Ужасяващата истина за тийнейджърите и пластичните операции

Забелязва се тревожна тенденция към увеличаване на броя млади хора, които прибягват до пластични интервенции

Ужасяващата истина за тийнейджърите и пластичните операции

Преходът от детството към живота на възрастните е стресиращо преживяване за всеки тийнейджър. Наложените стереотипи за "правилен” външен вид, влиянието на медиите и несигурността на младите хора в самите себе си, са сред причините те все по-често да прибягват до пластични операции.

Тенденцията за увеличаващия се брой на тийнейджърите, които "лягат под ножа”, нараства все повече в световен мащаб. Тя се превръща в проблем, който засега не само децата и техните семейства, а и населението на земята като цяло.

В днешно време децата се раждат в общество, в което женствеността е на показ. Известните личности от екрана не се свенят да показват "перфектните” си тела, ставайки по този начин любимци и модели за подражание за подрастващите. И понеже много от тях постигат завидния си външен вид именно чрез пластични операции, подражателите им не виждат нищо нередно в този начин за подобрение на собствените си несъвършенства. Това, което е изключително притеснително, е че въпросните подражатели в мнозинството от случаите са момичета и момчета в тийнейджърска или дори в детска възраст.

През 2013 година Брус Кеог, директорът на една от големите болници във Великобритания, изнася доклад, според който 41% от момичетата на възраст между 7 и 10 години посочват, че са чувствали някакъв вид натиск, който ги е накарал да се замислят серизоно за възможността от пластична операция. За тези на възраст между 11 и 16 години процентът е 63.

Брус Кеог прави заключение, че за младите хора операциите са се превърнали в съвсем ествествен начин да се сдобият с т.нар. "дизайнерско” тяло. По тази причина той застава твърдо зад позицията си за по-голям контрол върху хората, които предлагат подобни процедури и начинът, по който те могат да бъдат засечени. За съжаление обаче апелът му е пренебрегнат от правителството.

Историята на 18-годишната Ела потвърждава тревожните данни. Тя споделя, че е мислила да си направи пластична операция още на 11-годишна възраст и подобни мисли не я напускат и сега. В момента посещава терапевт, който се грижи за проблема й с ниското самочувствие.

Тийнейджърката е насочена къде да потърси съвет преди да предприеме желаната операция за уголемяване на бюста. Ела казва пред BBC, че терапевтът й е помогнал да разбере, че невинаги пластичната хирургия е решението за недостатъците, които тя смята, че има във външния си вид. "Но все пак чувствам, че чрез операции мога да коригирам доста неща в себе си и по този начин повече да не се чувствам зле”, споделя още момичето.

По всичко личи, че скоро предпочитаният начин за справяне с ниското ниво на самочувствие, което при младите хора е все по-често срещано, ще се промени. Има голяма вероятност терапията да бъде изместена направо с прибягването до пластичната хирургия. Вече дори има изнесени данни, които показват, че във Великобритания броят на тийнейджърите, които постъпват по този начин, се увеличава.

Необорими доказателства по проблема са рядкост, като имаме предвид колко слабо регулирана е пластичната индустрия в момента. В нея има толкова проблеми и "дупки”, че през април тази година Британската асоциация на пластичните хирурзи поиска да бъде направено ново проучване.


Ужасяващата истина за тийнейджърите и пластичните операции

Нуждата от подобно изследване не е новост. Признаци за нарастване на негативната тенденция се срещат още през 2005 година, когато проучване сред 2000 тийнейджъри показва, че 40% от момичетата са обмисляли предприемането на стъпката "пластична интервенция”. Оттогава мащабите на индустрията са се повишили петкратно. Увеличение, което остава незасегнато дори от скандала от 2012 година с вредата на гръдните импланти (PIP), произведени от силикон със съмнително качество, върху здравето.

Леа Тотън, създателка на клиники за козметична грижа за кожата, казва, че й се наложило да постави забрана на операции на лица под 18-годишна възраст. Тя предприема тази стъпка, след като в една от клиниките е постъпва 14-годишно момиче, което отива там заедно с майка си, и иска да му бъде направена ботокс процедура.

Пластичният консултант хирург и член на Британската асоциация на пластичните хирурзи Аш Мосахеби нарича липсата на регулация в пластичната хирургия във Великобритания "голям проблем”. "Гледната точна на правителството е, че рестриктивните практики са непродуктивни и вредят на икономиката. Нашата гледна точка е, че рестрикциите са необходими, за да се гарантира сигурността на пациентите”.

Но как стои въпросът с предлагането на хирургични услуги на деца? Положението е подобно на това при другите "постоянни” процедури, каквито са например татуировките. За всяка интервенция върху дете, което е на или под 18 години, се изисква съгласие от родител. Парадоксът се състои в това, че съществува сив сектор, който не задължава родителите на деца над 16-годишна възраст да настояват за дадено лечение на тяхното дете например.

В пластичната индустрия липсва регулация - всеки може да поръча различни козметични продукти и кожни импланти онлайн. Това е и причината черният пазар се разраства. Всичко това повдига въпроса дали пластичните хирурзи спазват условието за задължителна възраст над 18 години при извършването на процедурите. Д-р Мусахеби казва, че го прави, но "е вероятно да има по-безскрупулни хора от мен, които не го правят”.

Подобряването на контрола върху индустрията не би подействало като панацея, но би установило по-сериозно наблюдение върху извършването на нерегламентирани процедури. И сега има правила, които определят кой може да извършва пластични интервенции в Съединените щати, и все пак според Американското общество на пластичните хирурзи през 2012 година са направени 236 356 процедури на деца между 13 и 19-годишна възраст.

Активистите стоят зад тезата, че трябва да бъдат положени повече усилия, за да се спре "рекламирането” от страна на медиите на нереалистични тела. Притесненията на д-р Мосахеби са свързани с това, че има опасност нарастващата тенденция да се превърне в бедствие.

Ако тази статия ви е харесала, станете част от страницата на Jenite. bg във Facebook!

5 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



22
Не е посочен 13.05.2014|14:31
Не бих си направила.
21
Не е посочен 12.05.2014|16:34
За мен това е с лека ръка да съсипеш, това, което ти е дала природата.
20
Не е посочен 10.05.2014|18:34
Тинейджърките у нас не осъзнават как съсипват това, което им е дадено от Господ, за да приличат на някоя кифла.
19
Не е посочен 09.05.2014|18:57
Най- притеснителното за мен е, че този бизнес наистина е слабо регулиран и не са рядкост примерите на сериозно осакатени пациентки.
18
Не е посочен 09.05.2014|18:02
За мен е безумие подобно нещо, младите хора по-скоро трябва да се стараят да разкриват и подчертават своята индивидуалност.
17
Не е посочен 09.05.2014|16:37
Наистина не е хубаво.
16
Не е посочен 09.05.2014|16:36
Ужасно е това,направо да се чуди човек как им минават такива глупави мисли през главите.
15
Не е посочен 09.05.2014|15:01
Никак не са полезни тези операции .
14
Не е посочен 09.05.2014|11:29
Ужасяващо е, но те сами си го избират .
13
Не е посочен 08.05.2014|18:48
За мен това е нож с две остриета, тъй като виждам и мои познати, които от леки корекции преминаха към по-сериозни.
12
Не е посочен 08.05.2014|16:19
Всичко опира до това, че медиите ни налагат едни определени стереотипи, към които всички после се опитват да се придържат.
11
Не е посочен 08.05.2014|15:11
Чуя ли за пластична операция , настръхвам!
10
Не е посочен 08.05.2014|15:11
Пълен ужас .
9
Не е посочен 08.05.2014|15:05
всеки може да си направи операция и толкова ... без значение родител, закон няма.
8
Не е посочен 08.05.2014|14:45
статията направо е плашеща!
7
Не е посочен 08.05.2014|14:36
Според мен не е нормалн отолкова млад да се подложиш на операция, разбирам крайност -да, когато е наложително, но защото имаш малко повече сланини и под ножа..
6
Не е посочен 08.05.2014|14:19
млади хора, пък какви ги вършат
5
Не е посочен 08.05.2014|11:48
Не са добри тези неща .
4
Не е посочен 07.05.2014|17:55
Не си причинявайте подобно нещо .
3
Не е посочен 07.05.2014|17:52
Никак не е хубаво това .
2
Не е посочен 07.05.2014|16:18
За съжаление това е много голям проблем сред тийнейджърите и не само пластичните операции и татуировките, те започват да се смятат и за дебели и от там могат да се разболеят и от анорексия или булимия, което също е много опасно. Смятам, че в тази възраст всички тийнейджъри трябва да посещават психолози и да се работи с тях с оглед повишаване на самочувствието и предотвратяване пластичните интервенции.
1
Не е посочен 07.05.2014|16:15
За мен това е да насърчаваш детето си да се осакати, няма нищо по-хубава от естествената красота.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay