Красотата може да бъде опасна

Всичко за парабените

Красотата може да бъде опасна

В ежедневните ни разговори все повече започва да навлиза една тема, доскоро непонятна за повечето от нас. Става въпрос за парабените, които се използват в почти всички продукти, които употребяваме. Въпросът е обаче, вредни ли са за здравето ни и, ако да, защо продължават да се добавят навсякъде?

Парабените са клас химични вещества, широко използвани като консерванти в козметичните продукти, фармацията и храните. Най-често се срещат в шампоани, дезодоранти, овлажнители, пасти за зъби, гелове за бръснене, гримове. Те увеличават срока на годност на продуктите до няколко месеца, понякога дори година.

Парабените лесно проникват в тялото чрез кожата. Много козметични компании твърдят, че нивото на опасни химикали в продукцията им не е достатъчно висока, за да навреди. Но продължителността на излагане е решаващ фактор и дори в съвсем малка доза ежедневния контакт с някои химикали може да има сериозни последици за организма – най-вече при децата и младежите.

Парабените наподобяват хормони и са в състояние да нарушат функциите на цялата ендокринна система, както и да разстроят хормоналния баланс. Все повече специалисти твърдят, че те се натрупват в организма и водят до рак на гърдата, тъй като действат като ксеноестрогени (чуждородни естрогени, които попадат в организма с храната и водата).

Рак на гърдата

Уебсайтът на Colby College съобщава, че парабените имитират естроген и могат да разрушат цялата хормонална система на тялото. Според Cornell University дългото излагане на естроген увеличава риска от рак на гърдата. Естроген и химични вещества, които го имитират, стимулират деленето на клетките и оказват ефект върху другите хормони, които извършват същата дейност. Тялото не може лесно да се пребори със синтетичния естроген, което води до натрупване на мастни клетки, включително и в гърдите.

През 2004 година проучване на University of Reading във Великобритания е стигнало до откриването на концентрации от парабени в тумори, но крайното заключение било, че не парабените са ги причинили.

Ранен пубертет

Както писахме по-горе, способността на парабените да имитират други хормони ги прави разрушаващи ендокринната система вещества. А тя отделя хормони в кръвта и участва в редица функции, свързани с репродуктивността, отделянето, храносмилането и обмяната на веществата.

Разрушаващите ендокринната система парабени могат да доведат до ранен пубертет при подрастващите момичета и момчета, казват от New York Times. Ендокринолози са наблюдавали, че средната възраст на пубертета намалява през последните няколко десетилетия и като пример посочват млади момичета, които на 8-годишна възраст имат развит бюст и окосмяване на интимните части. Ендокринните разрушители могат да доведат също до разширяване на тестисите и развитие на гърдите при младите момчета.

Намалени нива на сперматозоидите

 Парабените могат също да повлияят неблагоприятно на мъжката полова система. В проучване на Tokyo Metropolitan Research Laboratory of Public Health, изследователи прилагат парабени на триседмични плъхове. След четири седмици било установено, че количеството сперма е намаляла значително по отношение на размера на парабени, които те са получили. Плъховете, които са получили най-високата доза на парабени, което е в съответствие с дневния прием на приемливи парабени в Европа и Япония, са показали значително намаляване на концентрацията на спермата.

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 02.08.2011|16:42
Ние сами си вредим. Дори не си спомням дали има продукти, което да не ни вредят. Не можем да разчитаме и на плодовете и зеленчуците, а както остава за шампоани, кремове и друга козметика. Постоянно ни се напомня да внимаваме, но как можем да сме сигурни кое е безвредно?!
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay