Знаете ли, че яйцеклетката избира сперматозоида, а не обратното?

Знаете ли, че яйцеклетката избира сперматозоида, а не обратното?

Яйцеклетката и сперматозоида се срещат, става оплождане и бебето е създадено. Просто, нали? Запознайте се с термина женска възприемчивост или свободата на избор на жените. Женските яйцеклетки действително избират сперматозоида, който ще ги оплоди. Скот Гилбърт е биолог в Swarthmore College и твърди, че яйцеклетките влизат в диалог със сперматозоидите. Така че оплождането не е победа, а честна битка.

След много изследвания, също така е доказано, че яйцеклетките са склонни да привличат определен вид сперматозоиди, ако им се даде възможност.

Оказва се, че дори яйцеклетките са изтънчени и могат да правят избор. Жените са уникални същества!

Популярното понятие- надпревара на сперматозоидите

Всяка двойка, която планира да има бебе, обикновено вярва, че сперматозоидите се състезават за яйцеклетката. Още от малки ни учат, че хиляди сперматозоиди се насочват към една единствена яйцеклетка. И когато X срещне X се получава момиче, а когато се срещнат X и Y става момче.

Ето и каква е истината:

Женските яйцеклетки отказват да бъдат покорни. Те играят доминираща роля и избират сперматозоидите. 

Надпревара? О, чакайте! Никога не е имало надпревара, тъй като победителят вече е решен. На прост език, яйцеклетката избира сперматозоидите, на които ще позволи да влязат.

Както е проучено и обяснено от учения д-р Джоузеф Х. Надау, яйцеклетките не са покорни и послушни, а ключов играч в процеса на възпроизвеждане. И популярната идея, че сперматозоидите се състезават към яйцеклетката не е вярна. Всъщност е точно обратното. 

Както е обяснено от Pacific Northwest Research Institute, яйцеклетката облагодетелства или изхвърля сперматозоидите и прави сексуалната селекция на клетъчно ниво по-сложна.

Странно, но вярно е, че такъв очевиден процес е обясняван погрешно през цялото това време.

Законът на Мендел

Законът на Мендел по дефиниция е законът на сегрегацията. Това се нарича закон за наследяване, според който всеки родител носи 2 копия от всеки ген. Следващата стъпка е процесът на "случайно оплождане", при който тези гени се разделят на случаен принцип в гамети, които носят само едно копие. Неотдавнашните проучвания обаче напълно отхвърлиха това твърдение.

Д-р Надау провежда 2 отделни експеримента, които намекват за различна теория. Неговото намерение е да произведе специфично предвидимо съотношение на генните комбинации в потомството (въз основа на законите на Мендел). Той обаче не успява да го постигне.

Като част от своя експеримент, той най-напред дава на женските мишки един нормален и един мутантен ген, който увеличава шансовете за получаване на рак на тестисите. Мъжките мишки имат всички нормални гени. Резултатът е в съответствие със закона на Мендел.

Експеримент 2: Той дава на мъжките мишки мутантен раков ген, докато женските имат всички нормални гени. Той е учуден, че само 27% получават мутантната версия, докато очаква, че ще бъдат 75%.

Какво означава това? 

Д-р Надау обяснява причините за тази новооткрита теория. Той вярва, че може да има две възможности.

1. Привличането между спермата и яйцеклетката до голяма степен включва молекулата на фолиевата киселина. Метаболизмът на витамин В или фолиева киселина е различен в яйцеклетката и спермата. Тези много промени могат да бъдат решаващ фактор за привличането на спермата и яйцеклетката.

2. Сперматозоидите вече присъстват в женския репродуктивен тракт, когато се насочват към яйцеклетката. Яйцеклетката може да не бъде напълно развита през това време. Възможно е яйцеклетката да влияе върху това клетъчно деление, така че гените да могат да бъдат подходящи и за сперматозоидите.

Надяваме се, че това прави картината малко по-ясна. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!  

6 3
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay