Как да боядисате мебелите си, за да бъдат отново красиви

Вдъхнете живот на мебелите си като ги боядисате в цветовете, за които винаги сте мечтали

Как да боядисате мебелите си, за да бъдат отново красиви

Има надежда за мебелите, които вече са стари и за тези, които просто да ви омръзнали. И решението не е да купите нови! Както боята променя вида на цялата стая, така и спрея прави мебелите като нови. 

След като веднъж видите действието на спрея, няма да можете да спрете да го използвате. Създава разнообразие и е доста евтин и лесен метод за освежаване на старите мебели. Повечето мебели, които се продават втора употреба изглежда добре именно поради тази причина. Разбира се можете да боядисвате и по стария начин- с кутия боя и четка, но резултатът ще е неравномерно боядисани мебели и петна от боя навсякъде върху вас.

Стъпка 1: Купете нужните неща

Необходими са маска, шкурка, грунд и спрей. Уверете се, че сте купили всичко необходимо, за да не се налага да се връщате до магазина. Не купувайте най-евтините материали. Ще спестите лев-два, но резултатът няма да е същия. Както при обикновените бои, при спрея също има много разновидности. Съобразете какъв спрей ви е нужен с това, какво ще боядисвате. 

Стъпка 2: Почистете и подгответе

Уверете се, че повърхността е чиста и суха. Затегнете всички разхлабени болтове. Заковете с пирони някъде, ако е нужно. Шкуренето е най-важната част от цялата процедура. Трябва да премахнете всичи неравности. Обърнете много внимание на тази стъпка, защото ако не шлифовате добре повърхността, няма да получите желаните резултати. След като приключите избършете с влажна кърпа, за да премахнете прахта. 

Стъпка 3: Намерете място

Трябва да боядисвате в помещение с добра вентилация и задължително да носите маска! Най-добре е да боядисвате навън, но изберете ден, в който времето не е нито топло, нито студено. Температурата може да повлияе на боята. Например може да засъхва прекалено бързо или да се появят балончета. Избягвайте ветровитото време. Освен че половината боя ще бъде издухана, ще се залепят боклуци по още мократа боя. Покрийте добре всички зони, които не искате да бъдат боядисани, защото при боядисването със спрей не винаги можете да спазите границите, които искате. 

Стъпка 4: Основата

Нанасянето на грунд също е изкючително важно, дори може да ви спести малко от търкането със шкурката. Грундът ще доизглади повърхността и ще помогне на боята да се залепи по-хубаво. Нанесете един слой основа, след това изчакайте да изсъхне и нанесете още един. Не нанасяйте основа върху местата, които няма да боядисвате, защото ще лепне след това. 

Стъпка 5: Боядисвайте

Започнете да боядисвате. Недейте да държите спрея прекалено близо до повърхността, която боядисвате, защото може да останат кръгчета или всякакви други белези. Нанасяйте боята на пластове и чакайте да изсъхне първия преди да сложите втория и т.н. Обърнете внимание на детайлите като ъгли, крачета(ако е маса или стол). Просто използвайте повече боя за тези детайли. 

Боята изсъхва за около 10 минути, така че цялото боядисване няма да ви отнеме много време. Тъмните цветове трябва да се повторят повече пъти, отколкото светлите. 

Стъпка 6: Лакирайте

Лакирането на мебелите не е задължително, но ще запази боята по-дълго време. Особено ако боядисвате кухненската маса или столове, които използвате всеки ден е добре да нанесете и лак. 

Ако нещо се обърка, не се притеснявайте. Всичко е поправимо. Ако се появи балонче на боята или нещо подобно, просто минете с щкурката отново. Ще ви отнеме още малко време, но поне предметът няма да е за боклука. Спреят не е подходящ за всички повърхности, така че прочетете етикета внимателно преди да купите спрей. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

3 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay