Необичайната професия на един лайф коуч

Ева Кулева помага на хората да намерят баланса в живота си

Необичайната професия на един лайф коуч

"Лайф коуч" е една от онези хубави и "чисто български" думи, чиято дефиниция се нуждае от допълнително разясняване. Понятието си няма конкретен нашенски еквивалент, затова и ползваме английския термин.

Буквално, длъжността се превежда като "треньор за живота". Специалист, който помага на хората да открият липсващото звено в развитието си, мотивира ги да се изправят срещу страховете си, дава им сила да продължат напред.

Искахме да разберем повече за тази необичайна професия, затова се срещнахме с човек, който я практикува.

Ева Кулева започва да се интересува от психология още в 6-7 клас и книгите на и за Фройд са първите, които я въвеждат в необятната материя. По-късно обаче започва да се занимава с маркетинг и реклама, на които посвещава 10 години от живота си. Споделя, че освен от психология, личностно развитие и реклама, се интересува от кино и отделя много време, за да пътува по света и да го опознава.

Какво представлява професията Life Coach?
Работата ми е да вдъхновявам клиентите си да намерят баланса и радостта в живота си. Правя го, като им помагам да дефинират целите си в личния и професионалния живот, както и тяхната собствена стратегия за постигането им. Житейските амбиции са индивидуални и са свързани с това, което ни кара да се чувстваме спокойни и удовлетворени. Това, което придава смисъл на живота ни.

Коучингът се основава на вярването, че всеки човек разполага с необходимите ресурси да постигне целите си. Затова коучът не дава съвети, нито отговори, а помага да намериш своите отговори.

Две са предпоставките за успешен коучинг - искреност и желание за промяна. Успехът на коучинга зависи от готовността на клиента да поема рискове и да опитва нови подходи за постигане на целите си.

Има ли други хора в България, които практикуват това?
Доколкото ми е известно, лайф коучовете в България са много малко. Има такива, които правят бизнес коучинг, кариерен коучинг, екзекютив коучинг и други. Като се има предвид, че коучинг индустрията е втората най-бързо развиваща се индустрия в света, след информационните технологии, предполагам, че скоро и в България ще има повече представители на професията.

Какво образование трябва да има човек, за да се занимава професионално с life coaching?
Има различни начини за усвояване на коучинг знания и умения. Има редица книги за самообучение, както и организации, които предлагат курсове и сертифициране. За да бъдеш успешен коуч обаче, са необходими познания по психология, практически опит и работа върху себе си.

Защо избрахте да се посветите на тази професия?
Защото тя придава смисъл на съществуването ми. Вдъхновява ме да създавам живота, който искам и по този начин вдъхновявам и другите около мен да го правят. Коучингът е като мощна търсачка, която ти помага да разбереш какво искаш от живота и как да го постигнеш.

Кой се нуждае от life coaching?
Всеки човек, който иска да промени нещо в живота си и не успява да го направи сам, има нужда от подкрепа. И най-добрият коуч има нужда от коуч, който да му помогне да се погледне отстрани и да опознае себе си по-добре.

Как протича една сесия, за какво си говорите с клиентите?
Коучинг сесията е целенасочен разговор, по време на който аз задавам въпроси и клиентът отговаря. Говорим си за моделите му на поведение, за вярванията, които го спират да предприеме определени действия, за алтернативите, които има, за мотивацията му.

Първата сесия при мен винаги е безплатна. Тя трае около час и може да се проведе лице в лице в кабинета ми или през Skype. Нейната цел е да разбера какви са нуждите на клиента, дали има вече определена цел или цели, за чието постигане иска да работим, или има нужда да бъдат формулирани такива цели. Обикновено се обсъждат сфери като работа, семейство, личностно развитие и т.н. Говорим само за това, за което клиентът иска да говори.

На следващите сесии приоритизираме ценности, идентифицираме ограничаващи вярвания, изследваме дали целите са в съгласие с ценностите и т.н. Всяка сесия завършва с набелязване на конкретно действие, което клиентът няма търпение да предприеме и което ще го доближи до целта му.

Кога човек осъзнава, че има нужда от друг човек, който да му помогне да осмисли живота си?
Много често в живота си повтаряме един и същ модел на поведение, който води до едни и същи резултати. Когато не сме доволни от тези резултати, е необходимо да променим нещо в действията си. Някои хора осъзнават това след няколко цикъла на "проба и грешка" и съумяват сами да опитат нов подход на поведение. Други цял живот повтарят едни и същи "грешки" и търсят причината извън себе си - в държавата, другите, партньора. А има и хора, които са готови да погледнат навътре в себе си и да получат подкрепа в този нелек процес. Точно те се обръщат към мен.


Каква е разликата между Вас и психолозите?

Ще посоча няколко основни разлики между персоналния коучинг и психотерапията. При психотерапията погледът е насочен предимно назад към миналото и е фокусиран върху проблеми и причините за тяхното възникване. При коучингът се анализира настоящето с поглед към бъдещето и фокусът е не причината за проблема, а алтернативите за неговото решаване. Психотерапията е предимно монолог от страна на клиента, при коучингът има диалог. И най-важната разлика – целта на коучинга е промяна в поведението, т.е. предприемане на конкретни действия в определен срок, които ще доведат до реална промяна в живота на клиента.


Ако можете да помогнете онлайн на нашите читатели, какво бихте им казали?

Мога да споделя какво ми помага на мен да се чувствам добре. Имам няколко принципа, от които се ръководя.

Вярвам, че единственият начин да променим нещо или някого е като променим себе си. Затова наблюдавам собствените си реакции, думи и поведение, които провокират или привличат хора и ситуации в живота ми.

Вярвам, че ако всеки се грижи за собственото си щастие, т.е. удовлетворява нуждите и желанията си, без да пречи на другите, можем всички да бъдем щастливи. Затова се опитвам да правя само това, което искам и да споделям желанията и нуждите си.

Вярвам, че оценката, която даваме сами на себе си, определя успеха ни във всяка сфера на нашия живот. Затова се опитвам да оценявам високо себе си, като се поздравявам за опитите, които правя, вместо да се критикувам за грешките.

Вярвам, че всички се нуждаем най-много от любов, разбиране и подкрепа. Това ми помага да изпитвам състрадание към себе си и към другите и да имам позитивна нагласа към света.

130 10
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



46
Не е посочен 23.09.2012|17:18
Познавате ли се лично? Дори да е така мисля, че не Ви отива нито на образованието , с което парадирате, нито на престижа, който си мислите , че имате, да хулите някого, за желанието му да е в помощ на хората.Аз също съм психолог по образование и тази професия също ми е непозната, но не бих правила прибързани заключения.
45
Не е посочен 15.09.2012|17:36
Четейки интервюто ми се доходи на лайф коуч. Звучи ми като един добре структуриран и практически насочен подход към решаване на житейски дилеми. Понеже в момента съм на кръстопът в професионалното си развитие много ясно си представих как дефинирането на приоритети и цели и осмисляне на вярванията и "спирачките" ми (или ограничаващи вярвания) би ми помогнало да видя правилната посока... Само остава да претегля дали инвестицията ще си струва спестеното време от това да си правиш сам "лайф коучинг"...
44
Не е посочен 15.09.2012|17:36
Четейки интервюто ми се доходи на лайф коуч. Звучи ми като един добре структуриран и практически насочен подход към решаване на житейски дилеми. Понеже в момента съм на кръстопът в професионалното си развитие много ясно си представих как дефинирането на приоритети и цели и осмисляне на вярванията и "спирачките" ми (или ограничаващи вярвания) би ми помогнало да видя правилната посока... Само остава да претегля дали инвестицията ще си струва спестеното време от това да си правиш сам "лайф коучинг"...
43
Не е посочен 14.09.2012|18:25
И аз не съм от търпеливите .
42
Не е посочен 14.09.2012|18:25
Не бих позволила на някой друг да ми се меша в живота
41
Не е посочен 14.09.2012|14:41
Направих си регистрацията само, защото имам какво да кажа! За подобен тип работа трябва да имаш достатъчно житейски, професионален и емоционален опит, каквъвто горепосочената особа няма! От автобиографията й! И съм категорична, защото съм клиничен психолог и знам много добре какво означава да се бъркаш в главите на хората и това да носи след себе си опасни последствия! На Запад за подобни лъжи директно могат да ти отнемат лиценза, а в България все още има псевдо такива и няма контролен режим! Дружеството на психолозите трябва да заеме много категорична позиция по отношение на подобни случаи на смешни лъжи!
40
Не е посочен 14.09.2012|14:38
Не може да те учи човек, който сега е чул в началото на годината за лайф коучинг. Това може да го о прави човек, който има достатъчно дълъг емоционален и житейски опит, а тя със сигурност го няма. Освен това виждам, че се е занимавала само с маркетинг, така че е смешно да си прави подобни ПР акции и да лъже открито хората!!! А вие толкова ли сте глупави, че да правите на подобни реклама- проучете първо какво е важно за лайф коучинг и след това пишете врели-некипели.
39
Не е посочен 14.09.2012|12:12
Едва ли това може да се нарече професия.
38
Не е посочен 14.09.2012|09:01
Много интересно звучи...искам и аз,но е много вероятно да нямам нужното търпение
37
Не е посочен 13.09.2012|14:23
Интересна професия,за пръв път я чувам,но е добре че помага на хората
36
Не е посочен 13.09.2012|13:57
Сам не можеш ли да си решиш проблемите,никой не би могъл!
35
Не е посочен 13.09.2012|13:42
юристи и икономисти бол в България,сега идва ред на психолозите!
34
Не е посочен 13.09.2012|13:09
Този професия в България няма да я бъде , хората нямат пари за ядене , едва ли биха давали пари на хора , които им казват по какъв начин да живеят .
33
Не е посочен 13.09.2012|13:07
Съдейки по стила на написаното мога да си направя извода, че сте един и същи човек... честно да ти кажа искрено ме забавляваш с напудреното си самочувствие ;)
32
Не е посочен 13.09.2012|13:03
Муцка, двата ника нямат нищо общо по между си! Ако искаш ми пусни ника в интернет и виж от кога чета редовно този сайт... Относно ниската култура - Мила, коментарите сами по себе си говорят коя от нас е с по-ниска култура ;) Аз не съм се опитвала да ти давам тон ви живота, а съвет, ама на такива хора като тебе дето им липсват първите седем години винаги някой ще им е крив! Истерясвай си на воля, проявявай си ниската култура и остави хората да живеят живота си! Все пак не аз започнах с обидите и нападките... Прави си извода сама, ако можеш де ;)
31
Не е посочен 13.09.2012|12:58
ти като гледам си доста тесногръд , набито око :)
30
Не е посочен 13.09.2012|12:52
Аз лично се кефя на такива иновативни професии, особено имайки предвид, че хората наистина в днешно време са доста объркани и подложени под сериозен стрес. Не, че някой трябва да ти дава наклон на... ама няма да е лошо да чуеш поне някой съвет.
29
Не е посочен 13.09.2012|12:46
Интересна професия. Може и да даде тласък някъде на Запад, но честно казано не мисля, че тук закостенялия българин ще бъде очарован от това някой да "му дава наклон" в живота :) За съжаление, защото човек не бива да бъде тесногръд.
28
Не е посочен 13.09.2012|12:15
Момата обаче директно заплашва! ;)) Брех! :)
27
Не е посочен 13.09.2012|12:15
Трябвало е да питате има ли хора, които злоупотребяват с безплатната първа консултация и просто си намират човек с когото да се изприказват?
26
Не е посочен 13.09.2012|12:06
Gotinoto Choki ПОВЯРВАЙ МИ, от редовните съм :) По-скоро ти си от новоизлюпените! ;) Със заплахите от два ника по-спокойно, защото няма смисъл. Истерията ти е пълна, а ако трябва да опирам от нискокултурни хора като теб да ми дават тон в живота отдавна да съм го направила, мила моя. Дерзай!
25
Не е посочен 13.09.2012|12:00
Всеки проблем има своето решение и не смятам, че ти трябва някой друг да ти го каже... трябва сам да се справяш!
24
Не е посочен 13.09.2012|11:53
хахахах! Да права си! Проблемите се решават на масата с разговори, а не с измислени професии!
23
Не е посочен 13.09.2012|11:52
Права летво , лъчи сега да не станеш набързо крива летва :)
22
Не е посочен 13.09.2012|11:50
Мила моя вземи си я наеми тази мацка да ти оправи характера, защото явно е чепат! Написах ти този коментар, защото видях, че нападаш Ванеса Апостолова безпричинно! Аз не смятам, че нейния коментар е неадекватен, това и е нейното мнение и ти трябва да го зачетеш, а не да я обиждаш! С тези обидни думи и истерии само към мъжът ти, ако имаш такъв, защото надали някой ще те тъпи такава злобна! В случая ти нареждаш, а не аз! И още веднъж вземи се успокой малко, че ще се състариш преждевременно - ОК ;)! И още нещо.... повярвай ми НЕ СИ от РЕДОВНИТЕ читатели!
21
Не е посочен 13.09.2012|11:45
Тези проблеми най-добре се решават вечерта на маса , с по една ракия и салатка и хубава компания , без подобни , измислени професии :)
20
Не е посочен 13.09.2012|11:43
Никога не бих си наела такъв човек да ми оправя живота... то сигурно и нейния не е подреден!
19
Не е посочен 13.09.2012|11:43
и аз така си мисля :)
18
Не е посочен 13.09.2012|11:38
Това е пазарна икономика:) всеки си търси своето място и поприще за изява от което да прави пари :)
17
Не е посочен 13.09.2012|11:37
Брех, така ли? Защото и аз съм РЕДОВЕН читател и честно казано ми писна от малоумни, неадекватни коментари, които са писани само по впечатления от снимката и заглавието. А така като гледам, май ти си тази/този който трябва да се успокоява? И само няма да нареждаш на хората какво да правят, ок? :) Това само у вас със заповедническия тон.
16
Не е посочен 13.09.2012|11:34
За мен това е излишна професия, която няма как да бъде полезна на хората!
15
Не е посочен 13.09.2012|11:33
Я се успокой малко! Всеки си има право на мнение! Ще вземем да си помислим, че си жената от снимката щом го приемаш толкова лично! И още нещо - ние редовните читатели тук НЕ СЕ ОБИЖДАМЕ по между си!
14
Не е посочен 13.09.2012|11:31
Не мисля ,че тази професия ще се приеме на сериозно , особено за нас ,българите , които не сме толкова лесни , че да ни дават други хора съвети .
13
Не е посочен 13.09.2012|11:28
Ей това парадоксът на днешното съвремие - заливани сме от купища информация, имаме всичко, но не сме щастливи и не знаем как да живеем... От там и бумът на тези псевдо учения, книги и пр. За мен истината се крие във всеки у нас, а добър пътеводител са източните учения.
12
Не е посочен 13.09.2012|11:22
Тази така като я гледам никога не бих я наела!
11
Не е посочен 13.09.2012|11:04
И аз не съм чувала за тази професия... не мисля,че е доходоносна!
10
Не е посочен 13.09.2012|11:02
Звучи доста интересно и в общи линии си е чиста психология. Само да не е със сектантски характер, иначе като учение е интересно.
9
Не е посочен 13.09.2012|11:02
Да настина, интервюиращия е трябвало да й зададе въпроса, "каква е разликата между вашата професия и професията психолог" :)
8
Не е посочен 13.09.2012|10:59
А ти имаш налудничаво изказване! И мен ме побиха тръпки!
7
Не е посочен 13.09.2012|10:56
" Затова коучът не дава съвети, нито отговори, а помага да намериш своите отговори." Е това определено звучи смислено и като истинско обучение. Харесва ми:)
6
Не е посочен 13.09.2012|10:55
Тази има налудничав поглед... побиха ме тръпки
5
Не е посочен 13.09.2012|10:29
поредната професия за която даже не съм и чувала!
4
Не е посочен 13.09.2012|10:12
аз мисля,че трябва да се наслаждаваме и да оценяваме всеки миг,тук и сега и ако за да го сторим имаме нужда от някой,който да ни покаже правилната посока,тогава-защо не!
3
Не е посочен 13.09.2012|10:00
"Работата ми е да вдъхновявам клиентите си да намерят баланса и радостта в живота си. Правя го, като им помагам да дефинират целите си в личния и професионалния живот, както и тяхната собствена стратегия за постигането им." Звучи ми като "психолог"
2
Не е посочен 13.09.2012|09:57
Никога не съм разбирала това как някой друг може да те учи/помага как да си живееш живота. Хората прекалено много се задълбочават в търсенето на смисъла на живота, губейки много ценни мигове. Тук сме, за да се забавляваме, развиваме и усъвършенстваме, а не да канализираме живота си в някакви цели, които в повечето случаи са толкова прозаични.
1
Не е посочен 13.09.2012|09:46
" Правя го, като им помагам да дефинират целите си в личния и професионалния живот, както и тяхната собствена стратегия за постигането им. " - ето от това наистина има нужда всеки объркан или несигурен човек.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay