Един разговор с Максим Генчев за трудностите на независимото българско кино

За последния му филм "На педя от земята" и истината за "Дякон Левски"

Един разговор с Максим Генчев за трудностите на независимото българско кино

Срещам ви с Максим Генчев - режисьора с остър език, бунтарски дух и непоклатима увереност. Филмът му за Васил Левски предизвика бурни реакции по цялата скала на емоциите. В типичния си прям стил Генчев разказва за последния си филм "На педя от земята”. Защо е свещен за него? Каква е разликата между филм и кино? Каква е неговата истина за "Дякон Левски” и кой е последният аргумент? Вижте в нашия разговор.

Последният Ви филм "На педя от земята” бе избран за участие във фестивала за независимо кино SoIndependent 2016 г. Как се прави независимо кино в България?

Прави се, едва след като го направиш. Това е действие, което е извън творчеството. Вече имаш добрата идея, имаш човек, който инвестира в теб, с цел да се създаде един безкомпромисен художествен продукт. Такъв, който не се занимава с общоприетото, а следва свои художествени правила. Когато вече не е филм, а е кино, той може да намери международен отзвук и възвращаемост. При независимото кино е въпрос на голям късмет да попаднеш на точния човек, който би могъл да ти помогне. В моя случай това е д-р Златина Филипова – една много чиста и почтена личност, която има възможност сама да създаде един филм в чисто материален план и не се колебае да го направи.

Заговорихте за разликата между филм и кино, каква е тя?

Киното е изкуство, а филмът е нещо, което разказва за злободневни проблеми. Рядко във филмите присъства тази вечна панорама, която оставя следа в човешкото съзнание. Кино прави Фелини, правят най-големите режисьори, които остават във времето. То оценява кое е филм и кое - кино.

Какво разказвате в "На педя от земята”?

Филмът е създаден по мои детски спомени. Има "амаркордна визия” (авт. бел. по спомени). Жанрът е особен. Има сблъсък на черна комедия, гротеска, реализъм и екшън сцени. Опитал съм се да направя една уж позната история – за Студената война -по интригуващ начин, интересен за зрителя. 

Цялото интервю с Максим Генчев прочетете в div.bg

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay