Да си изкарваш сам хляба

Кой не обича пресен, пухкав, ароматен хляб? Вече можете да го правите в собствената си кухня

Да си изкарваш сам хляба

Някога бабите ни сами са месили и изпичали хляба за многочленните си семейства, но това за много съвременни жени е само романтичен спомен от миналото и нещо като кошмар, ако трябва да бъде приложено в настоящето. Но вече не. Днес технологиите са навсякъде, а най-хубавото е, че в кухнята ни позволяват сами да си изкараме насъщния. При това буквално.

Машините за приготвяне на хляб набират все по-голяма популярност сред българите и това изобщо не е случайно. Вземете предвид, например, факта, че много българи обожават вкуса на хляба "от едно време", но България не е Холандия, където хлебопроизодството има своите традиции и строги принципи, а хлябът е съвършен и в стотици разновидности. Тук често сме се срещали със странни стандарти за производството на една от най-важните храни - наличие на киселини, оцветители, емулгатори и какво ли още не. За да избегнете вредните съставки и за да сте сигурни в това, което слагате на масата си - изберете уред за приготвяне на колкото вкусен, толкова и полезен хляб. Домашен, ароматен и приготвен без почти никакви усилия. Ето как става това.

Първо и много важно - домашните фурни за хляб отдавна не са излишен лукс или прекалено скъпо удоволствие. Цените им варират между 70 и 400 лева, в зависимост от марката и възможностите на уреда. А те са многобройни. Безценна такава е наличието на таймер, чрез който можете да сложите съставките вечерта, а по-късно, докато спите, "умната" машинка ще си свърши работата. Така, освен топъл хляб за закуска, ще имате и спестена електрическа енергия, защото ще сте се възползвали от по-евтината нощна тарифа.
Важно е фурната, която избирате, да има прозорче, през което да наблюдавате как протича процесът. Защото, ако отворите капака, всички усилия (колкото и минимални да са), които сте вложили, отиват на вятъра.

И колкото и да не ви се вярва, приготването на така сложния на пръв поглед хляб за машините изобщо не е толкова трудно. Обикновено то отнема около четири часа, които включват замесването, втасването и изпичането му, но някои уреди имат и т.нар. "бърз режим", благодарение на който целият процес трае не повече от два часа. Уловката тук е, че полученият хляб не става толкова бухнал, колкото този, приготвен чрез "основен режим". Хубавите неща стават бавно, са казали по-мъдри хора от нас.
Кои, обаче, са предимствата на това да приготвяте сами хляба си?

"Евтиното излиза скъпо", гласи една от по-съвременните български мъдрости. И наистина - у нас вече купуваме хляб от магазина за около 1 лев. В замяна на тази сума получаваме между 600 и 750 грама хляб в найлоново пликче, който съдържа задължителните вода и мая, но с бонус E472e, E300, E282 и други подобни (не)нужни съставки. Въпросът е приемливо ли е ежедневно да поглъщаме толкова големи количества химия? И всъщност - необходимо ли е въобще?
В недотам далечното минало естествените храни не са били скъпо, модерно и еко-удоволствие. Нищо не е било по-нормално от това сам да си изпечеш хляб, да си направиш салата от току що откъснати пресни зеленчуци, да забъркаш омлет от яйца, снесени от наистина свободни кокошки.
Днес здравословният начин на живот е по-трудно постижим. Храним се с вредни полуфабрикати, ГМО, пилета XXL размер и всякакви други подобни мутации. Въвеждаме стандарти, но колкото по-гръмко звучат, толкова повече се отразяват на бюджета ни. Ето как стигаме до тревожната статистика, гласяща, че 70% от българите се хранят с боклуци.*

Срещаме се с Елена - работеща жена, която, обаче, намира време поне веднъж седмично сама да приготвя хляба за семейството си. Разказва ни, че се е сдобила с такава фурна преди 4 години, когато по здравословни причини на неин близък му е било забранено да се храни с бял хляб. Но се оказва, че черният такъв, който се продава в магазините, всъщност няма нищо общо с истинския. Нуждата я кара да си закупи машина от чужбина, защото тогава в България все още те не са налични. И ефектът веднага е налице - диагнозата на нейния роднина значително се подобрява.  
Според Елена осезаема разлика в сметките за ток няма. Но пък проблем се оказва набавянето на продуктите. Противно на очакванията, че днес има всичко и навсякъде, всъщност намирането на ръжено брашно явно е трудна задача. Разбираме, че в центъра на София има само два магазина за здравословно хранене, от които съставката може да бъде закупена.

Големината на уреда също е проблем, особено ако кухнята ви е малка и почти не разполагате със свободно пространство. За да бъде фурната за хляб експлоатирана правилно е нужно тя да е поставена върху твърда повърхност, както и да не се слага нищо върху нея.
С наличието на този революционен уред вие не само се храните здравословно, но имате и поле за изява в кухнята - можете да експериментирате със съставките и да си приготвяте точно това, което най-много обичате. Много от дамите, които нямат опит над печката, се страхуват да се оставят на въображението и скромните си готварски умения. Забравете за това, вече имате помощник, който ще ви вдъхновява да станете по-добри в кухнята. И това ще се случи неусетно. Както, между другото, бихте могли да натрупате и някой друг килограм в повече, ако не съумеете да озаптите апетита си. Защото домашният хляб е не само полезен, но и неустоимо вкусен. Затова - внимавайте! И колкото и да ви се иска, не го правете всеки ден.

Съвсем в духа на еко и био тенденциите на нашето време, направете първата крачка в тази посока и приготвяйте сами хляба си. Така инвестирате не само в собственото си здраве, но и в това на всички важни хора около вас, а и колкото повече енергия спестите, с толкова по-чиста съвест ще седнете на масата. И ще ви е по-вкусно.


* Проучване на в-к "Телеграф"- бел.авт.

5 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 21.07.2011|08:48
Хлябът е най-важният продукт, който слагаме на масата си всеки ден. Този по стандарт "България" е наистина вкусен хляб, за разлика от всеки друг, който продават в магазините. Разбира се най-хубав е този, който си печем в къщи, но не всеки може да намери време.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay