Топ 10: Най-лошите професии за 2015 година

Вижте с какво да не се захващате през тази година...

Топ 10: Най-лошите професии за 2015 година

Кои са най-лошите професии за 2015 г. в световен мащаб? Fortune magazine състави класация на най-"негодните" занимания, с които човек може да изкарва прехраната си, която се базира на данни от сайта за търсене на работа CareerCast.com.

Списъкът е съставен по критерии като заплащане, ниво на стрес, удовлетворение от свършената работа, работно време и други.

Вероятно ще се учудите коя е професията, която заема първо място. Ако очаквате това да е сервитьор, хигиенист или пък коминочистач, ще останете изненадани...

Тенденцията компютрите да вършат работа, която преди е била зависима единствено от човека, е основната причина за отбелязването на спад в удовлетвореността от някои професии и лишаване на съответния сектор от нуждата от работна ръка.

Топ 10: Най-лошите професии за 2015 година

Именно това е и основната причина куриерството да е на 10-то място в чарта. Пощенските услуги са все по-рядко използвани, заменени от предимствата и удобствата на интернет.

Същата тенденция се наблюдава при онлайн пазаруването, онлайн банкирането и колкото и странно да звучи - в медицината. В момента дори се разработват роботи, които са способни да оперират. Подобно на индустриалната революция, и дигиталната внася промени в работните позиции и нуждите на трудовия пазар.

Пожарникар, охранител на затвор и таксиметров шофьор са занимания, с които вероятно не искате да се захващате точно сега. Изглежда в момента тези професии са сред най-лошите и недоходоносни.

Медийният сектор също е включен в списъка. Професията на фотожурналист заема шесто място, а тази на репортер стои на "върха"!

Топ 10: Най-лошите професии за 2015 година

Репортерството заема първо място, защото масовата дигитализация кара голям брой вестници и списания да излязат от бизнеса, или да се превърнат в онлайн издания. 

Специалистите предвиждат, че в бъдеще най-желани ще бъдат работните позиции, свързани с индустрията за забавление - игри, филми, сериали и социални медии.

А ето и пълния списък:

10. Пощенски куриер
9. Пожарникар
8. Таксиметров шофьор
7. Охранител на затвор
6. Фотожурналист
5. Водещ по радиото или телевизията
4. Готвач
3. Военен персонал
2. Дървар
1. Репортер във вестник

За още статии на тема кариера, последвайте Jenite.bg във Facebook.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay