Мононуклеоза- "болестта на целувката"

Мононуклеоза- "болестта на целувката"

Мислите, че след като вече сте възрастни, няма как да се разболеете от "болестта на целувката"? За съжаление грешите. Напълно възможно е да се разболее и възрастен човек и тогава симптомите са много по-лоши. 

Най-честият симптом на мононуклеозата: абсурдна умора. Когато се разболеете от мононуклеоза вашата имунна система става толкова заета да се бори с инфекцията, че тялото ви няма енергия дори за най-елементарните ежедневни дейности. 

Най-гадната част от тази болест е умората, защото възстановяването и възвръщането на нормалния начин на живот отнемат много време. Повечето хора се възстановяват от останалите симптоми в рамките на месец, но умората може да продължи седмици или месеци след това. 

Така че, ако изпитвате силна умора и имате някои от симптомите изброени по-надолу, посетете лекар възможно най-скоро. 

1. Подути лимфни възли 

Критичен компонент на вашата имунна система, вашите лимфни възли обикновено се надуват, когато сте болни, но с мононуклеозата, те често стават достатъчно големи, че всъщност можете да ги видите да изпъкват от страните ви по врата. Те също стават доста деликатни. Класическият знак за мононуклеоза е, че има и подути лимфни възли на гърба, които обикновено не виждате при други вируси. 

2. Обриви

Мононуклеозата може да причини обрив- малки червени пъпчици по кожата, често на гърдите или в устата. Обривът няма да бъде като мехури или ухапвания от насекоми, а просто раздразнение на кожата. Това е възпалителен отговор, който се появява на кожата в резултат на това, че тялото ви се бори с вируса.

Докато обривите са потенциален страничен ефект на антибиотиците, хората, които имат вирусни инфекции, като мононуклеоза, имат нежелани странични ефекти в много по-голяма степен.

3. Главоболие, което просто не спира

Главоболието, което продължава с дни може да бъде симптом на мононуклеоза. Те обикновено са болезнени, напрегнати главоболия, които могат да бъдат причинени от потенциалното възпалително въздействие на вируса на Epstein-Barr върху мозъка и нервната система. Когато имате температура и се борите със заболяване, мозъкът ви не получава същото ниво на хидратация или доставка на енергия. Главоболието е признак на този стрес върху тялото. 

4. Температура 

Мононуклеозата обикновено не предизвиква сериозен скок в температурата. Вашето тяло използва температурата като начин за борба с инфекцията; по-високи температури предизвикват антивирусни съединения в кръвта.

5. Подут, болезнен корем

Мононуклеозата може да причини подуване или възпаление на далака и черния дроб, тъй като тези органи могат да работят извънредно за борба с мононуклеозата. Тъй като инфекцията кара тялото ви да произведе тон бели кръвни клетки, вашият далак, който помага да се филтрират тези, докато се бори с инфекцията, може да бъде особено обложен.

Ето защо е важно да пазите корема си. Удар в корема може да причини спукване на далака или черния дроб. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay