Дневниците на съвременните принцеси: Наследничката на шведския трон

Принцеса Виктория се пребори с анорексията и вече изглежда дoстатъчно уверена в себе си, за да бъде кралица

Дневниците на съвременните принцеси: Наследничката на шведския трон

Още като съвсем малки деца слушаме очарователни приказки за всевъзможни принцове и принцеси. След това порастваме мъничко и се запознаваме с не чак толкова очарователните сведения за знатните особи в истинската история. 

Що се отнася конкретно до историята на миналия XX век, имената на Даяна и Грейс Кели едва ли някога ще бъдат забравени. И двете родени в съвсем обикновени семейства, малко по-късно и двете живели под светлината на прожекторите, и двете загинали заради автомобилни злополуки...

Новото хилядолетие обаче си има нови принцеси, които заслужават внимание. Не е само Кейт Мидълтън. Дамите, за които говорим, също са едновременно модерни и показващи уважение към традицията, владеят сърцата с присъствието и стила си, използват положението си, за да се борят за правата на жените, децата и болните по света.

Вече ви съобщихме, че в продължение на няколко месеца възнамеряваме да ви разказваме интересните истории именно на тези достойни жени. До този момент сме ви запознали с две екзотични кралици и шест принцеси:

Красавицата от Бутан 

Перлата на Йордания 

Къдрокосата чаровница от Мароко

Черната пантера в Нигерия

Нейно височество Татяна 

Черноокият ангел от Саудитска Арабия

Летисия, противоречивата красавица на Астурия 

Красавицата на Тайланд и нейната мащеха

Днес ще ви срещнем с още две чаровни дами, в чиито вени тече "синя кръв" – дъщерите на Карл XVI Густаф, кралят на Швеция, и неговата кралица Силвия.

Дневниците на съвременните принцеси: Наследничката на шведския трон
Започваме от по-голямата щерка – Виктория Шведска. За разлика от останалите принцеси, за които стана въпрос в предходните статии, Виктория не носи титлата "нейно височество" поради женитбата си за принц. Нито пък е обикновена кралска дъщеря, сестра на бъдещ престолонаследник.

Самата Виктория е пряка наследничка на шведския трон. Превръща се в такава през 1980, две години и половина след раждането си, тъй като през 1979 законът за унаследяването на престола в страната е променен. Според новите правила, на власт след настоящия крал ще дойде най-голямото му дете, независимо от пола си.

Карл XVI Густаф предпочита негов наследник да бъде синът му Карл Филип, макар че се е родил втори, тъй като при появата му на бял свят принцът все още е смятан за престолонаследник според стария закон. Карл Филип се ражда именно в годината, в която правилата са променени.

Дневниците на съвременните принцеси: Наследничката на шведския трон
Независимо от предпочитанията на баща си, 36-годишната Виктория остава пряка наследничка на короната. Очаква се тя да бъде четвъртата управляваща кралица в историята на Швеция и първата такава от 1720 година насам. Имената на нейните предшественички са Маргарет, Кристина и Улрика Елеонора.

За съжаление се оказва, че израстването на Виктория като първородна дъщеря и наследничка на краля не е било никак лесно. През 1996 става ясно, че принцесата страда от хранително разстройство. Появяват се нейни снимки, на които изглежда твърде слаба. Първоначално кралското семейство не потвърждава наличието на заболяване, но под натиска на обществото на следващата година официално признава – Виктория страда от анорексия.

Дневниците на съвременните принцеси: Наследничката на шведския трон
Заради всичко това принцесата променя плана си да учи в австрийски университет. Заминава за Щатите, където се лекува и се записва да следва в Йейл.

По-късно разказва за болестта си в книгата "Виктория, Виктория!": "Чувствах се като влак, който се устремява все по-бързо надолу... Страдах от хранителни разстройства, осъзнавах го и болката ми беше ужасяваща. Наистина мразех как изглеждам, каква съм... Аз, Виктория, не съществувах. Чувствах се така, сякаш всичко в живота ми и около мен се контролира от другите. Единственото нещо, което аз можех да контролирам, беше приемът на храна."

Дневниците на съвременните принцеси: Наследничката на шведския трон
За щастие, Виктория вече е преодоляла проблемите си и изглежда достатъчно уверена в себе си, за да бъде кралица. От 2010 е омъжена за принц Даниел, херцог на Вестерготланд. През 2012 съпрузите се сдобиха и с дъщеричка – принцеса Естел, херцогиня на Остерготланд. 

Говорейки за принцесите на Швеция, не можем да не споменем и Маделин, по-малката сестра на Виктория.

Дневниците на съвременните принцеси: Наследничката на шведския трон
Кака ѝ може и да е наследничка на трона, но народът смята именно Маделин за красавицата в шведското кралско семейство. През 2008 тя бе поставена на 12-о място в списъка на сп. Форбс с "20-те най-готини млади кралски особи в света". През 2011 сайтът BeautifulPeople.com я обяви за седма по красота сред жените с кралски произход на всички времена.

След като отмени един широко обсъждан годеж с насрочена дата за сватба, принцеса Маделин се омъжи за втори избраник – финансистът Кристофър О‘Нийл. На 20 февруари тази година в Ню Йорк се роди първото им дете. Малката принцеса се казва Леонор и е херцогиня на Готланд.

Дневниците на съвременните принцеси: Наследничката на шведския трон
Ако тази статия ви е била интересна и искате да следите "Дневниците на съвременните принцеси" в Jenite.bg, можете да се присъедините към нашата страница във Facebook

22 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



18
Не е посочен 25.04.2014|15:48
Много са красиви заедно.
17
Не е посочен 24.04.2014|12:51
Радвам се, че вече няма проблеми с анорексията и има щастливо семейство.
16
Не е посочен 23.04.2014|15:14
Много са красиви и двете и колко трудно израстване е имала Виктория с това заболяване, радвам се, че сега не страда от анорексията.
15
Не е посочен 22.04.2014|16:33
Не само красива, но и много силна, след като е успяла да се справи с такова кошмарно заболяване като анорексията.
14
Не е посочен 22.04.2014|16:21
И двете са ,много красиви.
13
Не е посочен 22.04.2014|16:00
Интересно е да надникнем зад бляскавия живот на тези особи със синя кръв.
12
Не е посочен 22.04.2014|15:51
Поредната порция принцеси :Р
11
Не е посочен 22.04.2014|14:35
Симпатични са,много ми беше интересна статията.
10
Не е посочен 22.04.2014|13:40
поддръжка му е майката
9
Не е посочен 17.04.2014|17:20
И двете са толкова различни и много красиви!
8
Не е посочен 17.04.2014|16:06
Много красива жена.
7
Не е посочен 17.04.2014|15:58
Не е изглеждала много добре преди .
6
Не е посочен 17.04.2014|14:55
Много красиви и чаровни принцеси, това са жени, родени с късмет, благородно завиждам за живота, който водят.
5
Не е посочен 17.04.2014|14:40
Две наистина много красиви кралски особи, чийто живот на нас простосмъртните ни се струва като приказка.
4
Не е посочен 17.04.2014|14:15
и двете са красиви принцеси
3
Не е посочен 17.04.2014|13:43
преборила се е с болестта си, но явно хората не я обичат толкова,колкото сестра ѝ
2
Не е посочен 17.04.2014|13:33
И двете са много красиви :)
1
Не е посочен 17.04.2014|12:04
Браво, иска се много воля и вяра, за да се справиш с анорексията .
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay