Кантарът ти не знае дали си дебела

Що е то процент мазнини и какво трябва да знаем за него

Кантарът ти не знае дали си дебела

Често ли проверявате теглото си? Спрете да го правите за известно време. Ако не можете, изхвърлете кантара си.

Идеята е добра по ред причини, но тук ще се спрем по-подробно на една от тях. А именно - кантарът ви може и да показва КОЛКО тежите, но не дава добра представа за това КАК тежите.|

Всичко, от което е съставено човешкото тяло, има тегло. Дори и за душата, чието съществуване е крайно съмнително, се твърди, че тежи 21 грама. Когато искате да научите дали пълнеете или отслабвате, това, което мерите с кантара, е съвкупното си телесно тегло. Да, обаче онова, което ви интересува на практика, е теглото на мастната ви тъкан (онова, което ви прави "дебели") спрямо общата ви телесна маса или иначе казано - вашият процент мазнини.

Съществуват редица методи за измерване на процента мазнини в тялото, но кантарът не е един от тях. В това число причисляваме дори и кантарите, които уж имат функция за измерване на мазнини. Масово достъпните електронни апарати, които измерват биоелектричния ви импенданс също не са особено надеждно мерило.

Може би най-достъпният и относително точен уред за измерване е т.нар. калипер (представете си го като много прецизен шублер), а способът, по който се мери с него се казва калиперометрия. В България вече има доста хора, които са обучени да измерват мазнини по този метод.

Важно е да знаете, че той също има своите недостатъци, затова е препоръчително да се мерите всеки път при един и същи човек, който борави с един и същ калипер и използва една и съща формула за изчисляване на мазнините ви. По този начин, дори и в условията на неточност, поне ще знаете дали сваляте или качвате мазнини и с какъв темп се случва това.

Идеята "колкото по-малко мазнини, толкова по-добре" може да ви звучи логично и изкушаващо, но е валидна до един определен праг. Съвсем условно се приема, че докато мъжете този праг се намира около 5%, при жените говорим по-скоро за 12% или дори 15% подкожни мазнини. Този факт не е породен от някакви дискриминационни практики, а е породен от специфичните хормонални, репродуктивни и детеродни функции на нежния пол.

Състезаващите се на професионално ниво културистки и бикини фитнес модели могат да "слязат" под 10%, но правят това за изключително кратък период от време и в името на приза, а не на здравето. Ако сте виждали такива жени, ще да се съгласите, че външният им вид не е нещото, което бихте желали за себе си.
Кантарът ти не знае дали си дебелаОт снимките по-долу бихте могли да добиете ориентировъчна представа за това как изглеждат различните проценти подкожни мазнини и да прецените къде се намирате и къде бихте искали да отидете, ако настоящата ви визия не ви удовлетворява напълно.Кантарът ти не знае дали си дебела


И все пак, трябва да знаете, че различните жени могат и със сигурност изглеждат по различен начин, дори и да са с еднакъв процент мазнини. Процентът подкожни мазнини не взима предвид важни неща като мускулна маса, мускулен тонус и хидрация/дехидрация (процент вода в тялото).

На следната снимка можете да видите две жени с по около 15% мазнини. Тази отляво е бикини фитнес модел, докато другата е манекенка. Както можете да видите сами, между двете има доста голяма разлика.Кантарът ти не знае дали си дебелаНякои от четящите този материал може би се стремят към единия тип тяло, докато други ще предпочетат другия. Целта на сравнението не е да каже кой от двата е "по-правилният", а да даде нагледна представа за многото променливи, които трябва да се вземат предвид, дори когато става дума за толкова конкретен показател като процента мазнини в тялото.

Съветът ни след всичко, казано дотук, е да разчитате по-малко на кантара и повече на огледалото, за да решите дали се харесвате. Това, което ви дава кантарът, е само едно число, което може да бъде различно тази сутрин, довечера, тук или на Луната.

За още статии на тема "Здраве" станете част от Jenite.bg във Facebook!

6 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



4
Не е посочен 24.02.2014|16:14
Интересно, аз не знам.
3
Не е посочен 22.02.2014|19:38
на туй му се вика Бодибилдинг, аз не го виждам като "Билдинг",а по-скоро обратното,ама всеки си знае :)
2
Не е посочен 21.02.2014|18:12
Каква е тази яката бе..?
1
Не е посочен 21.02.2014|17:41
Така, както преценявам, имам 25% - ужасно много са, но не мога да се откажа от саламите.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay