Как да се отървете от пъпките с бял връх по лицето си?

Как да се отървете от пъпките с бял връх по лицето си?

Лошата кожа се случва на добрите хора. Особено ужасяващите пъпки с бял връх, които са професионалисти в това да се появяват на най-забележимите места на лицето ви.

Но само защото пъпките могат да се появят не означава, че трябва да останат там завинаги. Попитахме двама водещи дерматолози как да се отървем от пъпките с бял връх, за да можете да се върнете към естествения си блясък възможно най-скоро.

Какво можете да направите вкъщи?

За щастие, повечето пъпки с бял връх се изискват посещение при козметик или някакви много скъпи продукти. Дерматолозите препоръчват тези три съставки: салицилова киселина, бензоил пероксид и ретинол.

Салициловата киселина е пример за бета хидрокси киселина, която е по-добра от останалите киселини, при отпушването на порите. За разлика от другите киселини (например, гликоловата киселина), салициловата киселина е разтворима в липиди и може да се потопи дълбоко в порите, за да атакувате себума (известен още като масло!), който причинява появата на пъпки. За най-ефективните резултати потърсете почистващо средство с 2% концентрация на салицилова киселина.

Също така можете да си приложите антибактериално лечение. Бензоил пероксид убива бактериите, които могат да допринесат за акне. Той също така отваря порите.Това е мощна съставка против акне, която обикновено се намира в почистващи продукти и кремовете. За да се справите с пъпките, може да използвате крем с бензоил пероксид, който се нанася само върху пъпката и се оставя цял нощ. Две важни предупреждения: бензоил пероксид може да премахне цвета от дрехи и кърпи, така че бъдете внимателни, когато го използвате и измивайте ръцете си хубаво. Освен това той изсушава кожата много, така че не забравяйте да я овлажнявате.

И накрая, ретинол. Ретинолът и по-силната версия, известна като ретиноид, е най-добрият избор за особено упорити пъпки. Ретиноидите стимулират клетъчната обмяна, предотвратявайки натрупването и запушването на порите от клетките на кожата. Съставът е специален, защото има способност за десквамация - научна дума за ексфолирането и пилинга. Ретиноидите също имат противовъзпалителни свойства.

Какво да НЕ правите?

Стискане. Молим ви, не го правете! Да, много е изкушаващо да стиснете тази пъпка, която стърчи. Но просто не го правете. Стискането на пъпките само увеличава възпалението, увеличава риска от инфекция и оставя белези. Също така рискувате разпространението на бактериите по цялата кожа. Просто не си струва!

Също така не бива да използвате ексфолиант, тъй като кожата ви може да се възпали. Ако толкова много искате да използвате ексфолиант, потърсете такъв с фини магнезиеви кристали. Той е по-нежен и не наранява кожата.

Кога да посетите специалист?

Ако след няколко седмици пъпките ви не изчезват, посетете специалист, за да намери решение на проблема.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay