Как да се превърнете в по-добри професионалисти?

Работете с мярка, желание и самочувствие и се доверявайте на най-добрите в бранша

Как да се превърнете в по-добри професионалисти?

Въпреки че много хора се чувстват комфортно в професионалната си кожа, повечето от нас се стремят към развитие. От това най-вече се възползват съставителите на наръчници със заглавия като: "Как да бъдем най-продуктивни на работното място”, "Как да се издигнем в йерархията”, "Да накараме шефа да ни хареса” и пр.

Истината обаче е, че сами не се замисляме за простите неща, които ни помагат да се превърнем в по-добър и компетентен служител и че често най-ценните съвети идват не от дебелите книги, а от най-близкото ни обкръжение и от хората, на които се възхищаваме.

Не е достатъчно единствено да си вършите работата качествено
Разбира се, не ви съветваме в обратното, но това да гледате единствено в "своята паница” не е начинът, с който да се издигнете в очите на по-високопоставените от вас. Проявявайте инициатива, отправяйте предложения и въобще старайте се да допринасяте за развитието на организацията по всевъзможни начини.

От изключително значение е къде и за кого работите
Да си професионалист в определена бизнес сфера означава да си работил сред най-добрите. Не е нужно да харесвате продуктът, който продавате, да се радвате на мечтаната месторабота или да работите в най-популярната компания. Важен е опитът, който ще придобиете, начинът, по който ще ви бъде поднесен той и възможността за развитие "нагоре”.

Как да се превърнете в по-добри професионалисти?

Направете обиколка из желаната месторабота
Хората погрешно се опитват да си представят мечтаната работа. Истината е, че дори и да сте провели обстойно проучване в интернет за фирмата, не може да бъдете сигурни в същността й, без да сте се потопили в работното ѝ ежедневие. Трябва сами да посетите местата, на които бихте желали да бъдете наети, за да може най-правилно да прецените атмосферата. Недостатъчна, но полезна е идеята да се възползвате от "Деня на отворените врати”, които много фирми провеждат.

Не крийте грешките си
Никой не е съвършен и затова всеки греши. Но помнете, че в повечето случаи грешките не говорят за некомпетентност, а по-скоро за липсата на страх от поемане на рискове. Ако демонстрирате пред колегите си желанието си да сте иновативни и креативни, като експериментирате с нови неща, екипът ще ви уважава повече и ще ви приема за ролеви модел в работата.

Не винаги е добре да сте прекалено заети
Колкото по-заети сте, толкова повече пропилявате шанса си да се изкачите в йерархията. Причината е, че в очите на другите изглеждате по-стресирани в сравнение с тях. Това моментално навежда на мисълта, че повишаването ви в по-отговорна позиция, несъмнено ще провокира допълнително психическо и физическо натоварване.

Как да се превърнете в по-добри професионалисти?

Изпълнението е много по-важно от плановете и съветите
Много служители търсят правилната "рецепта” за това, как да бъдат по-успешни в кариерата си, като се уповават на чужди съвети и идеи. Проблемът е, че мненията на хората винаги се различават и в крайна сметка търсещият помощ започва да се чувства още по-объркан.

Затова приемайте препоръки и черпете идеи единствено от най-важните за вас източници, като едновременно с това се стараете да ги изпълнявате. В противен случай и най-ценният съвет ще загуби стойността си, ако остане да виси във въздуха. Научете се да различавате същественото от несъщественото във всяка една ситуация и така ще ви бъде по-лесно да се концентрирате върху работата си.

Повече съвети за успешна кариера ще намерите на Jenite.bg във Facebook.

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay