Методът на Уим Хоф или как е възможно да се чувстваш добре на минусови температури?

Как работи методът и какви са ползите от него

Методът на Уим Хоф или как е възможно да се чувстваш добре на минусови температури?

Миналата година ви запознахме с ледения човек Уим Хоф, който може да издържа на минусови температури и да поддържа постоянна температура на тялото си 37 градуса и да се чувства добре. Но как го постига? Методът набра много привърженици и последователи, затова на 9 септември тази година България ще стане домакин на семинар за метода на Уим Хоф, воден от словака Мартин Там. Ще ви поднесем малко повече информация за метода и ползите му, а съвсем скоро очаквайте и интервю с треньора.

Какво представлява методът на Уим Хоф?

Методът се състои от 3 компонента – дихателни упражнения, упражнения за концентрация и постепенно излагане на студ.

Дихателните упражнения

Дишането е най-лесната и най-важната част от автономната нервна система за контрол и навигация. Начинът, по който дишаме, влияе върху химичните и физиологичните процеси в тялото ни. Техниката на дишане се състои преди всичко от дълбоко вдишване и издишване. По негови думи забързаното ежедневие на хората в днешно време е довело до това хората да дишат много "по-плитко" в сравнение с нашите предци. В резултат на това тялото съдържа много повече въглероден диоксид и киселина от нормалното, което от своя страна пречи на пълноценото функциониране на органите и мозъка тъй като много по-малко въздух стига до всяка една точка. С практиката на дълбоко дишане тази киселинност се разбива и нервната система започва да функционира много по-оптимално, което има редица ползи като по-бърза и чиста мисловна дейност, енергийност и позитивен поглед над живота.

Упражнения за концентрация

Известно е, че силната мисъл може да бъде силно оръжие. При метода на Хоф много важна е мисълта. Ето защо се набляга на концентрацията и медитацията. Ако не се съсредоточите върху целта си, никога няма да постигнете резултат.

Методът на Уим Хоф или как е възможно да се чувстваш добре на минусови температури?

Постепенното излагане на студ

Излагането на студ е по-рядка, но много ефективна техника. Още древните гърци са показали ползите на студените бани. "За мен, Бог е студ. Може да се каже така. Мисля за студа като за величествена сила. Просто ми помага, тренира ме... Връща ме към природата, както е трябвало да бъде. И по този начин не просто устоявам на студа, аз обичам студа.", казва Уим Хоф. "Студът е безмилостен, но и справедлив."

От научна гледна точка, честото излагане на студ води до намаляване на инфламацията на тялото, която се свързва с наличието на депресия у хората както и е основен компонент при хората боледуващи от автоимунни заболявания. Друга полза от излагането на студ е увеличаване в отделянето на така наречената кафява мазнина, което води до по-голямо разпространение на енергия в тялото и по-силно излъчване на топлина при ниски външни температури.

Методът на Уим Хоф или как е възможно да се чувстваш добре на минусови температури?

Ползи от метода :

  • Увеличени енергийни нива
  •  Понижени нива на стрес (веднага след всяка сесия)
  • Имунната система става много по-силна, което ще предотврати бъдещи заболявания
  • По-добро и бързо възстановяване след физическа активност
  • Повишен фокус и концентрация
  • По-качествен сън
  • Естествено, ще живеете по-щастлив живот (защото се освобождава голямо количество ендорфин/хормонът на щастието)
  • По-добра циркулация на кръвта, което ще спомогне за предотвратяването на сърдечно-съдови заболявания

Методът на Хоф е начин да се погрижете за здравето си и за ощото си състояние и да се чувствате много по-добре!

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay