Въпросите на интервюто за работа

Продължаваме да ви разказваме за изкуството на интервюирането

Въпросите на интервюто за работа

Целта на всяко интервю за работа, или поне на компетентно проведените интервюта, е да събере максимално много нужна на интервюиращия информация за максимално малко време. А всеки, който е ходил на събеседване за определена позиция, знае, че никак не е приятно да стоиш на горещия стол. Дори да си най-уверения и най-компетентния професионалист на света, в специалиста, който стои отсреща, за да те "прочете", има нещо доста стряскащо и зловещо. Сякаш HR-a има супер силата да анализира всеки отговор, всяка мимика и жест.

Сценарият, който описахме, звучи като излязъл от филм на Хичкок, но зад въпросите, които се задават на интервюто за работа, стоят доста клопки и уловки. Консултирахме се със специалисти в областта на психологията и HR-a, за да ви разкажем малко повече за изкуството на интервюирането.

Сега само ще очертаем границите, в които спадат въпросите, а в следващ материал ще наблегнем на конкретиката.

Съществуват няколко тематични групи от въпроси.

Първата група са свързани с установяване на контакт между интервюиращия и интервюирания. Уточнява се физическото състояние на кандидата - здравословното му състояние, навиците, които нарушават тонуса му, като тютюнопушенето, например.

Към втората група се отнасят въпросите за образование, квалификация, предишен опит и кариера на кандидата - написаното в автобиографията, протичането на образованието му. Какви основни дисциплини е изучавал и дали те съответстват на позицията, за която той кандидатства. Въпросите касаят, също така, какви други умения е усвоил кандидатът и дали ги е прилагал някъде досега, какви степени на професионално развитие е преминал кандидатът в предишния си трудов опит.

Третата група питанки касае мотивацията за работа на интервюирания, неговите цели, възможност за полагане на допълнителен труд при необходимост. Какви са професионалните интереси на кандидата, отношението му към работата, като средство за самореализация или като средство за постигане на определени доходи.

С четвъртата група се цели да се разкрие дисциплинираността и организираността на кандидата. Тук влизат въпроси като, например, "Защо напуснахте предишната си работа?" и "Какви са отношенията ви с досегашните ви работодатели?".

Последната група въпроси има за цел да се установят интересите на кандидата, извън професионалната сфера, ценностната му ориентация.

От начина, по който кандидатът отговаря, се разкриват неговата интелигентност, характер, комуникационни умения, отговорност и организираност, умения да подрежда приоритети.

Основно значение за ефективното протичане на интервюто има начина на неговото провеждане. Желателно е да се установи доброжелателен, партньорски, равнопоставен тон на разговора. От важно значение са, също така, доброто помещение, точност на започване на интервюто в уговорения час, както и стегнато протичане.

12 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 20.02.2012|09:49
много е неприятно да ходиш на интервю
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay