Какво представлява мака корена и какви са неговите ползи?

Какво представлява мака корена и какви са неговите ползи?

Внимание, има нова супер храна: мака корен!

Коренът, известен също като перуански женшен, наскоро направи истински бум в здравната и уелнес общност със своя дълъг списък с предполагаеми ползи. Просто потърсете "мака прах" в Instagram и ще видите, че хората слагат мака в кафето си и в храната си. 

И така, какво представлява и какви ползи за здравето има мака коренът? Сега ще разберете:

Какво е мака? 

Това е кръстоцветно зеле, подобно на кейл, карфиол или репички. Той е отглеждан в планините Андите в Перу за последните 3000 години, според Националните институти по здравеопазване. Там, това е традиционна медицина, която също е ключова съставка в ферментирала напитка, наречена мака чахия.

Повечето хора консумират маканов прах. И неговите ползи са наистина впечатляващи. Половин чаена лъжичка мака прах съдържа около 10% от дневните ви нужди от желязо, 10% от препоръчителната доза витамин С и около 15% от препоръчителната доза мед - всичко това само за 10 калории. Не е лоша сделка!

Мака като лекарство

Мака е традиционно лекарство, което се използва за лечение на анемия и синдром на хроничната умора. Смята се, че увеличава енергията, издръжливостта и атлетичната форма на тялото. Хората дори са взимали мака с надеждата, че може да помогне при рак на стомаха, левкемия, ХИВ / СПИН, остеопороза и туберкулоза. Но в крайна сметка, засега има "недостатъчни доказателства", за да се оцени ефективността на мака за лечение на някое от тези състояния.

Може ли мака да стимулира сексуалния ви живот?

Повечето изследвания на мака се фокусират върху ползата му за сексуалния живот и по-точно повишаване на сексуалното желание. 

Ниското либидо засяга между 30 и 50 % от жените, но тези дании не са особено точни, защото голяма част от жените не признават проблема си. 

Изследванията са обнадеждаващи. Мъжете и жените са открили повишаване на либидото, след приемането на един до три грама мака дневно в продължение на един до шест месеца. 

Други изследвания са открили, че мака може да подобри броя на сперматозоидите и подвижността им при мъжете. А някои ранни изследвания дори показват, че приемането на мака малко подобрява сексуалната дисфункция при жени, приемащи антидепресанти. Но отново тези открития идват от много малки изследвания, което ги прави не напълно надеждни.

Няма мащабни проучвания, които да показват, че мака увеличава либидото. Затова, ако имате подобни проблеми, консултирайте се със специалист  и ако вече сте опитали всичко останало, няма нищо лошо да опитате и билки, стига да сте проверили безопасността им. 

И така, мака безопасно ли е? 

Не са установени странични ефекти от приемането му, но все пак не бива да прекалявате с количеството. Трябва да приемате до 3 грама дневно, в продължение на до 4 месеца. За всеки случай, консултирайте се с лекар, преди да започнете да го приемате.

Как да използвате мака? 

Можете да добавите прах от мака в кафето, капучиното, гуакамоле, хумус и т.н. Можете също така да го добавите към супи и ястия.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay