хрема, използвайте няколко възглавници, за да повдигнете главата си. Това ще попречи на слузта да остане във вашите синуси (ъгълът не трябва да бъде твърде голям, за да не навредите на врата си).

В случай на болка в гърба и ставите поставете под възглавницата малка възглавница, голяма, но ниска възглавница под коленете си и навита на руло кърпа под кръста си. Тя ще поддържа гръбначния стълб и ще осигури нормален поток на кръвта.

Ако спите по корем

Спането по корем помага да се намали кръвното налягане, да се подобри храносмилането и да се отървете от хъркането и киселините.

За да предпазите гръбначния стълб от прекомерно огъване и да намалите натиска върху кръста, поставете малка възглавница под стомаха и областта на таза. Възглавницата под главата ви трябва да е по-тънка или просто да я махнете, така че врата ви да не се изкривява.

Поза "ембрион" 

Позата, при която коленете са разположени високо към брадичката е много удобна, но може да бъде вредна за гръбнака ви. Тази извита позиция ограничава диафрагменото дишане, т. е. ще ви предпази от хъркане, но ако имате проблеми с дишането, като астма, се препоръчва да избягвате напълно тази позиция на сън.

За да изправите гърба си, уверете се, че краката и ръцете ви са в правилната позиция, а гърдите ви са "свободни". Поставете една голяма и мека възглавница между краката и друга между лактите. Лекарите смятат, че перфектната възглавница, която трябва да поставите под главата си, е малка, но пухкава възглавница, която да държи врата ви в правилна позиция.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!  

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay