„Урок” за достойнството и унижението в цифри

Особеният урок на една учителка по английски

„Урок” за достойнството и унижението в цифри

"Урок” е филм, който може да ви накара да изпитате истински чувства, силни, ярки, лутащи се между облекчението и яростта. В един момент кокалчетата ви са побелели от ядно стискане, а в следващия ви се гади. След смирената въздишка следва сърдечен смях, а най-накрая се чувствате изтощени и имате нужда да останете насаме със себе си. Защото този филм ви е докоснал.

Сценаристите и режисьори, Кристина Грозева и Петър Вълчанов, се справят отлично със задачата да проектират една реална история върху екрана. Главната роля също е поверена на правилния човек - Маргита Гошева изпълва цялото пространство с великолепната си игра.

Винаги е добър знак, когато една история продължава да живее в мислите с дни. Така се получава с "Урок”. Филмът доказва, че когато има добър синтез между режисьори, сценаристи и актьори, нещата просто се получават.

Цялата лента е дълбоко белязана със символика. На пръв поглед  кадрите са прости и изчистени, няма музика, всичко е минималистично. А всъщност почти нищо не е поставено случайно в кадър. Всичко е там, за да го видим и осмислим – от повредения кемпер, запречил входа, до портретите по стените.

„Урок” за достойнството и унижението в цифри

Всяка стотинка в този филм носи своето значение и послание. Всеки лев, всяко число, всяка цифра, която се споменава по един или друг повод. Главната героиня, носеща името Надежда (несъмнено търсен ефект), е учителка по английски, но в рамките на 90 минути успява да предаде най-значимия урок по математика, който можем да получим. Надежда ни просветлява за цената на всичко – на дома, на труда, на любовта, на живота, на достойнството, на таксата за банков превод. 

56 стотинки – това показва банкоматът в началото на филма. Това е и първият ни сблъсък със света на цифрите, първият ни математически урок. Оказва се доста лесен. 56 стотинки не стигат за нищо. Жената, която се опитва да научи децата на морал и ценности, е принудена да събира последните си дрънчащи капки достойнство от паважа.

Поредната несправедливост е на пътя й, а Надежда се оказва и мъжът и жената в семейството. Тя й съпругът й са два различни свята. Две сенки, седящи заедно в разнебитената каравана, символът на разбития им брак. Когато са заедно, има твърде много мълчание, но все пак успяваме да чуем неизказаните мисли на Надежда. Представяме си какво биха си казали двама човека в такива моменти.

Чисто по човешки, Надежда не може да спи заради проблемите си. Лежи, загледана в паяжината, спускаща се от тавана, а до нея мъжът й похърква блажено. Моментът, в който тя става и маха паяжината, е моментът, в който разбираме, че е човек на действието, а не на очакването. Така се впускаме и в следващата поредица от уроци.

„Урок” за достойнството и унижението в цифри

1 лев и 37 стотинки – това е цената на всичко. Понякога точно толкова може да струват животът и бъдещето на един човек. Зрителят усеща паниката, може да види как изглежда някой, когато разбере, че не може да плати тази цена. Унижение и ужас на фона на хипнотично тресящите се седалки в автобуса. 2 лева – понякога на човек му трябва само толкова, за да си отдъхне. 2 лева и 40 стотинки – понякога на човек не му достига само толкова и адът го поглъща.

Оказва се, че в такива моменти не е никак лесно да се разчита на хората. По-надеждни са фонтаните на желанията. Желанието за едни може да бъде спасение за други. Мечтите на някого могат да бъдат просто едни 2,40, които да бръкнеш и да извадиш. Суеверието не е по-силно от отчаянието. Срамът също.

"Ти ли си? – Не, не съм аз!” Проста размяна на реплики между двама човека. Не би могло да има нещо по-сложно от тези думички. На Надежда не й се иска да е тя, не й се иска да се унижава, да застава сама зад семейството си, да се моли за пари. Не иска да бъде толкова изморена, вечно бореща се и тичаща след автобуси и мечти.

Тя ни дава и урок, свързан с времето и с бързането. 7 минути – толкова има, за да спаси живота си. 7- божественото число, което звучи повече като дяволска закана. Число, което в никакъв случай не носи късмет. Число, символизиращо забавяне и трудности, отклонение, завъртане в порочен кръг.

„Урок” за достойнството и унижението в цифри

А след това идва нов урок за оценките и времето. Посяга се не само на човешкото й достойнство, но и на професионалното. Жената, която учи децата на морал и хуманност, получава урок по цинизъм, вулгарност и наглост. Жената, която търси справедливост, се изправя само пред неправди.

В свят, в който те изнудват както в заложната къща, така и в четвъртата врата вдясно на районното, надеждата съществува доста трудно. Лицето на властта се слива с това на престъпността. Омерзението и страхът се сливат с безнадежността. Лошото се слива с доброто. Моралният компас обърква посоките, а полюсите сменят местата си. Учителят се превръща в крадец, а крадецът в учител.

8 хиляди лева срещу 1 извинение, 10 хиляди лева срещу няколко свирки, 6 дни за поправката на  1 кемпер – разменните монети във филма са безкрайни, унижението става все по-голямо след всяко едно предложение. Сърцето ни вече се е свило безмилостно и се питаме накъде повече.

„Урок” за достойнството и унижението в цифри

Отчаяните хора понякога изглеждат луди или пък полудяват наистина. Майката на Надежда я наблюдава безмълвно от снимките по стените през цялото време, а заедно с нея и ние проследяваме тихата й  лудост. И когато решаваме, че лудостта е достигнала своя връх, се оказва, че още нищо не сме видели.

12 хиляди лева – това е достойна сума за поредната криминална хроника. А урокът, урокът още не е приключил...

Ако статията ви е харесала, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

11 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay