Какви болести може да ви донесе домашният любимец?

Запознайте се с опасността, за да я предотвратите навреме!

Какви болести може да ви донесе домашният любимец?

Знаем, че обичате невероятно много домашния си любимец, но трябва да знаете, че понякога той не е особено безобиден. Независимо дали имате котка, куче или друго животинче вкъщи, то може да бъде отговорно за редица проблеми, свързани с кожата и дори със здравето ви.

Здравословните ползи от отглеждането на домашен любимец вкъщи определено не са за пренебрегване. Той обаче може неумишлено да причини на своя стопанин много проблеми. Някои от симптомите, които разкриват наличието на по-сериозни болести, се изразяват в проблеми с кожата. Вижте как да се справите с подобни проблеми.

Подути очи (алергии)
Едни от най-често срещаните проблеми при отглеждането на животинче вкъщи са алергиите. Те невинаги се проявяват в обриви или други видими следи по кожата. Когато са причинени от домашни любимци, алергиите често засягат очите. Назалната конгестия (симптом, свързан с алергичния ринит) води до подуване на очите.

За съжаление, няма как да се справите напълно с този проблем. Но е изключително важно да опитате да преборите конгестията, като си осигурите медицинска рецепта за антихистамини, с които ще предотвратите по-нататъшното подуване. Това са медикаменти, които потискат действието на хистамина, като блокират свързването му с хистаминните рецептори. Хистамините увеличават съдовия пермеабилитет, което довежда до редица алергични реакции.

Следи от одраскване

Какви болести може да ви донесе домашният любимец?

Някои деца получават бактериална инфекция вследствие на котешки одрасквания. При възрастните това се среща по-рядко, но белезите от нокти няма как да бъдат избегнати.

За да предотвратите евентуални проблеми, мийте ръцете си с вода и сапун след игра с животното, в която са замесени нокти и зъби. В случаите, когато домашният ви любимец успее да забие ноктите си много дълбоко в кожата ви, е добре да използвате антибиотичен мехлем.

Инфекции

Какви болести може да ви донесе домашният любимец?

Кучетата и котките могат да причинят много инфекции на хората, които се получават най-често, когато слюнка от животното попадне в кръвта на човека. Една от всички обаче е изключително опасна - нейното латинско название е Methicillin-resistant Staphylococcus aureus.

Не си мислете, че понеже любимецът ви хапе леко, опасността да се заразите не съществува. Ако при ухапването кожата се разкъса, а то носи бактерията в себе си, ще си имате неприятности със здравето.

Симптомите, които съпътстват инфекцията, са малки червени пъпчици, които може да изглеждат и като подутини. Лечението е антибиотично, а без него те стават по-големи и болезнени.

Суха кожа

Какви болести може да ви донесе домашният любимец?

Ако кожата ви по принцип е по-суха, може би ще спрете да позволявате на котката си да ви ближе с малкото си езиче. В противен случай, сухотата може да се изостри и да се превърне в по-голям проблем.

Уверете се, че измивате добре мястото, което животинчето си е избрало, както и че използвате достатъчно хидратиращ кожата ви лосион за тяло.

Тения
Възможно е тенията да бъде пренесена не само от куче, но и от котка на човек. Симптомите включват червени обриви, най-често във формата на кръг. Тенията, за разлика от много инфекции, може да се предава само чрез докосване на човек до козината на животното.

Гъбичките обикновено засягат стъпалата и слабините. Когато попаднат върху скалпа, те могат да доведат до оплешивяване. Затова е много важно да бъде потърсено мнението на медицинско лице, ако някога се сблъскате с подобен проблем.

Ако тази статия ви е харесала, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

16 6
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay