Какво могат да кажат очите за здравето ви

10 неща, които може да разберете за здравето си от очите

Какво могат да кажат очите за здравето ви

От време на време, всеки има неприятни усещания в очите. За повечето от нас една здрава почивка и добър сън са достатъчни, за да възстановим зрението си, но има някои признаци, които не бива да пренебрегваме. Ето 12 симптома, които изискват консултация с лекар:

1. Бели петна по роговицата на окото

Това е доста често срещано явление сред хората, които носят контактни лещи и може да бъде признак на инфекция на роговицата. Дори малки наранявания на окото, причинени от носенето на контактни лещи може да доведе до такава инфекция. Хората, които носят лещи с изтекъл срок на годност или носят контактни лещи прекалено дълго са изложени на риск.

2. Бял кръг около ириса на окото

Най-често това е признак на стареене и не е причина да се притеснявате. Но ако сте далеч от пенсионна възраст, бял кръг около ириса може да означава висок холестерол и триглицериди нива, което често означава повишен риск от сърдечен удар или инсулт.

3. Червени очи

Причината за зачервени очи може да бъде недостатъчен сън, продължителна работа или излагане на вятър или слънце. Ако очите ви стават червени без специална причина, може да означава повишено вътреочно налягане (глаукома), високо вътречерепно налягане и диабет.

4. Сухи очи

Сухите очи причиняват дискомфорт и сърбеж. Търкането на очите предизиква наранявания върху нежната кожа около очите. Това води до огъване на клепача и поява на бръчки и също така увеличава ефекта на въздуха. Най-честата причина за сърбеж е сезонна алергия.

Ако прекомерно изсушаване е придружено от повишена чувствителност към светлина, това може да означава  рядко заболяване на имунната система.

5. Безцветни петна пред очите

Честото виждане на безцветни петна може да е признак за разкъсване на ретината.

6. Подути и червени очи

Обикновено са следствие от умората и често се бъркат  с инфекция.

7. Жълтеникаво петно близо до ириса

Жълтеникавите петна около ириса са признак на старееене на конюнктивата и се среща главно при възрастни хора. Освен това заболяването се провокира от ултравиолетовите лъчи, така че е по-често срещано при хора, които често са изложени на слънце.

8. Сълзене на очите

Звучи малко парадоксално, но неволните сълзи може да са признак на сухота в очите. Така очите се опитват да компенсират липсата на влага. Това явление се среща често сред тези, които прекарват много време пред компютъра или пред телевизора.

9. Малка тъмна точка на фона на трептене вълнообразни линии

Тези симптоми могат да показват лошо мозъчно кръвообращение. Най-честата причина е общото застаряване на организма. Хората с метаболитни нарушения - диабет, съдови заболявания са изложени на риск.

10. Пожълтяване на окото

Най-често, причината е в намаляването на функционалността на черния дроб и жлъчката. Пожълтяването може да бъде и основен симптом на хепатит.


Станете част от Jenite.bg във Facebook!

6 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay