Как да балансирате успешно между работата и семейството?

Напълно възможно само в 5 последователни стъпки

Как да балансирате успешно между работата и семейството?

Често работодателите вземат предвид факта, че ако сте изградили свое семейство, може би няма да сте напълно фокусирани върху работата си и ще бъдете разсейвани от семейни отговорности.

Това, че имате семейство, не означава, че не се справяте в професията си. Но всяко прекъсване на работата - поради бременност, защото детето е болно или трябва да бъде прибрано от училище например, за шефовете е минус, защото намалява вашата продуктивност, а от това следва и намаляване на техните печалби.

Не е учудващо, че фактът дали една жена е семейна, влияе неофициално върху решението дали тя да бъде наета на работа, или пък повишена. Следващите няколко съвета ще бъдат полезни за всички жени, които желаят да имат успешна кариера, но и щастливо семейство.

1. Изяснете си какви са вашите възможности, цели и семейни нужди
Освободени сме от стереотипа, че жените трябва да са домакини и да си стоят вкъщи. Напоследък се наблюдава нова тенденция - жените все по-успешно балансират между кариерата и семейството, като се опитват да заемат все по-високи управленчески позиции.

Как да балансирате успешно между работата и семейството?

Ако и вашето желание е такова, тогава се заемете с развитието на кариерата си и й отделяйте значителна част от времето си. Ако обаче професионалното развитие не е сред вашите приоритети, не го поставяйте на първо място само за да отговорите на нечии очаквания.

Подредете приоритетите си, като помислите какви са целите ви и доколко те могат да се съчетаят със семейните ви ангажименти.

2. Намерете си подходяща работа в благоприятна работна обстановка
Важно е да се чувствате комфортно на работното си място. Добре е също така още в самото начало  да зададете ориентиращи въпроси към началника си, които да ви дадат представа доколко той е толерантен и би проявил разбиране, ако ви се наложи да отсъствате заради семейните си задължения.

Как да балансирате успешно между работата и семейството?

3. Обсъдете с половинката си какви са желанията и целите ви
Най-добре е да поговорите с половинката си относно това как бихте разпределили времето си между работата и семейството и дали съответната работна позиция би била подходяща, ако планирате скоро да имате деца.

4. Споделяйте проблемите в работата с партньора си
Не задържайте напрежението в себе си. Когато споделяте проблемите си с половинката, едновременно ще се освободите от стреса и ще заздравите връзката си.

5. Говорете открито с началника си 
Ако имате опасения дали ще можете да съчетаете работата и семейните задължения, обсъдете притесненията си съв своя шеф.

Ако все пак работата се окаже несъвместима с плановете и задълженията ви, не се колебайте да потърсите по-подходяща позиция, която ще ви позволи да отделяте достатъчно време и на семейството, и на кариерата си.

За да четете още статии на тема професионално развитие и кариера, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay