Оралният секс не е безопасен секс

При него също е налице опасността от рак, СПИН, хепатит и други полово предавани болести

Оралният секс не е безопасен секс

Оралният секс е по-безопасен от вагиналната и аналната любов, но това в никакъв случай не го прави съвсем безопасен. Затова пишем настоящата статия. Не за да всяваме паника, но все пак в опит да разсеем неоправданото спокойствие и да посеем отговорност - към собственото здраве и към здравето на партньорите.

Трябва веднъж завинаги да разберем, че "устните упражнения" също крият своите рискове. Трябва да обясним това и на децата, за да не живеят толкова много тийнейджъри с убеждението, че оралният секс не е никакъв секс и не е нужно да му мислиш особено, преди да го свършиш.

А всъщност е повече от препоръчително "да му мислиш". Ще започнем с една история, която стряскащо звучи като нещо, възможно да се случи на повечето от нас. 

Мария (историята е истинска, но името - не) е на 37 години. Тя преминава през живота си като добро момиче. Професионална певица е, спортува редовно, храни се здравословно, не пуши, пие рядко, отдавна се намира в моногамна връзка. Често посещава гинеколога си и прави цитонамазка. Защото знае колко опасно може да се окаже заразяването с човешки папилома вирус (HPV) - може да доведе до диагностициране с напреднал рак на маточната шийка след 10-15 години, без преди това да е имало кой знае какви притеснителни симптоми. Мария знае също така, че ранното откритие на заболяването дава добри шансове за лечение. Но, така или иначе, редовните вагинални изследвания на тази отговорна към здравето си жена не индикират проблем.  

Една сутрин Мария се събужда с обичайните симптоми на настинка или грип - хрема, зачервено гърло, подути лифни възли. Нищо сериозно, или поне на пръв поглед изглежда така. На втори поглед - също. Съвсем скоро жената успява да се похвали пред приятелите си, че от самосебе си е преборила вируса. За съжаление, тя дори не подозира за какъв вирус става въпрос.

Като спомен от мнимата "лека настинка", от лявата страна на врата ѝ остава подуто възелче. Месеци по-късно, то все още не е изчезнало. И Мария започва обикалянето по лекари. Ще ви спестим всички грешни мнения, които е чула и ще преминем направо към крайната диагноза - рак на гърлото в трети стадий, успял да се разпространи от сливиците към лимфните възли. Специалистите веднага насрочват вадене на сливици, започват да говорят за химиотерапия и радиация, а един от тях (очевидно с характера на д-р Хаус) дори предлага на ужасената жена да си подготви завещанието.

Мария не може да повярва какво ѝ се случва. До този момент е била убедена, че прави всичко необходимо, за да се предпази от такива заболявания, а ако не друго, то поне да ги открие навреме. Проблемът се крие в следния факт - дори лекарите рядко се сещат да търсят папилома вирус в устата. А случаите, в които той "си избира" да заседне точно там, зачестяват. И най-верен помощник за осъществяването им се оказва именно оралният секс.

Изобщо, митовете за неговата безопасност се носят от уста на уста, докато в същото време шансът някоя от участващите усти да бъде заразена с тежка болест съвсем не е малък. Или поне не толкова, колкото мнозина си мислят.

Оралният секс не е безопасен секс

Оралният секс не може да доведе до забременяване. Но безразборното му практикуване е свързано с кажи-речи всички останали рискове, които се крият във вагиналните и аналните удоволствия. Разбира се, шансовете при така наречените "фелацио", "кунилингус" и "аналингус" са доста по-малки. Но когато говорим за някое от следните заболявания, дори минималният шанс може да се окаже фатален:

СПИН - известни са множество случаи, в които ХИВ се предава именно чрез орална любов. Чрез всичките ѝ разновидности. Възможно е язвички в устата, еякулация по време на фелацио или менструация по време на кунилингус да увеличават риска, но дори при отсъствието на такива, той пак си е налице. Употребата на предпазни средства го намалява, но не го елиминира напълно. Оралният секс със сигурност е по-безопасен от аналния, а от вагиналния "вероятно" е по-безопасен. Но само вероятно.

- Гонорея (Трипер) - опасността е по-голяма при фелацио, отколкото при другите начини да се прави орална любов. Заболяването може да причини възпаление, болки или образуване на гной в гърлото, но често не проявява симптоми и човек просто "си го носи". Носи и предва. Миналата година в Лондон бе установено, че 1.9% от тамошните проститутки имат гонорея в гърлата си, без да подозират. Сами се досещате какво се случва с господата, върху които упражняват оралните си услуги, както и със следващите партньорки на тези мъже. Устата може да се изследва със съответствие на цитонамазката, но сами трябва да проявяваме инициатива за това.

- Сифилис - раничките, предизвикани от тази тежка полово предавана болест, се появяват най-често върху гениталите и ануса, понякога върху устните и най-рядко - по зърната на гърдите.

- Хламидия - тя се среща най-често, също е изключително неприятна и отново рискът е най-голям при фелацио. Ако се установи в гърлото, устата или носа, може да причини всевъзможни инфекции, особено на очите.

- Хепатит А, B и C - рискът при орален секс е малък, но все пак съществува теоретично. 

- Чревни организми (салмонела, шигела, кампилобактер) - има достатъчно доказателства, че заразяване с тези бактерии може да се осъществи и посредством орално-анален контакт. Същото важи и за остриците (дребни глисти).

- Херпес - неговият вирус има два типа, като единият засяга предимно устните, а другият води до образуването на мехури по половите органи. Дълго време се смяташе, че гениталният херпес се причинява почти само от втория тип вирус, но през последните години бе установено, че съвсем не е така. Ако имате херпес на устата, не правете орална любов, защото съществува голяма опасност да го предадете на още по-неприятни места!

Как да се предпазим? 
Разбира се, нямаме никакво намерение да проповядваме сексуално въздържание, макар в действителност това да е единственият напълно безопасен начин. Горещо препоръчваме обаче въздържанието от безразборни контакти. И трезва преценка, когато обмисляте дали половото минало на любимия ви крие увеличен шанс за бъдещи "главоболия" и други -болия по вашето тяло.

В наше време има достатъчно предпазни средства, които не пречат кой знае колко на удоволствието. В случая с оралния секс говорим за подходящи презервативи или за т.нар. "кофердам" - тънко латексово покритие, което спира навлизането на вагинална течност или менструална кръв в устата на грижовния партньор.

Ако тази статия ви харесва, присъединете се към Jenite.bg във фейсбук!

292 13
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



20
Не е посочен 09.10.2012|14:05
Заслужва си повече хора да я прочетат!
19
Не е посочен 09.10.2012|14:03
Абе то като реши да дойде не пита.....
18
Не е посочен 09.10.2012|13:54
Много страшно стана вече всичко!
17
Не е посочен 09.10.2012|11:36
Много поучителна тстия!
16
Не е посочен 09.10.2012|10:57
15
Не е посочен 09.10.2012|09:54
по-добре е хората да знаят тези неща и да спазват хигиена и да вземат мерки предварително!
14
Не е посочен 08.10.2012|16:26
Никак няма да е зле ако се замислиш
13
Не е посочен 08.10.2012|16:26
Много хубава статия , която ще накара много хора да се замислят
12
Не е посочен 08.10.2012|16:22
Ти да видиш! Ей, жените, я да не обърквате мозъчетата на нашите женички. Не стига, че едвам сме ги научили да свирят на инструментариума, а вие сега искате да ти откажете....тц тц тц...
11
Не е посочен 08.10.2012|15:16
абе каквото е писано сега , ако започнем да го мислим
10
Не е посочен 08.10.2012|13:46
Оралният секс носи риск от заразяване със сифилис, гонорея, хламидии, херпес, СПИН, само ако имате раничка в устата.Не е задължително по полов път да е хваната някоя болест. Типичен пример е хепатита.
9
Не е посочен 08.10.2012|13:44
Абсолютна глупост е това, никъде в медицината няма да срещнеш по-идиотско твърдение. Съгласна съм с втория коментар. Развитието на раковите клетки зависи по-скоро от начина на живот, храненето, генетичните специфики, отколкото от вида секс, който практикуваме.
8
Не е посочен 08.10.2012|12:35
Тези неща трябва да се знаят и хората да се пазят, но само да не вземат да се вманиачават, защото тогава става лошо. Когато си взел мерки и най-вече внимаваш с кого си лягаш, опасността рязко намалява, но все пак никой не може да бъде застрахован на 100%.
7
Не е посочен 08.10.2012|10:08
доста неприятно ми стана като ми отворихте очите за всички опасности,но в крайна сметка е хубаво да има подобни статии,които да четат колкото се може повече хора!
6
Не е посочен 08.10.2012|09:58
Опасностите дебнат навсякъде, да трябва да се пазим и по възможност да сме моногамни, но случаят с Мария е доста показен, колкото по предпазливи сме и се опитваме да избегнем нещо, толкова по голяма е вероятността то да ни се случи. Така, че мислете положително, пазете се, но не си налагайте чак толкова сурови ограничения:)
5
Не е посочен 08.10.2012|09:27
Доста полезно инфо!! Със сигурност тези неща трябва да се знаят! Много е опасно наистина, но по тази логика трябва и да спрем да правим секс? Винаги има риск. Въздържането от безразборни контакти наистина е препоръчително, ама в случая с Мария нали е имала моногамна връзка с дългогодишен приятел?
4
Не е посочен 08.10.2012|08:43
Хубаво е,че пишете образователни статии,дано да ги прочетат хората,които не са наясно с рисковете
3
Не е посочен 08.10.2012|07:29
Общо взето сто процентова сигурност и гаранция никога няма, дори и да си с постоянен партньор, който веднъж не преценил риска и кръшнал и може да ти докара някое от гореспонетатите проклятие.
2
Не е посочен 07.10.2012|11:24
Хахаха, това за жената и заболяването й си е чисто съвпадение! Не може от един случай да се стига до заключение! Със сигурност, ако не е била правила цял живот орална любов, пак е можело да се развият раковите клетки. Никой не може да ни убеди, че ако имаме рак в носа или ушите, това ще е причинено от секс (в носа или ушите)!!! :)))) Това са глупости! СЪщо така има много случаи на рак на дебелото черво, без жените някога да са правили анален секс. И това не са единични случаи! Разбира се при всеки един контакт и обмяна на флуиди има шанс хората да се разболеят или поне да предадат вирус. Но в този случай, хайде тогава да не се докосване, да не говорим лице в лице на по-малко от 2 метра един от друг... за целуване не може и да става въпрос! :))) Отново глупости! Нали все пак имаме някакъв имунитет (макар и минимален). Утре ще има статия "Целуването е опасно! Води до смърт!" (пък може и да има някъде :D ) и хоп - спираме целувките, че д аживеем. :) А пък без целувки - егати живота - не можеш детето си да целуниш. Хайде забранете на една майка да целува детето си, а!?!?! :))) Та както и да е, спазвайте си хигиената и се интересувайте от здравето си, за да не се получават после неприятни ситуации, в които освен на себе си, причинявате вреда и на околоните (най-често на най-близките и любими) хора!
1
Не е посочен 06.10.2012|16:32
защо сега не коментирате,всезнайковци
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay