Как да спрете да скърцате със зъби нощем?

Как да спрете да скърцате със зъби нощем?

Чудите се защо се събуждате с главоболие и болки в челюстта. Най-вероятно това се дължи на факта, че скърцате със зъби нощем. Това състояние, известно като бруксизъм, неотдавна беше свързано с друго неприятно състояние, наречено сънна апнея. Това се случва, когато мускулите на гърлото се отпуснат през нощта и блокират дихателните пътища, прекъсвайки дишането. 

Ето как да спрете да скърцате със зъби нощем:

Бруксизъм

Бруксизмът е парафункционална дейност на нашите зъби, което означава, че това не е нещо, което в действителност трябва да правят. И все пак много хора (8-31% от общото население) страдат от това. Има 2 вида бруксизъм: нощен, който се случва през нощта и буден, което продължава през деня. Причините, поради които човек има бруксизъм, са различни. Психологически и генетични фактори, леко разместена позиция на горните зъби по отношение на долните зъби или някои лекарства могат да бъдат причините за това състояние. Говорейки за отрицателни последици, има много от тях. Зъбите ви могат да станат по-чувствителни и да започнат да се износват, може да имате болка в челюстта и също така може да имате главоболие. Ето защо се препоръчва лечение на това състояние.

1. Избягвайте кофеин и алкохол

Първата много проста мярка, която можете да предприемете, е фиксирането на вашата диета. Това, което ядем, засяга всички аспекти на нашето здраве - а зъбите не са изключение.

Кофеинът е добре известен стимулант, към който всички се обръщаме, когато е необходимо. Но трябва да опитате да намалите количеството кафе и енергийни напитки, тъй като те съдържат много високи количества кофеин. Ако пиете много кафе през деня, сънят ви през нощта няма да бъде качествен и няма да се отпуснете.

Същото важи и за алкохола, но причинява на тялото ви различна реакция. Алкохолът може да ускори заспиването ви, но сънят е по-неспокоен и некачествен. 

2. Намалете стреса в живота си

Стресът е често срещана причина за бруксизма - това ви кара да се чувствате нервни през деня и неспокойни през нощта. Първо трябва да помислите какво внася стрес в живота ви (хора, неща и събития) и след това да измислите ефективен план как да се отървете от тези неща.

3. Спрете да дъвчете неща, различни от храна 

Това е навик, която много от нас са имали в детството, но някои възрастни все още го имат. Дъвченето на молив, писалка или всякакъв вид нехранителни продукти води до появата на повече бактерии в устата. Този навик е пряко свързан и със скърцането на зъби, а неконтролируемото дъвчене е резултат от стреса.

4. Включете повече калции и магнезии в диетата си

Скърцането със зъби може да означава, че ви липсват някои важни витамини и минерали. Трябва да си направите някои изследвания, за да разберете какво ви липсва. Обикновено скърцането със зъби означава ниски нива на калции и магнезии. Можете да ги приемате като хранителни добавки или просто да добавите повече храни, богати на калции и магнезии в менюто си.

5. Почивайте си преди да си легнете

Ако имате нощен бруксизъм, трябва да релаксирате преди да си легнете. Колкото по-спокойни и отпуснати сте, толкова по-голям е шанса да имате спокоен сън, без скърцане със зъби.  

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay