6 трика за повече продуктивност на работното място

Планирайте добре и с настроение работата си, за да се насладите на добри резултати

Хората работят средно по 40 часа седмично. Замисляли ли сте се колко от тези 2400 минути са употребени пълноценно? Навярно повечето от вас се чувстват най-продуктивни рано сутрин или в следобедните часове. Но по ред физиологически съображения, всички в някаква степен сме жертви на досадната сънливост, застигащата ни непосредствено след обедното похапване. Тогава и най-големият работохолик не е в състояние да се справи успешно със задълженията си.

За съжаление, това е само един от многото примери, които ни пречат да превъзмогнем непродуктивните моменти на работното място. Днес държим да ви запознаем с 6 лесни стъпки, които ще повлияят положително на работоспособността ви, без да се чувствате под ежедневно напрежение.

1. Работете с настроение
Ако започнете деня си с усмивка, шансът да свършите със задачите си навреме и качествено е много по-висок, отколкото ако подхванете задачките си намусени.

Много изследвания доказват, че когато сме щастливи, работата ни върви с лекота и като цяло ни прави по-успешни в професията. Това обяснява и простичкото желание на всеки работещ човек да попадне на "свестни” колеги. Добрите взаимоотношения с екипа са един от водещите фактори за добро настроение, а оттук - и за по-ефикасно представяне на работното място. Затова вместо да губите време в размисли как най-правилно да разпределите и изпълните ангажиментие си в офиса, се научете как да владеете настроението си.

6 трика за повече продуктивност на работното място

2. Не отваряйте електронната си поща сутрин
В днешно време, вследствие на техническия прогрес, става все по-трудно да кажем, че сами планираме деня и разпределяме приоритетите си. Ако не искате още с първата глътка кафе да имате пред очите си 4-5 поставени дистанционно задачи, се абстрахирайте от желанието да хвърляте дори и бегъл поглед на електронната си поща сутрин.

Както ви посъветвахме преди седмица, отварянето ѝ за "Добро утро” или за "Лека нощ” е един от навиците, с които да се разделите на работното място - не само защото ви губи ценно време, но и защото сам по себе си е вреден. Официално е доказано, че постоянното писане и четене на имейли влияе върху психиката негативно. Подобни дейности стресират и в голяма степепен манипулират. Освен това учените предупреждават, че преглеждането на електронните писма е толкова пристрастяващо, колкото и употребата на някои алкохолни и тютюневи изделия.

6 трика за повече продуктивност на работното място

3. Не се стремете да влагате цялата си енергия в изпълнението на дадена задача, преди да сте си задали въпроса дали тя си заслужава изобщо да бъде изпълнена
Това, че влагате неимоверно старание в някоя работна задача, възложена ви "отгоре”, съвсем не означава, че ѝ придавате по-голяма стойност.

В опитите да повишат продуктивността на служителите си, мениджърите често залагат на обучение за по-висококачествено и бързо изпълнение на задълженията. Те не осъзнават, че подобни изисквания допринасят за редица проблеми, свързани с правилното управление на времето и с функционирането на екипа въобще. Затова най-простият съвет, който ние бихме дали, е да приоритизирате ангажиментите си и да се захванете единствено с онези, които имат първостепенно значение за работата и развитието ви.

4. Да се фокусирате върху задълженията си означава да елиминирате всички разсейващи ви фактори
Колкото лесно, толкова и трудно е да се работи с наличието на всички технологични иновации и предлаганите от тях услуги. Целта е да съумеете да се абстрахирате от тяхното влияние (особено от това на социалните мрежи!) и да се съсредоточите върху предварително определените приоритети.

Изпитвате затруднения да се концентрирате на работното място? Тогава опитайте следната стратегия: въпреки всички указания да не носите работата си у дома и с позволението на шефа, може да поработите първите 1-2 часа от вкъщи вместо от офиса. Шансът някой да ви обезпокои, е много по-малък, а и работейки в зоната на комфорта, ще ви донесе много по-голямо удовлетворение и добро настроение.

6 трика за повече продуктивност на работното място

5. Нахвърляйте задачите си за деня поне ден по-рано

Вие сте от хората, които обичат да поемат рискове? В това няма нищо лошо, но работната среда не е мястото за експериментиране - особено ако от вас зависи функционирането на цял еикип или фирма.

Не подлагайте паметта си на тест като се стремите да не забравяте някой важен ангажимент. Вместо това в края на работния ден си нахвърлете върху лист хартия най-важните задачи за следващия. Изследвания показват, че хора, които си водят подобен "дневник”, в много по-висока степен са в състояние да се насладят на вечерта. Те не са измъчвани от мисли като: "Дали не забравих да свърша още нещо днес?”

6. Изгответе си собствен план на работа
Продуктивните хора си изготвят рутина на работното място. Съставянето на система на работа е много по-добро решение от това да разчитате единствено на самодисциплината си. Старайте се да извършвате всички поставени задачи в определен ред и време - точно както правите с ежедневните си задължения у дома. Създайте си ритуали, които да инициират започването или завършека на работния ден, например: няколко минути преди да си тръгнете от офиса изгасете компютъра си, подредете и почистете бюрото си, нахвърляйте най-важните си задачки за следващия ден. 

Не пропускайте да прочетете и други съвети за работното място Jenite.bg във Facebook.

4 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



4
Не е посочен 15.07.2014|20:18
Така е важно е да започни с усмивка денят ни
3
Не е посочен 15.07.2014|20:16
Полезна информация
2
Не е посочен 15.07.2014|16:10
Между другото е много важно да се започне деня с усмивка.
1
Не е посочен 15.07.2014|16:09
Наистина са много полезни,ще ги имам предвид.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay