Има ли начин да намерим баланс между работа и личен живот?

И защо е толкова важно да възстановяваме силите си

Има ли начин да намерим баланс между работа и личен живот?

В днешно време всеки работи усилено и понякога се оказва изключително предизвикателство да намериш баланс между работа и време за релакс. Съобразяваме толкова много неща едновременно- професионално развитие, лични отношения, приятелства, финанси, физическо и психическо здраве. Разкъсването във всички тези сфери се оказва доста стресово за повечето хора, което води и до понижаване на ефективността, хаотичност и стрес. Различните болки в гърба, главоболия, проблеми със съня и лошо настроение са само част от физическото проявление на липсата на баланс.

Консултантът по личен брандинг и кариерно развитие, Лили Георгиева, ще ни разкаже повече за това как да разберем как стигаме до невъзможност да отделим работния от личния живот или пък се оказваме толкова отдадени на професията си, че оставяме кариерата да диктува живота ни. И още по-важното- как да се ориентираме в тази ситуация.

Всъщност, всичко тръгва от нас като личности, казва Лили Георгиева. Много важно е да сме наясно с това кои са нашите ключови житейски и професионални роли. И да отдаваме времето, усилията си, енергията си само и единствено на тях. Всичко друго да бъде второстепенно и да се намества измежду тези големи неща. Като малки песъчинки, които пасват перфектно в цялата картинка

Друг съвет, който ни дава, е погледнем как точно сме разграфили задълженията си и колко време отделяме на различните роли в живота си и да проверим дали не оставяме много време на второстепенни задачи.

Понякога в разпиляването на времето си, забравяме, че трябва имаме нужда от възстановителните сили на съня.

Според скорошни проучвания, макар съветите да са човек да отделя поне 6 до 8 часа на ден за сън, все повече хора си осигуряват едва 4 часа. В доклад на The Sleeping Council това е валидно за повече от 1 на 3ма души.

Това често се дължи точно на неефективната организация на време. Желанието ни да бъдем максимално ефективни във всички роли, които имаме в живота си, едновременно.

Да намерим баланс между работа и личен живот е ключов елемент, за да поддържаме здравословен и ефективен начин на живот. А това може да се преведен просто като- да знаеш кога да се откъснеш от работа и как да не изпитваш вина, че не правиш нищо в този момент.

Знам, че звучи невъзможно и че няма как да ликвидираме всички стресори в живота си, но може да се научим да се грижим по-добре за себе си.

На първо място трябва да определяме ясно приоритети те, да се научим кога е време да кажем НЕ, независимо дали ни се предлага страхотен нов проект, ако той не отговаря на нашите разбирания или няма да ни помогне да постигнем главните си цели.

Освен това работата трябва да остава в офиса, не я носете вкъщи.

Започвайте деня си по правилен начин. Намерете своята рутина, която ви помага да започнете деня щастливи. Дали ще е задължителен спорт или просто да изпиете чаша кафе на терасата, осигурете си го.

Времето за вас самите е изключително важно. Дали ще четете книга или ще танцувате, това ще ви помогне да се презаредите.

 

Какво още можем да направим за себе си, как да възстановяваме силите си и да намерим така желания баланс между всички сфери в живота ни, ще разберете в "По стъпките на красотата" с Надя Павлова, този петък (27.10) в 11 часa по WNESS TV. 

Повече по темата на wnesstv.com, както и във фейсбук страницата на WnessTv.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

4 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay