Опасно за здравето: Предметите, които излъчват радиация!

Радиацията е навсякъде около нас и то на доста неподозирани места

Опасно за здравето: Предметите, които излъчват радиация!

В ежедневието си постоянно сме изложени на някакъв вид радиационно облъчване. Всеки ден тялото ни абсорбира определени дози радиация. Все пак всекидневно попадаме под влиянието на слънчевите лъчи и сме обградени от радиовълни на различни честоти. Почти невъзможно е да го избегнем.

Това, което вероятно не подозирате, е, че дори в собствения ви дом има предмети, които могат да ви навредят. Всички сме наясно какво влияние могат да окажат върху нас смартфоните. Но има и предмети, които ни вредят, без изобщо да подозираме.

1. Бананите
Този любим плод е отличен източник на калий. Но и на калий-40, който е радиоактивен изотоп. Изглежда, че докато си хапвате банан, се излагате на мъничко количество радиация. Радиоактивността на банана идва от самото дърво, което изсмуква изотопа от почвата, и го пренася върху плода.

2. Лешниците
Ядките съдържат протеини, но някои от тях, като лешника, могат да бъдат пълни с радиация. Тези ядки растат по дървета, които имат изключително дълбока коренова система. Това им дава пряк достъп до големи радиационни полета.

Опасно за здравето: Предметите, които излъчват радиация!

3. Пожарните детектори
Изотопът, който засича дима в домовете ни, се нарича америций-241. Не бива да се притеснявате от него, освен ако не опитвате нарочно да го премахнете от устройството. То излъчва минимални количества радиация.

4. Старинните съдове
До средата на 20-ти век производството е било доста нерегулирано. Всеки е имал правото да слага каквото пожелае в продуктите, които създава, без да се тревожи дали съставките не са опасни за здравето на хората.

Липсата на достатъчно научни познания е главният виновник в случая. Затова е много вероятно винтидж сервизът на прабаба ви да съдържа голямо количество калий-40 и уран.

5. Гранитните плотове
Красивият гранитен плот съдържа уран, торий и радон. Радонът е смъртоносен газ, но текстурата на гранита не му позволява да вреди на здравето ни.

Опасно за здравето: Предметите, които излъчват радиация!

6. Вашето тяло
В тялото ни има най-различни радиационни изотопи. Натрупваме ги с времето, всекидневно. Калиевият изотоп -40 идва в тялото ни от бананите и някои други храни. Но да не забравяме, че то е съставено и от голям процент въглерод. Това води и до наличие на прилично съдържание на въглерод-14 в организма.

7. Цигарите
Както при бананите, така и при тютюна, корените на растението абсорбират известни количества радиация. В тютюна може да се открие олово, радий и полоний. Те попадат там благодарение на всички изкуствени торове, които се използват при отглеждането му.

Опасно за здравето: Предметите, които излъчват радиация!

Най-важното, което трябва да разберем, е, че радиацията е навсякъде около нас и няма какво да направим, за да я избегнем изцяло. Не бива да се плашим и да спрем да хапваме банани. В противен случай, трябва също така да спрем да използваме телефона си заради вредните вълни, които излъчва.

Но можем да потърсим други начини, чрез които да укрепим здравето си. Спорт, разходки, разнообразна и здравословна храна - има стотици начини да преборим вредните влияния.

За още здравословни съвети, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

4 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay