Осмели се да мечтаеш!

Една интересна дискусия за хип хопа в България, младите музиканти и големите амбиции

Marteen, Daze, Bix
Marteen, Daze, Bix

Трима млади, но обещаващи творци, ме чакат на ключово място в София. Нямам търпение разговорът ни да започне, защото усещам, че ще бъде интересно, свежо и надявам се, поучително. Те са толкова естествени и амбицирани, че само докато ги наблюдавам, се зареждам с енергия.
Мартин Сираков, по-известен като Marteen, е от Пазарджик. Завършил е музикално училище в Пловдив, а след него - Звукорежисура в НБУ. И е само на 23 години.
Благовест Ханджиев, чието артистично име е Bix, e на 25 години, родом от Бургас. Той също е завършил музикално училище с профил пиано, а висшето си образование, подобно на Marteen, е получил в НБУ. Специалист е по Тонрежисура.
Най-малък е Daze, т.е. 22-годишният Владислав Колев от Стара Загора. За разлика от колегите си, той е възпитаник на езикова гимназия в родния си град и както вероятно се досещате, в момента учи в НБУ, специалност Компютърно музициране.

Ясно е, че музиката ви е събрала, но как се открихте?

Marteen: Всички учим в един университет и посещаваме общ курс по пеене.

Bix: Преди 3 години, съвсем случайно, се запознахме с Marteen. Разбрахме, че имаме много общи интереси, а по-късно се появи и Daze и от дуо станахме трио. Него го харесахме по глас, но и по визия (смее се).

Знаем, че в България трудно се пробива. Не ви ли изглеждаше трудно, почти невъзможно, да влезете в т.нар. шоубизнес?

Bix: Супер изтъркано е това, което ще кажа, но няма невъзможни неща!

Daze: Има ли желание, има и начин. Затова са и мечтите, има един израз: "Dare to dream", т.е. "Осмели се да мечтаеш".

Marteen: Още сме в самото начало, но сме сигурни, че хората ще разберат какви идеи имаме и какви песни правим, надяваме се и да ни оценят.

"Промяната си ти" стана много популярна песен и зае достойни позиции в престижни класации. Как ви дойде идеята за нея?

Daze: Идеята се роди някъде през октомври 2010. Тогава още не се бяхме събрали тримата. Момчетата ми споделиха, че искат да направят парче на социална тематика, но същевременно модерно звучаща. Беше ги вдъхновила една песен на Tinie Tempah & Eric Turner - Writing in the stars. Когато я записахме се наложи още на другия ден да я изпълним за пръв път, по време на конкурса "Мис НБУ". Хората я харесаха, а чувството беше неописуемо.

Видеото към песента е много хубаво, "изчистено" и нетипично за българските изпълнители. Чие дело е?

Daze: Клипът е дело на нашите колеги и приятели Sanctus Silva*. Те определено са много талантливи и със сигурност имат бъдеще в това, което правят. 

Какви послания носи?

Daze: Абсолютно насилствени идеи, в общи линии се опитваме да върнем патриархата от едно време (смее се)
Шегувам се, естествено. Идеята е, че мацката олицетворява живота на марионетките, тези, които се оставят да бъдат направлявани от другите.

Bix: Защото най-лошо е човек да няма собствено мнение и да се влияе от масата.

"Какъв е смисълът на живота"?**

Daze: 42!*** (смее се)

Marteen: Всеки сам си го избира. Моят смисъл е музиката.

Bix: Според мен, много малка част от младите хора мислят за бъдещето си. Но, като цяло, трябва да бъдем винаги позитивни и оптимистично настроени. Там се крие смисълът.

Възможно е някои хора да определят първата ви песен като т.нар. "късмет на начинаещия". Към какво са насочени следващите ви проекти, за да запазите тенденцията на успеха?

Marteen: Не мисля, че сме имали "късмет на начинаещия". Според мен той е присъщ на някого, който няма понятие от това, което прави.

Daze: Ние не играем за първи път тази игра. С музика се занимаваме от много време и имаме представа какво правим.  Времето ще покаже, обаче, доколко добре се справяме.


Втората ви песен се казва "Пълна лудница". Защо избрахте това заглавие и знаехте ли, че има такава поп-фолк песен?

Marteen: Така ли? Ето това е изненада. Иначе, самата идея е такава - парти песен. Има и иронична насоченост, но не целим да обидим никого. А ако някой се засегне - значи се е разпознал в текста (смее се).

Daze: Обичаме да експериментираме и искахме да направим нещо по-различно. Аз също не знаех, че вече има такава песен, но нищо - със сигурност двете са доста различни.


Бихте ли направили съвместен проект с поп-фолк изпълнител?

Bix: Не мога да скрия, че с Marteen вече сме го правили. Имаме песен с Райна, която се казва "Нещо неморално".

Daze: Това е много интересна тема. Някои хора, като чуят "поп-фолк певица" и се отказват да слушат нататък. Имат предразсъдъци. Идеята обаче е, че има певици от този жанр, които пеят много хубаво. Аз нямам нищо против да направя дует с поп-фолк певица, но самата песен да не е поп-фолк.

Bix: Кофти е, че тази музика се налага. На 10 дискотеки - 11 са за този жанр. Иначе, популярността, със сигурност, идва по-бързо, ако пеем поп-фолк. Ние го усетихме.

Мислите ли, че имате бъдеще в България?

Bix: Да, затова и започнахме да се занимаваме с музика, защото вярваме.

Daze: Аз смятам, че ако човек е добър в нещо, той ще бъде оценен. Рано или късно вселената ще му се отплати за положения труд.

Marteen: Ние нямаме намерение да се развиваме само в границите на България. Музиката е навсякъде, тя е за всички.

А ако ви предложат договор в чужбина?

Marteen, Bix, Daze (в един глас): Добре дошъл!

Близките ви имаха ли вяра във вас, когато разбраха пътя, по който сте поели? А приятелите ви?

Bix: Моите родители винаги са ме подкрепяли. А за познати и приятели... българите сме много завистлива нация. Но аз нямам нищо против тези хора, пожелавам им всичко хубаво.

Marteen: Моите родители също, но от останалите имаше скептицизъм.

Daze: Преди учих психология в Германия. Когато родителите ми разбраха, че се отказвам заради музиката, подходиха много скептично. Което е нормално, защото те, на първо място, ни мислят доброто. И в техните очи то има различни измерения. Въпреки всичко, винаги са имали вяра в мен. Важен е крайният резултат!

Според вас кое е доминиращо: това, че хората ви се възхищават, защото сте млади, но вече правите, каквото искате, или пък, един вид, ви съжаляват, защото, както знаем, в България "музикант къща не храни"?

Daze: Имаме да извървим още много, докато се наречем "успели". Далеч сме, има какво да се желае.
А конкретно на въпроса - малко ме интересува чуждото мнение, защото музиката, колкото я правя за хората, толкова и за себе си. Обичам я и няма да се откажа от нея, заради една или две критики.

Bix: Все още никой не ми е казал, че ме съжалява (смее се). Мисля, че повече ни се радват.
Marteen: Каквото и да става, аз винаги ще се занимавам с музика. Просто това е моят живот.

Първите ви две песни са много различни. Какво да очакваме от третата?

Marteen, Bix, Daze (в един глас): Още по-различна!

Bix: Не искаме да се ограничаваме в една тематика. Искаме да направим за всекиго по нещо.

Съживява ли се българският рап?

Marteen: Да, вече се правят по-готини песни на по-високо ниво, има и много нови талантливи изпълнители. Немалък брой от старите също са добри, но това, което липсва, е медийното отразяване.

Bix: Да, в последно време се появява един лъч надежда, който много ме радва. Следя класациите в интернет-сайтовете и е много хубаво, че почти винаги, сред големите хитове, има място и за някоя българска рап-песен.

Кои са вашите вдъхновители?

Daze: Не е един човек. Могат да ме вдъхновят не само хора, но и чувства, преживявания. Естествено, жените много ме вдъхновяват, но мъжете не чак толкова (смее се). И все пак: като започнеш от Бах и Моцарт и стигнеш до Kanye West, Drake и Bruno Mars.

Marteen: Вдъхновява ме всичко, което ме заобикаля. А изпълнителите са същите: Kanye, Drake, Lil'Wayne.

Bix: Бог. Аз съм доста вярващ и в него намирам сила. Иначе, музикантите, които много харесвам, са Matt Pokora, Fabolous и Jeremih.

Налага ли ви се вече да се справяте с фенките?

Daze: Има хора, които ни харесват и ни добавят в социалните мрежи за да ни поздравят, примерно. Но все още не са ни тормозили (смее се).

Какви са бъдещите ви планове?

Bix: Всеки, който се интересува, е добре дошъл в страницата ни: www.facebook.com/marteen.bix.daze . Там можете да научите всичко ново, което се случва около нас, проектите, които ни предстоят, всичко. В аванс ще кажа само, че подготвяме featuring****, но е тайна с кого.

Пожелайте нещо на нашите читателки!

Marteen: Бъдете красиви и естествени, най-вече последното!

Bix: И слушайте повече различна музика от поп-фолк (смее се) !

Daze: Живи и здрави, това е най-важно!

 

Повече от момчетата вижте тук 

 

*Sanctus silva - (лат.) свещено дърво

**"Винаги съм се питал какъв е смисълът на живота" - цитат от песента "Промяната си ти"

***42 - Отговорът на Въпроса за Живота, Вселената и Всичко останало в научно-фантастичната поредица "Пътеводител на галактическия стопаджия"

****featuring - (англ.) - букв.: с участието на; небукв.:  съвместен проект

 


37 3
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 03.08.2011|16:26
желая ви много успех момчета!много сте добри!Продалжавайте все така!обойавам песента 'пълна лудница'супер сте
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay