Поетът Илиян Любомиров за книжното лято, което предстои с "Думи на 4 гуми"

Това лято ще четем повече от всякога!

Поетът Илиян Любомиров за книжното лято, което предстои с "Думи на 4 гуми"

Ние, от Jenite.bg, обичаме да четем и сме губили не един следобед в потапяне в страниците на някоя прекрасна книга. Четенето и писането са божествени занимания - и едното, и другото просветляват ума и дават много храна на душата. Ето защо сме очаровани от новия проект на младия поет Илиян Любомиров, познат също като Августин Господинов. Той е решил да направи това лято по-книжно, по-интересно, по-красиво и по-раздвижено!

"Думи на 4 гуми" е една идея, която се стреми да накара хората от всички точки на България да четат! Нас тази идея ни спечели, затова бързаме да ви представим проекта. Всъщност не ние, оставяме тази чест лично на Илиян Любомиров.

 

За проекта 

"Думи на 4 гуми" е мобилна книжарница за съвременна българска литература, с която цяло лято предстои да обикалям България. Каузите зад проекта са няколко – да приобщава и по-малките населени места към достиженията на съвременната на поезия и проза, да възпитава уважение към артистите, докато са сред нас, да подпомага читалища и библиотеки, като им подарява 20% от продажбата на всяка книга за попълване на фондовете им, да изгражда широки общности в литературата и да фокусира общественото внимание върху добрите примери.

С какво ще придвижваш книгите?

Бусът е хипарски Фолксваген на 30 години, изцяло изрисуван с графити от най-добрия български графити Артист Nasimo. Дизайнът е изцяло негов и за мен е чест, че той припозна този проект като свой и работи в продължение на няколко седмици, за да завърши дизайна.

Поетът Илиян Любомиров за книжното лято, което предстои с "Думи на 4 гуми"

Откога започва?

Премиерата на "Думи на 4 гуми" ще бъде в София на 24-и май, но все още предстои да бъдат уточнени мястото и часът. За повече информация можете да следите нашата фен страница във Facebook. Първото пътешествие с буса ще бъде в компанията на Константин Трендафилов до Варна на 30-и за младежкия литературен фестивал Варна Лит.

Кои градове ще обхване?

Списъкът с градове тепърва ще се разраства, като за мен акцентът ще падне върху по-малките, в които литературните представяния се превръщат в истински събития.

Кои книги ще бъдат разпространявани?

Работя с най-големите български издателства и заедно направихме един списък с около 200 заглавия, който тепърва ще се разширява. Оставам отворен за всички смислени предложения от издателства и читатели.

Какво да очакват читателите?

Ще се постарая във всеки град да водя с мен писатели и поети, които да срещам лично с читателите им. Някои от книгите, които ще представям, ще бъдат и с автограф, защото вярвам, че с изкуството всичко е лично.

Кое те кара да го правиш?

Аз съм част от литературните среди от 3 години и за това време чух за повече скандали, отколкото за добри примери. За мен е важно да се изграждат общности в изкуството, защото от това печелят не само артистите, но и най-вече публиката. Основната цел на този проект е да падне вниманието върху българската литература и да запозная младото поколение с български книги на световно ниво, за които не са и чували в училище.

Целта на това прекрасно мероприятие е...

Да разбия тъпото клише, че младите не четем.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay