Какво е хронично възпаление и защо е в основата на много други състояния?

Какво е хронично възпаление и защо е в основата на много други състояния?

Вероятно сте чували за храните с противовъзпалително действие? Или за това, че справянето с възпалението може да ви помогне да се справите с излишните килограми, болките в ставите, умората и да подобри цялостното ви състояние? Но какво точно представлява хроничното възпаление?

Тъй като хроничното възпаление не е нещо, което можете да почувствате или нещо, което има конкретни симптоми, е трудно да се определи. Специалистите са единодушни, че хроничното възпаление стои в основата на медицински състояния като екзема, болестта на Крон, мигрена и затлъстяване.

Ето какво представлява хроничното възпаление и как се отразява на другите аспекти на здравето:

Какво точно представлява хроничното възпаление?

Тъй като "възпаление" е много често употребявана дума, действителното й значение може да бъде малко объркващо. За да разберете какво е хроничното възпаление, ще го сравним с острото възпаление. Острото възпаление е реакцията на тялото ви, за да се преборите с инфекцията или да се излекувате след травма. Хроничното възпаление обаче има много повече нюанси.

Острото възпаление е добро и бързо. Добро е, защото помага на тялото да се справи с някакъв проблем. При хроничното възпаление, клетките, свързани с имунната система са активни, но нямат цел да решат проблема и сами по себе си се превръщат в проблем, тъй като започват да убиват нормалните клетки и причиняват аномалии в тъканите и във функциите на имунната система. 

Хроничното възпаление е общ термин и може да се отнася за всеки орган или система в тялото. Хората с екзема или псориазис имат хронично възпаление на кожата; хората с възпаление на червата имат възпаление на храносмилателния тракт; а хората с артрит имат хронично възпаление на ставите. То може да бъде предизвикано от бактериална инфекция, алергия или храна.

Също така при различните хора се проявява по различен начин. Може да се прояви като сърдечно-съдово заболяване при един човек и като затлъстяване при друг, например. Когато възпалението е хронично, това означава, че в организма продължава да има възпаление, което просто остава незабелязано и мълчаливо се храни с тъкан. С течение на времето се проявяват здравословните проблеми. 

Какви са симптомите?

Тъй като хроничното възпаление варира до голяма степен в зависимост от човека, симптомите са широки и могат да обхванат широк спектър от състояния и заболявания. Някои признаци на хронично възпаление включват повишаване на теглото, замайване, липса на фокус и забравяне; висока кръвна захар; кървящи венци; продължителни настинки; продължителни тъпи болки, които не изчезват; кожни проблеми като акне, псориазис или екзема и алергични симптоми.

Възпалението обикновено се открива с кръвен тест, като се изследва С-реактивния протеин (CRP), скоростта на утаяване на еритроцитите (ESR) или маркерите на плазмения вискозитет (PV).

До какво може да доведе хроничното възпаление?

Освен изброените симтоми, хроничното възпаление може да доведе до сериозни заболявания, като диабет, рак, артрит, сърдечно-съдови заболявания, астма, болестта на Алцхаймер. 

Как да го третирате и как да го предотвратите? 

Разбира се, по-добрият вариант е да предотвратите хроничното възпаление, вместо да го лекувате. Най-добрият метод е да консумирате противовъзпалителни храни (зеленчуци, плодове, овес, сьомга и т.н.). Също така избягвайте захарта и обработените храни. Важно е да тренирате, да не пушите, да се наспивате и да намалите стреса. 

Много е важно да се справите със стреса, тъй като той влошава възпалението. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

5 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay