Да хванем лъжеца на работното място

Живи детектори на лъжата

Да хванем лъжеца на работното място

Шефът казва, че промяната е за добро, но забелязвате, че докато говори тялото му някак е сковано. Откровен ли е?

Колегата отвръща,
че с радост ще се отзове на молбата ви за помощ по проекта. Преди да ви отговори обаче прави дълга пауза и през цялото време гледа към монитора на компютъра.

"Може дa разчиташ на мен", "Не беше моя вината", "Ти си следващият за повишение".

Наистина ли?


Нямаше ли да е страхотно, ако улавяхме лъжеца всеки път на местопрестъплението. Когато се опитва да ни убеди тънко в думите си с уверен глас. За съжаление, не разполагаме със свръхестествени сили като в сериала "Ловец на мисли". Можем обаче да се научим да разчитаме невербалните сигнали на околните, тъй като лъжата играе ролята на спусък, който отключва несъзнателен стрес в организма.

За да изречем лъжа, мозъкът трябва да положи повече усилия, отколкото при нормалния поток на информация. Първо трябва да се "спре" от изричане на истината, след това трябва да създаде нова правдоподобна версия, която да бъде представена убедително. И след това да се справи с емоции като притеснение, вина и страх истината да бъде разкрита.

Първата крачка по стъпките на умелия психолог и детектив е свързана с наблюдение. Внимателно проучване на изказа, мимиките, погледа, жестовете в обичайни ситуации. На поведението по време на бизнес срещи.

Един от най-големите митове по адрес на лъжците е, че избягват контакта с очи. Изкусните измамници дори е възможно да задържат погледа си повече от необходимото. Сигналите, чрез които можете да ги разпознаете, са няколко:

Фалшива усмивка

Можете да я откриете по това, че при нея се свиват само крайчетата на устните, не и ъглите на очите, както е при искрената мимика.

Вербална салата

Тонът на гласа е малко по-висок от обичайното, думите се избират внимателно - не се отговаря директно, кратко и ясно на питането. Увърта се с фрази като "до колкото ми е известно”, "мога и да греша”.

Сухота в устата

Устните се прехапват, преглъща се по-тежко, а лъжецът отпива по-често от чашата или шишето с вода.

Премигването

Ако сте уловили погледа и честотата на премигване в спокойно състояние, ще забележите, че при изричането на неистина очите почти не примигват или съвсем това се случва рядко. А след като лъжата е казана, броят на премигванията драстично се увеличава.

Докосване на лицето

Това е може би един от най-лесните начини да разпознаем лъжеца. Докосването на устните, брадичката, почесването на носа. Като деца ни учат, че не е хубаво да лъжем. Когато кажем нещо лошо, слагаме ръка на устата си, сякаш за да върнем думите назад. Условен рефлекс, който остава и в зрелите ни години. Демонстрираме го обаче по-завоалирано - чрез докосване на лицето.

Несъответствие между думи и жестове

Мимиките и жестовете съпровождат думите ни и обикновено ги допълват. Когато обаче някой лъже, синхронът между двете не се получава особено добре. Ръцете са някак излишни, погледът е празен, а краката нервно потропват.

Лъжецът може да се измъкне при няколко варианта. Ако страда от патология и е убеден, че всъщност това, което казва е истина, ако става дума за професионален актьор или агент на тайните служби. При всички варианти се надяваме да не срещате подобни личности в работното си обкръжение и сред приятелите си.

12 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



15
Не е посочен 03.05.2012|13:55
толкова мразя хора които лъжат.като ги хвана един път и повече те за мен не съществуват
14
Не е посочен 02.05.2012|11:44
някои не могат да бъдат хванати, много са добри! Тогава може да се рзчита не интуиция!
13
Не е посочен 02.05.2012|11:42
език на тялото!
12
Не е посочен 02.05.2012|11:40
всеки лъже в този живот и понякога не може да се разбере кога ни лъжат
11
Не е посочен 02.05.2012|11:34
Напълно съм съгласна.
10
Не е посочен 02.05.2012|11:20
лъжец не се хваща :)
9
Не е посочен 02.05.2012|11:15
Кое по-точно?:)
8
Не е посочен 02.05.2012|11:15
Че на работа сме да работим - ние и колегата. Какво има да се "ловим в лъжа" - който не работи, да си заминава;)
7
Не е посочен 02.05.2012|11:14
пълни глупости
6
Не е посочен 02.05.2012|11:08
Лъжата винаги избива,създава грозно впечатление и загуба на доверие на 100%.
5
Не е посочен 02.05.2012|10:42
Колкото по-добре познаваш даден човек, толкова по-лесно можеш да го хванеш в лъжа.Цялото му поведение се променя и като му кажеш, че лъже със всички сили се опитва да те убеди в обратното.
4
Не е посочен 02.05.2012|10:40
Вече по-голямата част от населението на планетата живее в лъжи, ако трябва постоянно да разобличаваме лъжи, то трябва постоянно с това да се занимаваме и така ще ни мине целият живот.
3
Не е посочен 02.05.2012|10:39
Хванали сме го вече :Д
2
Не е посочен 02.05.2012|10:16
Много хубава статия, но за съжаление може би не е достатъчна. Има хиляди книги изписани по въпроса, да не говорим, че невербалната комуникация е обект на разглеждане от цяла наука. Освен това, има хора, които са много добре запознати със спецификата на невербалната комуникация и я владеят до съвършенство.
1
Не е посочен 02.05.2012|09:33
Хахах "вербална салата"
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay