Как да кажете "Сбогом!" на хаоса вкъщи

Следвайте тези пет лесни съвета и успехът ви е в кърпа вързан!

Как да кажете "Сбогом!" на хаоса вкъщи

Безпорядъкът вкъщи е най-големият кошмар за всяка добра домакиня. Въпреки непрекъснатото старание за поддържане на чистота и уют у дома, винаги се намира някоя стара сметка за ток или пък куп детски играчки, разпилени по кухненските шкафове, или още по-лошо - захвърлени на земята.

Има начин обаче да излезете като победител от "битката” с безредието вкъщи. Просто трябва да следвате няколко прости стъпки, които ще улеснят неимоверно живота ви.

Играта на "петте вещи"
Лесно решение за по-подреден дом е всеки път, когато излизате от една стая, да вземате със себе си пет предмета, които не са на мястото си, и да ги отнасяте в тази част на дома, към която принадлежат.

Чорапите по пода, които половинката ви често "забравя”, отиват в коша за пране. Кофичката от сладолед, която детето току-що е оставило на масата - право в кофата за боклук. Мястото на чашата с вода върху нощното шкафче е в съдомиялната. 

Тези действия не отнемат никаква част от времето ви, а могат да свършат чудеса само за секунди. Ключът към успеха е да "играете тази игра” по няколко пъти на ден, за да успеете да задържите безпорядъка в ред!

Методът на "четирите кутии"
Намерете четири празни кутии, които не използвате (може и кошчета за боклук) и означете всяка от тях със следните надписи: "За изхвърляне”, "За съхранение”, "За дарение” и "За преместване”. Поставете ги на видни места в стаите, за да не забравяте за какво са предназначени.

Това е страхотен начин да съберете на едно място всички ненужни вещи, както и тези, на които просто трябва да бъде намерено подходящо място за съхранение. Когато кутиите се напълнят, няма да имате никакво извинение да не се заемате с благотворителност или просто с пренареждане вкъщи.

Подредбата на гардероба

Как да кажете "Сбогом!" на хаоса вкъщи

Първо, трябва да се отървете от всички стари и износени дрехи от 90-те, които не ви вършат никаква работа, освен да връщат обратно стари спомени. Помислете кои от тях могат да бъдат дарени за благотворителност.

Важен съвет при подреждането на гардероба е да отделяте специално внимание на всяка една дреха. Помислете преди да я пъхнете обратно в чекмеджето - ако не сте я обличали повече от година, вероятно е време да се разделите с нея.

Най-подходящото време за подредба на дрехите е краят на летния, както и на зимния сезон. Можете също така да организирате всяко едно кътче в гардероба си, като поставите табели от вътрешната страна на вратичката, за да знаете кое къде сте сложили, или като използвате цветни закачалки за летните си дрехи, и обикновени за зимните, например.

Пазете само важната поща

Как да кажете "Сбогом!" на хаоса вкъщи

В минутата, в която получите нежелана поща, се отървете от нея. Не я оставяйте върху холната секция, защото има опасност да стои там с дни. Недейте да трупате всяко писмо, което получите, на купчина върху кухненските шкафчета, защото ще ви бъде трудно, когато трябва да намерите сметката за водата или парното. Затова пазете само тази поща, която наистина ви е необходима.

Съхраняване на вещи под леглото

Как да кажете "Сбогом!" на хаоса вкъщи

Снабдете се с няколко кутии, контейнери или кошнички с капак за съхранение на вещи и им сложете по един етикет. След това ги напълнете с посочените вещи и ги сложете под леглото. Мястото и без това е празно и само събира прах. Защо да не го превърнете в едно практично местенце за съхранение на различни предмети?

Ако тази статия ви е харесала, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

12 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay