Как да спестите пари във всеки етап от живота

Няколко полезни съвета

Как да спестите пари във всеки етап от живота

Вашите финансови нужди се променят драстично във всеки етап от живота и приспособяването към разликите може да бъде трудно. Една от най-предизвикателните промени в финансовия Ви живот е еволюцията на спестяванията, основани на ниво на доходите, персонални ангажименти и дългосрочни цели. Приоритетите се променят във времето и е важно да отразявате непрекъснато променящия се личен живот по начина, който спестявате . Ето няколко прости начина да пестите във всеки период от живота си:

Тийнейджърски години, до 20

Пестете пари от подаръци: В този етап от живота има много празници и поводи, на които получаваме парични подаръци. Постарайте се да не харчите всичко до стотинка, а да заделите възможно най-голяма част от парите.

Кандидатствайте за стипендии: Кандидатствайте за всички възможни стипендии, които се предлагат. Дори ако сумата е малка, ще ви бъде от полза. 

Намалете социалните разходи: През този период от живота, социалният живот е доста голям разход. Опитайте да пестите пари, като планирате забавления, които не изискват много пари. Разбира се, не винаги можете да спестите, но ако имате избор дали да организирате вечеря вкъщи или да излезете навън, останете вкъщи.

Опитайте да пестите от парите, които изкарвате: На тази възраст няма как да изкарвате много пари, но опитайте да пестите възможно най-много. Например ако работите като сервитьор, отделяйте бакшиша за забавления и спестявайте по-голямата част от заплатата. 

Живейте със семейството си: Колкото и да е изкушаващо да се преместите на квартира и да се отделите от родителите си, по-добре изчакайте да съберете пари, за да можете да се преместите на някое приятно място.

Научете се да казвате "не": Това е момент в живота, в който ще започнат да ви искат пари за най-различни неща. Просто се научете да казвате "Не".

20-те години

Практикуване на умереност: На тази възраст вероятно сте намерили по-стабилна кариера. Важно е да научите умереност в лицето на по-високите доходи и да се въздържате от ненужно харчене на вълнуващо високата Ви заплата.

Старайте се да живеете с по-малко от това, което имате: Въпреки че бихте могли да изразходвате цялата си заплата за храна, транспорт, наем, забавления и т.н., трябва да се стараете да харчите възможно най-малко пари.

Отделяйте пари за пенсионно осигуряване: Налага се да подсигурите живота си. Дори да отделяте съвсем минимални средства, е по-добре от нищо.

Намалете разходите, където е възможно: Можете да пестите от транспорт, от наем, ако живеете с повече хора и т.н. Възползвайте се от тези възможности за спестяване, защото после няма да ги имате.

Направете си спешен фонд: Не го докосвайте! Трябва да имате пари за спешни случаи.

30-те години

Увеличете спестяванията си за пенсиониране: В този период доходите се увеличават, а разходите намаляват, така че е идеалният момент да подсигурите бъдещето си.

Не се влияйте от околните: Това, че хората около вас си купуват яхти и огромни телевизори, не означава, че и вие трябва да го правите. Купувайте си само нещата, от които се нуждаете.

Изградете навици на децата си: Научете децата си да ценят парите и да могат да пестят.

Живейте скромно: Помнете, че не винаги по-голямо е по-добре. Например, голямата къща означава повече мебели, повече чистене, всичко повече.

40-те години

Работете здраво: Тъй като децата  ви вече са големи, можете да се фокусирате върху кариерата си. Също така можете да работите повече и да спестите повече за пенсионната възраст.

Обърнете внимание на спешния фонд: Живеем във време, в което спешните медицински ситуации стават все по-чести и трябва да имате пари, в случай, че нещо лошо се случи с някой от семейството ви.

50-те години

Възползвайте се от независимостта: Децата ви вече са самостоятелни, не се налага да ги издържате и имате страхотната възможност да спестите пари, без да се лишавате.

Подредете приоритетите си: През този етап от живота е важно да имате най-добрата медицинска застраховка, пари за стоматолог и за визията ви.

Планирайте пенсионната си възраст: Изчислете колко пари ще са ви нужни на месец през следващите години, в които ще бъдете пенсионери. Изчислете колко пари имате в пенсионния фонд и ако не стигат, продължете да спестявате.

Преместете се: Вече се нуждаете от по-малко пространство, така че се преместете в по-малък дом.


Станете част от Jenite.bg във Facebook!

 

 

 

 

 

 

2 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay