Как се променя вагиналното течение по време на цикъла

Може да ви даде ценна информация за здравето

Как се променя вагиналното течение по време на цикъла

Вагиналното течение е нещо напълно нормално. Не е особено приятно, но е факт, че съществува и освен това може да ни даде ценна информация за здравословното ни състояние. Секретите, които се отделят от вагиналните и цервикалните жлези са различни през месеца и подсказват дали всичко с организма ни е наред. Може да разберете кога сте в овулация, кога е подходящо да забременеете и кога не и т.н.

Обикновено една жена произвежда около една чаена лъжичка секрет на ден, но всеки организъм е различен, така че може да бъде както повече, така и по-малко. Но придържайки се към своето "нормално" течение може да разберете дали наистина е нормално, като прочетете тази информация:

Ден 1-5: По време на менструацията се отделя много малко количество секрет. Може да видите малко количество, смесено с кръвта, но наистина би трябвало да е малко.

Ден 6-8: Когато нивото на естроген в тялото спада, течението става гъсто, лепкаво и бяло. Може да забележите кафяви петна за ден или два, но не се стряскайте. Това е просто става кръв от менструацията. Ако искате да забременеете, това не е подходящия момент, тъй като този секрет спира сперматозоидите. Ако не опитвате да си направите бебе, все пак трябва да използвате предпазни средства.

Ден 9-12: Приближава овулацията и нивото на естроген се покачва. Течението става кремообразно и в не голямо количество. Въпреки че не е идеалното време за бебе, спермата може да достигне до матката ви спокойно. Яйцеклетката може още да не е готова, но сперматозоидите живеят до няколко дни.

Ден 13-14: Овулация! Течението прилича на белтък- хлъзгаво, мокро и разтегливо. То е такова, защото трябва да помогне на сперматозоидите да достигнат до яйцеклетката. Лекарите го наричат "плодородна слуз". Не искате да забременявате? Задължително използвайте презерватив. Искате бебе? Това е вашият момент.

Ден 15-28: Тъй като нивата на прогестерон се покачват, течността се сгъстява и постепенно изчезва. Сперматозоидите не могат да се придвижват в тези условия.

Дръжте под око какво се случва там и не забравяйте, че някои промени са напълно нормални. Ако забележите нещо, което не ви се струва нормално, например жълто-зеленикав цвят, странен мирис, болка или сърбеж, консултирайте се с гинеколога си. Възможно е да имате някакви инфекция, възпаление или гъбички.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

4 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay