Прескочете препятствията към щастливото лято

10 уж малки тайни за здраве и щастие по време на почивката, които имат по-голям ефект, отколкото предполагате

Прескочете препятствията към щастливото лято

Лятото е сезонът, който чакаме с може би най-голямо нетърпение и копнеж. Копнеж по слънчеви дни, дълги диви нощи, партита, безделие и, разбира се, активна почивка. Да, всичко това предстои, но само ако сте подготвени за онези дребни камъчета, които се опитват да преобърнат доброто ви настроение.

Нашите колеги от Peika.bg са съставили списък с 10 уж малки тайни за здраве и щастие по време на почивката, които имат по-голям ефект, отколкото предполагате:

Справете се със слънчевите изгаряния
Има много продукти за успокояване на пламнала от слънчево изгаряне кожа. Най-добре изберете продукт, който съдържа над 95% екстракт от алое. Алоето е известно с успокояващия си ефект. Ако сте на почивка някъде по Средиземноморието пък, можете директно да откъснете листо от алое и да намажете изгорялото място с богатия на аминокиселини сок на растението.

Помощ при слънчев удар

Прескочете препятствията към щастливото лято

В особено горещите дни се предпазете от слънчев удар, като пиете много вода (дори и да не ви се пие). Избягвайте алкохола и кофеиновите напитки, които ще ви дехидратират – оставете ги за по-хладната част на деня.

Местните специалитети
Когато сте на почивка, особено ако е на ново място, се случва да прекалите с похапването на местни специалитети. Ако ви е тежко, изпийте чаша чай от лайка. Лайката е природно средство за подобряване на храносмилането и облекчаване на болката в стомаха.

Излекувайте драскотините
Ако поемате на поход в планината, вземете със себе си крем с екстракт от невен или спрей с прополис – и двете природни средства действат срещу възпаления и инфекции.

Край на мускулната треска
Дългите преходи през лятото могат да ви докарат мускулна треска. Вариантите за отърваване от нея са аспирин (хапчета), мазила с ментол (природни средства) или пък просто една... бира.

Ах, този махмурлук

Прескочете препятствията към щастливото лято

Лятото почти ви принуждава да пиете студени маргарити, куба либре, дайкири... Но именно сладките алкохолни коктейли водят до най-страховития махмурлук на следващия ден. Решението е много вода, лека храна и стоене далеч от слънцето.

Летните настинки
Една забравена жилетка в хладна нощ край морето може да ви причини течащ нос до края на ваканцията. В тази ситуация се доверете на всемогъщия евкалипт. Три пъти дневно в купа с гореща вода добавяйте по една капка масло от евкалипт и вдишвайте с покрита с кърпа глава. Една-две минути инхалации са достатъчни. Дръжте очите си затворени.

Тренирайте на открито
Хубавото време е идеално да замените фитнеса и аеробиката в зала със занимания на открито – преходи в планините, дълги разходки по плажа, тичане, плуване, каране на ролери, колоездене...

Бъдете добри с очите си
Слънцето е вредно не само с ултравиолетовите си лъчи, които не трябва да достигат до зениците ви, но и е отговорно за малките бръчици, които се появяват около очите. Затова не правете компромис с добрите слънчеви очила.

Сън, сън, сън

Прескочете препятствията към щастливото лято
И в крайна сметка – сънят е най-доброто лекарство за поне половината от изброените дотук летни дразнители. Ако сте на почивка – починете си. Наспете се добре и не забравяйте – летните дни са достатъчно дълги!

Още интересни статии от Peika.bg:

8 не-толкова-очевидни уикенд дестинации 

Островите Пи Пи или Тайланд, който оцелява 

Световният ден на... голите велосипедисти 

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



16
Не е посочен 11.06.2013|10:40
Много добри съвети ще ги имам предвид по време на лятната почивка:)
15
Не е посочен 10.06.2013|19:09
Много добри съвети, които е добре да знаем.
14
Не е посочен 10.06.2013|17:42
Това са добри съвети!
13
Не е посочен 10.06.2013|14:49
На това му се казват добри съвети! Наистина човек трябва да бъде подготвен за такива ситуации и да регира възможно най-бързо и адекватно.
12
Не е посочен 10.06.2013|14:30
чудесни съвети за лятото
11
Не е посочен 10.06.2013|13:56
ще се постарая да избегна махморлука :))))
10
Не е посочен 10.06.2013|13:38
С подуването на стомаха успешно се бори и джиджифила, който е и перфектно средство за хигиенизиране на устата.
9
Не е посочен 10.06.2013|12:11
Махмурлукът определено ме дразни най-много. Но какво да се прави.:)
8
Не е посочен 10.06.2013|11:55
Много добри съвети наистина да прекараме добра почивката си. :)
7
Не е посочен 10.06.2013|11:54
Само да кажа, че апиринът не помага при мускулна тресна, според мен това е мит, пък и от треньори съм го чувала.
6
Не е посочен 10.06.2013|11:45
Много добри съвети наистина, тъй като почивката може да се превърне ви истински кошмар, ако не сме подготвени за някои стресови ситуации.
5
Не е посочен 10.06.2013|11:35
и то лятото,още по-лошо! дано да не се случват такива неща.
4
Не е посочен 10.06.2013|10:46
И в крайна сметка – сънят е най-доброто лекарство за поне половината от изброените дотук летни дразнители. Ако сте на почивка – починете си. Наспете се добре и не забравяйте – летните дни са достатъчно дълги! И аз така си мисля!
3
Не е посочен 10.06.2013|10:45
Абе Кофти си е да изгаряте. Аз например си направи кола маска на гърба и трябва да ви кажа, че сега съм толкова пъпчасъл, че е по-добре да не я бях правил.
2
Не е посочен 10.06.2013|10:30
Да, определено ще се вслушам в тези съвети!
1
Не е посочен 10.06.2013|10:18
Това с настинките е много неприятно, особено по време на отпуска!
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay