Какво не знаете за коварните комари и техните ухапвания

Комарите обичат да пият кръв, но не всички го правят

Какво не знаете за коварните комари и техните ухапвания

Комарите - тези малки двукрили паразити, които денем спят, скрити от погледа ни, а нощем разстройват съня ни с досадното си жужене и лакомото си хоботче. Всяко лято водим битка с тези насекоми, а не знаем някои неща за поривите за кръвопиене на тези създания и последиците, които носят след себе си тези угощения.

Не всички комари хапят
Добре известно е, че от всички комари на Земята (близо 3500 вида), единствено женските обичат да пият кръв, а причината за подобен жесток нагон е, че кръвта е от съществено значение за развитието на техните яйца. За разлика от тях мъжкарите са по-благоразположени към живите същества, защото се задоволяват с цветен прашец и растителни сокове.

Комарите обичат въглеродния диоксид
Хора, които издишат по-големи количества CO2, са по-застрашени да станат потенциална мишена на изгладнели комари. Такива хора са например бременните жени или любителите на бира.

Сърбежът след ухапване от комар е по-силен при някои хора
Почти всеки е запознат с последиците от ухапване от комар. Сърбежът е следствие от освобождаването на големите количества хестамин след съприкосновение с инжектираната в организма ни слюнка на комара. Именно освобождаването на този биологичен амин (процес, познат като хистаминолиберация) лежи в основата на алергичните реакции. Затова при някои хора ухапванията от комар се изразяват в по-големи подутини, които често придобиват и по-наситен червеникав цвят.

Чесането може да предизвика инфекция
Колкото повече раздразвате засегнатата зона, толкова повече разнасяте отровата под кожата си. Ако съумеете да потиснете желанието си да чешете инфектираното място, ще предотвратите отделянето на големи количества хистамин, което води и до инфекции.

Третирайте засегнатите места с медицински средства
След ухапване от комар най-добре измийте "пострадалото” място с медицински сапун и студена вода. Така ще облекчите ефекта от хистаминолиберацията и ще намалите шанса от инфекции. Ако след тази процедура сърбежът все още не се е успокоил, се сдобийте с някакъв вид антихистаминов препарат, като Алергозан например.

Все още няма доказателства, че комарите изпитват по-големи предпочитания към някои кръвни групи… както и към цветовете на дрехите ни
Има изследвания, които сочат, че комарите налитат много повече на хора с нулева кръвна група, отколкото на такива с група А или В. Засега обаче доказателствата не са достатъчни. Подобен седи въпросът и за предпочитанията на тези насекоми към цветовете на дреите, които носим и особено за черния цвят.

Какво не знаете за коварните комари и техните ухапвания

Комарите разнасят вируси
Чикунгуня е вирусна инфекция, която се предава на хората от заразен комар и за която все още липсва лечение. Засега подобна зараза върлува единствено в Северна Америка, но през юли тази година е съобщено за два случая и във Флорида, САЩ. Затова специалистите изказват предположения, че разпространението на чикунгуня може да достигне и до други континенти. Симптомите често започват от 4 до 8 дни след ухапването, трят близо седмица и силно приличат на тези при грипа. Инфекцията не е смъртоносна, но е настина много тежка.

Не всички репеленти са еднакви
Репелентите са продукти, предназначени за борба с насекоми, които съществуват под формата на спрейове, лосиони, гелове, гривни, кремове, кърпички, таблетки и др. В зависимост от начина си на приложение репелентите се делят на четири вида: такива за директно приложение върху кожата, за приложение върху дрехите или други предмети, за предпазване на помещения или за защита на открити площи. Независимио от вида си, всички продукти от подобно естество имат еднакво предназначение - да ни предпазват от досадните гадинки.

Най-разпространеното вещество като репелент е DEET (diethyl-meta-toluamide). Той се предлага на пазара под различен аромат - плодов, дървесен или неутрален, а неговата концентрация варира от 4 до 100%, където по-ниският процент е индикация и за по-ниска защита. Съответно, ако сте закупили подобен продукт с ниско съдържание на DEET, се старайте да нанасяте от него по-обилното или повторно през малък интервал от време. Недостатъците на продукти, съдържащи DEEТ, се състоят в неприятното усещане при нанасянето, абсорбирането им от кожата и евентуалната реакция, която може да демонстрира тя.

Друг синтетичен заместители на DEET е пикаридинът, който за разлика от него, не вреди на тъканите и е по-комфортен при нанасяне. Маслото от лимонов евкалипт е друга съставка на репелените, за която обаче все още липсва достатъчна официална подкрепа срещу комари, мухи, бълхи и пр.

Още полезна информация четете на Jenite.bg във Facebook.

7 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay