Проблеми с щитовидната жлеза? Ето как да свалите натрупаните килограми

Голям процент от жените имат този проблем

Проблеми с щитовидната жлеза? Ето как да свалите натрупаните килограми

Отслабването не е лесна задача. Но е още по-трудна, когато собственият ви метаболизъм работи против вас. Почти 5% от хората имат недостатъчна активност на щитовидната жлеза и забавен метаболизъм. Поради тази причина, опитите за отслабване им се струват безнадеждни. Според ендокринолозите обаче има няколко неща, които можете да направите, за да забързате метаболизма си и съответно да отслабнете.

Щитовидната жлеза е жлеза с формата на пеперуда, която се намира на шията ни и произвежда хормона на щитовидната жлеза. Повечето хора дори не знаят какво представлява щитовидната жлеза, докато нямат проблеми с нея. Този хормон е отговорен за целия ви метаболизъм. Ако щитовидната жлеза произвежда много от този хормон, всички процеси в тялото ви са забързани и обратното- ако произвежда малко- всичко е забавено. Ако метаболизмът ви е много забързан, вероятно хипертиреоидизъм, а ако щитовидната ви жлеза не работи достатъчно добре- хипотиреоидизъм.

Въпреки че тези две състояния са много различни, те обикновено са причинени от едно и също нещо- автоимунно заболяване, което кара тялото да създава антитела, които да атакуват щитовидната жлеза и поради тази причина тя произвежда по-малко или повече хормони.

Проблемите с щитовидната жлеза почти винаги се отразяват на теглото ни. Хипертироидизмът може да причини загуба на тегло, тревожност и сърцебиене, но също така може да увеличи апетита. Хипотиреоидизмът може да доведе до увеличаване на теглото фрапиращо много. Той може също така да причини умора, тежест или нередовен цикъл, забавен сърдечен ритъм.

За щастие, в повечето случаи при разстройство на щитовидната жлеза, хормоните са тук, за да помогнат. Когато чрез кръвен тест се установят ненормални нива на хормоните и се открие дисфункция на щитовидната жлеза, жените започват да пият Т4 добавки. Синтетичният Т4 е същият като хормоните, които тялото ни произвежда и е добър заместител.

В перфектния свят, нормализирането на нивата на хормона на щитовидната жлеза би помагало на жените да губят излишното тегло магически. Но това обикновено не се случва по този начин. Нормализирането на хормоните няма да доведе до загуба на килограмите. За да си върнете предишния вид, всъщност трябва да работите здраво.

Преди да започнете да работите за загуба на килограмите, вашият лекар трябва да ви предпише точната доза Т4. Тя може да се установи чрез измерване на хормон, произведен в хипофизната жлеза, наречен "хормон, стимулиращ щитовидната жлеза".

Целта е да върне този хормон в нормални нива- не по-малко и не повече, дори да ви се струва изкушаващо да приемате повече от хормона, за да отслабнете по-лесно. Нещата не стоят по този начин. Неправилната доза може да има негативно влияние като сърдечни аритмии и увреждане на костите.

След като е предписана точната доза на хормона от ендокринолог, пациентите с разтройство на щитовидната жлеза могат да си върнат килограмите, като създадат дефицит на калории. Трябва да консумирате умерено количество калории, но не и твърде малко и да спортувате. Много жени правят грешката да приемат твърде малко калории и да прескачат хранения, което пък се отразява на нивата на кръвната захар. Стабилизирането на кръвната захар помага да се забърза метаболизма.

Вместо да се фокусирате върху гладуването, опитайте да ядете повече храни в техните естествени състояния.



Станете част от Jenite.bg във Facebook!

5 6
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay