Поликистозни яйчници- ужасът на много жени

Симптоми и причини

Поликистозни яйчници- ужасът на много жени

Синдромът на поликистозните яйчници представлява хормонално разстройство, което се установява при 5-10% от жените в репродуктивна възраст и е една от причините за безплодие и стерилитет. Характерно за него е наличието на много малки кисти, разположени по повърхността на яйчниците. 

Основната причина за появата на това заболяване е нарушение в ритъма на отделяне на прогестерон. Многократно завишените стойности на мъжките хормони пречат на зреенето на яйцеклетките в яйчника. В резултат на това по повърхността на женския яйчник се образуват кисти и овулация не се осъществява. 

Най-често срещаните симптоми са изчезване на месечния цикъл, увеличено окосмяване по лицето и тялото, увеличаване на теглото. Често тези симптоми не се дължат на хормонален дисбаланс, а на поликистозни яйчници. 

Този синдром е доста често срещан при жените в полово-активна възраст. 

Синдромът на поликистозните яйчници е опасен, защото в съчетание с липсата на овулация, той може да причини стерилет, ако не се лекува правилно и навреме. Един от критериите, вследствие на който може да се постави такава диагноза, е пълната липса на овулация или прекалено рядко срещаща се такава. Също така повишено отделяне на един вид хормони, а именно андрогени(мъжки хормони), от женския организъм. Това може да се установи само чрез лабораторни изследвания и откриването на поликистозни яйчници става с помощта на ехограф.

Лечението на поликистозните яйчници обикновено е с медикаменти, но е индивидуално при всеки. Ако имате симптоми или притеснения, посетете гинеколога си и той ще назначи най-адекватното лечение за вас.  

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay