Кристали и камъни: Прекрасни, древни и лечебни

В много древни култури са вярвали, че кристалите и камъните съдържат жизнена сила, използвали са ги в ритуали и за лекуване

Кристали и камъни: Прекрасни, древни и лечебни

Ана Йовчева обича да пишe – това успокоява търсещата ѝ природа и подрежда вътрешния ѝ свят. Чувства се най-удовлетворена, засягайки теми, които вълнуват не само нея, а и още други любопитни човеци. Както тя казва: "За какво сме създадени, ако не за да си помагаме?” 

Обича да споделя, както и да да провокира хората да се замислят. Да не гледат на нещата само от едната им страна, а да изследват. Да търсят най-доброто в живота и да започнат да дават повече от себе си.

Ана ще бъде гост на Jenite.bg през целия месец септември и всеки понеделник ще ви разкрива близките до светоусещането си теми, сред които и днешната - его, или тази част от нас, която някои приемат като враг. Но всъщност, то може да ни бъде приятел, стига да съумеем да го укротим. 

Те са нещо уникално – всеки е различен и излъчва енергия, която може да вдъхновява, успокоява, да придава красота, да се използва за лечение, да балансира или да повдига настроението. В ювелирната сфера се използват най-често заради своята издръжливост и твърдост. А ценителите ги колекционират и предават от поколение на поколение.

В много древни култури са вярвали, че кристалите и камъните съдържат жизнена сила, използвали са ги в ритуали и за лекуване. Смята се, че в изгубената Атлантида също са се докоснали до тях. Най-древното бижу с камъни е открито в гробницата на кралица Пу Аби в Ур (Шумер) и датира от третото хилядолетие пр.Хр. Египтяните са гравирали око на лапис лазули, символизиращ богът на слънцето Ра. А за индианците чероки кристалите били свещени и те често ги използвали за лечение. Тук очите ви ще попаднат на интересни материали по темата.

А в следващите редове ще разкажа за 5 от най-прекрасните кристали и камъни с техните тайнствени свойства и древен произход. Всеки един е уникален, носи определена енергия и моментално грабва окото.

Аметист

Кристали и камъни: Прекрасни, древни и лечебни

Признавам, че той ми е фаворит. Освен че гали погледа, този камък има способността да успокоява и балансира емоциите. По скалата на Моос твърдостта му е 7, а триъгълната му кристална структура може "да завърти ума” на всяка жена. Цветът му варира от светло до наситено, тъмно лилаво. Екземпляри от първия вид се срещат повече във викторианските накити, а наситените аметисти имат най-голяма стойност. Много често се използва за облекчаване на проблеми с дишането. Ако страдате от инсомния, то много вероятно е експертите по терапия с кристали и камъни да ви насочат към аметиста, за да бди над съня ви.

Кехлибар

Кристали и камъни: Прекрасни, древни и лечебни

Той е втори в моя списък и по цвят наподобява слънцето. През деня е по-светъл, а нощем потъмнява до оранжево. По-рядко се среща в зелен, черен, виолетов или червен цвят. Всъщност не е кристал, а втвърдена смола по дърветата. Най-често се използва, за да поема негативната енергия, трансформирайки я в положителна. В кристалотерапията кехлибарът помага при ставни, стомашни и бъбречни проблеми. Дава закрила, сила и носи късмет. Той принадлежи към групата на малкото камъни, които могат да се зареждат с електричество.

Тюркоаз

Кристали и камъни: Прекрасни, древни и лечебни
Сред всички кристали и камъни, той е символ на богатството, душевната чувствителност и любовта. Цветът му варира от зелено до небесно синьо, в зависимост от количествата мед и желязо в него. Находища на тюркоаз има почти във всички вулканични зони. Високо ценен е в Египет и Тибет, където е бил по-важен дори от златото.

Всяка култура е притежавала свои вярвания за въздействието и символиката на камъка, но повечето от тях се въртят около любовта. По време на Средновековието жените зашивали частици от тюркоаз към дрехата на желания мъж и така го "омагьосвали”, а персите го подарявали в знак на любов или като успокоение за наранено сърце. Смята се, че спомага за лечение при изпадане в депресия, силни стресови състояния, високо кръвно налягане, проблеми с белите дробове и инфекция на бъбреците.

Хематит

Кристали и камъни: Прекрасни, древни и лечебни

През Средновековието е наричан "камък на кръвта”, защото водата, която се използвала за полирането му, придобивала наситено червен цвят. Известен като камък на зодиите Овен и Водолей, той има способността да облекчава болки в костите и действа успокоително при тревожност.

Турмалин

Кристали и камъни: Прекрасни, древни и лечебни

Стара египетска легенда разказва как той пътува от сърцето на земята към Слънцето, попивайки в себе си всички цветове на дъгата. Свързва се с планетите Марс, Венера и Сатурн, символ е на зодия Близнаци. Най-високо ценени са розовите и червени турмалини, които се наричат още Рубелит. Експертите по терапия с кристали и камъни споделят, че турмалинът помага много при болки в кръста, проблеми с нервната система, главоболие, запек и др.  

Ако тази статия ви е харесала, харесайте и страницата на Jenite във Facebook!

17 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



6
Не е посочен 09.10.2013|17:17
Неслучайно едно време са използвали кристалите и камъните в ритуали и за лекуване.
5
Не е посочен 02.10.2013|15:07
Много са красиви и знам, че е хубаво да си имаме в къщи, поне някои от тях.
4
Не е посочен 01.10.2013|11:02
Много са красиви, познавам две ученички, които си правят колекция от камъни, много им харесва, вид хоби им е.
3
Не е посочен 01.10.2013|08:53
Тюркоаза е много красив камък.
2
Не е посочен 30.09.2013|19:41
Много красиви.
1
Не е посочен 30.09.2013|18:45
Със сигурност има някакво значение. Все пак всяка една материя има своите вибрации, които малко или много усещаме.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay