Слънчев поглед

Слънчева защита за очите - задължителна, но пренебрегвана

Слънчев поглед

Едва ли остана човек на тази планета, който да не е дочул, прочел, разбрал, обсъдил, та дори усетил, че със защитата от вредните слънчеви лъчи шега не бива. И освен като прилежни ученици да се грижите за здравето на своята кожа с подходящите продукти, то ви съветваме следващия път да подминете сергията с "очила" срещу скромната сума от 15 лв. Просто защото срещу парите си получавате едно голямо нищо, обвито в пластмаса. 

 

Очилата трябва да са качествени. И не, не защото в противен случай изглеждат евтино, а просто защото трябва да се грижат за здравето на очите ни. Озоновият слой е изтънял и слънчевата вреда автоматично се е увеличила. Ултравиолетовата радиация е непрестанно нарастваща, а всички ние сме застрашени и уязвими. На територията на Европа е приет стандарт за категоризиране на степента на защита на слънчевите очила, които ги дели на пет групи в зависимост от степента на защита от 0 до 4. Очилата трябва да са означени с цифра на една от дръжките или да се продават с прикрепен етикет. Тези от група 0 не са подходящи за излагане на слънчева светлина, тяхната предпазна функция е нулева. В група 1 са онези, които стават за носене само при облачно и мрачно време, а в група 2 - при слаба слънчева светлина. За слънчево време са най-подходящи очила от група 3, а при силно слънце и сняг най-добре защитават такива от група номер 4. Последните не се препоръчват при шофиране, заради силното им затъмнение.

 

Задължително при слънчевите очила е защитата им от UV лъчи. Евтините стъкла не предлагат такава сигурност, тъй като пропускат до голяма степен ултравиолетовите лъчи. Какво се случва, когато си закупуваме некачествени очила? Те са измамни за окото, тъй като намаляват яркостта на светлината и зениците се разширяват. Ефектът е обратен - очите стават още по-уязвими откъм попадане на UV лъчи. Когато си търсите подходящите слънчеви очила, винаги търсете маркер CE, който е знак за качество според европейските стандарти.

 

Трик: в специализираните оптични магазини винаги има апаратура за измерване степента на ултравиолетовата защита.

 

Поляризационните филтри също са от значение. Тяхното наличие премахва хоризонталните лъчи светлина, които предизвикат отблясъците около водни басейни метални повърхности, лед и влага. За да проверите тяхното наличие, завъртете течно-кристален екран /на мобилен телефон или часовник/. Изображението трябва да се затъмни изцяло, когато екранът е завъртян на 90º от изходното положение.

 

Препоръчително е цветовете на стъклата да се избират по тези принципи: ако имате добро зрение, се спрете на тъмно кафявите или сиво-зелените нюанси. При късогледство изберете светло кафяви или сиви стъкла.


От естетическа гледна точка изборът е безкраен. Според формата на лицето си и няколко съвета можете лесно да изберете вашите рамки.

 

Лицата с квадратна форма обичат кръглите рамки. Правоъгълните лица пък се нуждаят от по-дебела рамка, чиято горна линия е остра и права, а долната закръглена. По този начин лицето се разширява оптически. На хората с кръгли лица им подхождат най-вече тънките рамки с повдигнати нагоре или навън ъгли, или пък квадратните. При триъгълното лице пък се препоръчват тесни рамки с успоредна на веждите линия и закръглени ъгли, които да намалят изпъкналостта на скулите. При овалните форми подходящи са тънките и леко закръглени рамки, които точно покриват очите без да излизат извън техните граници.

 

Знаем, че знаете, но все пак като една грижовна майка се чувстваме длъжни да повторим - слънчевата вреда е невидима и до определено време - неусетна. Не се оставяйте на скритите ѝ атаки, похарчете малко пари за очите си, вместо всеки прекрасен слънчев ден да се превръща в риск за собственото ви здраве.

49 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay