Кръвната ви група може да увеличи риска от тези 5 състояния

Или да го намали

Кръвната ви група може да увеличи риска от тези 5 състояния

Каква е вашата кръвна група? Този въпрос често завършва с дълга пауза и отговора "Ами не знам". Това води до още повече въпроси: наистина ли е нужно да знаем кръвната си група? Какво може да ви каже кръвната груша? Е, изглежда, доста. 

Основната и най-важна причина да знаете кръвната си група е кръвопреливането. Важно е да знаете, в случай, че ви се наложи да ви прелеят кръв или да дарите. Освен това, кръвната ви група може да ви каже дали сте по-малко или повече податливи на определени заболявания.

В крайна сметка, не можете да промените кръвната си група, но както се казва "Знанието е сила", така че, ако разберете на кои заболявания сте податливи, може да промените други акпекти от живота си, за да бъдете по-здрави. 

1. Кръвни съсиреци

При хората с кръвна група 0, има по-малък риск от получаване на кръвни съсиреци. Има една болест, наречена Болестта на Вилебранд, която се проявява с нарушение на кръвообръщението през целия живот. Хората с кръвна група А, Б и АБ са с 30% по-голям риск от получаването на кръвни съсиреци и Болестта на Вилебранд. 

2. Рак на стомаха

Наличието на кръвна група 0 положителна или отрицателна, може да намали списъка с няколко болести. За съжаление това означава лоши новини за всички останали. Например, хората с кръвна група 0 имат значително по-малък шанс да развият рак на стомаха. Не е известно защо хората с кръвна група А са по-застрашени. 

3. Язва

Ако сте с кръвна група А или АБ, не се тревожете. Едно от предимствата на тези кръвни групи е, че хората с тези кръвни групи са по-малко застрашени от появата на язва, отколкото тези с кръвна група 0.

4. Сърдечни болести

Тези с кръвна група 0 имат по-малък риск от развитие на коронарна болест на сърцето с 23%, в сравнение с всички останали. Най-застрашените са хората с кръвна група АБ и Б.

5. Рак на панкреаса

Още една победа за кръвна група 0. По-малко вероятно е да развият рак на панкреаса. Изследване, публикувано в списание Journal of the National Cancer Institute, установи, че тези с кръвна група А са 32% по-склонни да развият рак на панкреаса, а тези с AB кръвна група са 51% по-склонни, докато при хората с кръвна група Б има 72% вероятност.


 Станете част от Jenite.bg във Facebook!

3 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay