Трябва ли да се притеснявате за болестите на щитовидната жлеза?

Мнението на лекарите

Трябва ли да се притеснявате за болестите на щитовидната жлеза?

Повишената информираност на обществото е причина много хора да се поинтересуват от същността, функцията и състоянието на щитовидната си жлеза. Накратко щитовидната жлеза е жлеза в основата на шията, която произвежда хормони, които регулират метаболизма ви. Ако качвате килограми без причина, изхождате се по-рядко, постоянно се чувствате уморени, имате нужда от повече сън или забелязвате, че косата ви изтънява, а ноктите ви се чупят по-лесно, може да страдате от недостатъчно активна щитовидна жлеза (хипотиреоидизъм), което означава, че щитовидната ви жлеза не произвежда достатъчно хормони.


Симптомите на свръхактивната щитовидна жлеза (хипертиреоидизъм), от друга страна, включват необяснима загуба на тегло, често изпотяване, бърз сърдечен ритъм, по-меки изпражнения и (отново) умора.

Дори да нямате нито един от тези симптоми, има и други фактори, които предполагат, че е необходимо да си направите кръвен тест за щитовидната жлеза. Ако имате друго автоимунно заболяване (като диабет тип 1), злокачествена анемия, близък роднина с проблем с щитовидната жлеза, смяна на настроенията и т.н., направете си изслевания на щитовидната жлеза. Хората, които изпитват депресия, без да има причина за това, както и депресия, съчетана с някои от изброените симптоми, трябва да се подложат на тест. Обърнете се към личния си лекар и той ще ви назначи подходящите изследвания.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

3 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay