Цветята у дома: как, кога, колко?

Ето няколко трика, за да запазите свежи растенията вкъщи

Цветята у дома: как, кога, колко?

Решила си, че искаш да отглеждаш свои растения и то в собствения си дом. Преди да започнеш да си мечтаеш за мини ботанисческа градина в хола, по-добре прочети малко полезна информация за цветята вкъщи и се опитай да спазваш всички съвети, за да останат те свежи и красиви.Ю

Цветята ти се нуждаят от въздух - всеки ден. Ако отваряте прозореца през тридесет минути, но междувременно изпушвате поне две цигари, откажете се да гледете растения у дома. Те се нуждаят само от СВЕЖ въздух, а никотина ги убива безвъзвратно. Същото се отнася и за праха.

Когато проветрявате се уверете, че саксиите са в ъгълите, така че струята да ги достигне напълно. Те обичат течението.

Осигурете въздух и за корените, като периодично разравяте леко пръстта в пръсти.

Не прекалявайте с водата - да, цветята я обичат, но все пак нуждата на всяко е строго индивидуална и зависи от вида на растението и средата, в която го отглеждате.

За поливането са от значение още типа пръст, в която е засадено растението, както и размера на саксията. Ако тя е по-малка, снабдявайте го и с по-малко количество вода, за да не го "удавите". Не са редки случаите, когато цветята вкъщи умират именно заради прекалено грижовни домакини.

Водата, с която поливате растенията си, независимо от техния вид и род, трябва да бъде със стайна температура и никога ледено студена. Те, като хората, не обичат резките температурни промени.


С какво можете да разбудите позаспалоти си стайно цвете? Лесно и бързо - запазете утайката от сутрешното си кафе и я използвайте за тор. Едва ли има нещо по-полезно от нея за растежа на любимата ви китка.

Чудно, но факт: растенията обичат да им говорите. Разбира се, само говоренето едва ли ще съживи растение, което не сте поливали от седмица, но някои твърдят, че помага. Нищо не ви пречи да опитате, а ако цветето не избуи, то вие със сигурност ще се почувствате по-добре, защото общуването със зеленината действа като терапия. Опитайте, ще бъдете изненадани.


2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay