Какво трябва да знаем за противозачатъчните

Най-важното при противозачатъчните

Какво трябва да знаем за противозачатъчните

Има различни видове контрацептиви, едни от които са хапчетата познати още като перорални контрацептиви: комбинирано хапче, "малко хапче" и "спешно хапче".

 

Комбинираното хапче: съдържа хормоните естроген и прогестин и е най-разпространеното от видовете. Действа като потиска овулацията всеки месец. Изтънява лигавицата на матката и променя консистенцията на течността в шийката на матката. Прави по-трудно за спермата да направи контакт с яйцеклетката.

 

Има няколко вида формулировки. Някои предполагат 21-дневен пример, последван от една седмица почивка или в някои случаи прием на пласибо-таблетки – витамини.

 

В другите, дозата естроген и/или прогестин варира или се добавят 5 допълнителни таблетки накрая на 21-дневния цикъл. Така или иначе в днешно време хапчетата съдържат много по-малко естроген от техните предшественици.

 

Важно е да се знае, че няма контрацептиви, които да имат дълготраен ефект, с натрупване.

 

Някои медикаменти, включително антибиотиците, антиконвулсанти и билкови продукти като Жълт Кантарион, които облекчават леката депресия може да редуцират ефекта от противозачатъчното.

Както при повечето лекарства, така и при противозачатъчните има ползи и странични ефекти. Тъй като те съдържат хормони, противозачатъчните намаляват и регулират менструалния цикъл, редуцират болките и обилното кървене. Имат добър резултат в борбата с анемия и понижават риска от ракови заболявания на яйчниците и матката. При наличие на киста в яйчниците, противозачатъчните могат да помогнат за смаляването на размера и спирането на развитието ѝ. Показват добър резултат в премахването на акне и симптомите при менопауза. 

 

В някои частни случаи противозачатъчните може да бъдат противопоказни: сърдечни заболявания; удар; чернодробни заболявания; съсирване на кръвта; рак на гърдата; тежък диабет. Не е препоръчително пушачи на 35 години и повече да приемат противозачатъчни, особено без да са се консултирали с лекар. 

 

"Малкото хапче": съдържа само прогестин и се взима по едно всеки ден. Дйства като редуцира и изтънява цервикалната течност, за да попречи на спермата да достигне яйцеклетката. Не са ефективни, колкото са комбинираните и трябва да се взимат в точен час, всеки ден.

Въпреки това, малкото хапче може да бъде добра алтернатива ако кърмите или изпитвате неприятни странични ефекти от естрогена.

Основният страничен ефект от "малкото хапче" е нередовната менструация. Може да нямате такава в продължение на месеци или да изпитате кървене между два цикъла.

 

Спешна контрацепция: често наричано "хапчето на сутринта", спешното хапче се използва веднага след небезопасен секс или неефективен котрацептив. За да бъде ефективно, трябва да бъде взето до максимум 72 часа след половия акт. След първата доза, следва втора 12 часа по-късно.

Странични ефекти и рискове: не е хубаво да се прибягва често към спешния контрацептив, защото може да наруши менструалния цикъл. Също не са 100% сигурни и ефективни и имат странични ефекти като световъртеж, гадене, главоболие, подуване на корема. Спешно хапче, което съдържа само прогестин има по-малко странични ефекти.

 

За други въпроси и ефекти от противозачатъчните е най-добре да се консултирате с лекар. Също преди да започнете да приемате какъвто и да било вид хапчета-контрацептиви.

3 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay