20 интересни факта за филма "Титаник"

20 интересни факта за филма "Титаник"

Трудно е да си представим, че филмът "Титаник" е на 21 години. Хората, които не са гледали този филм може би са единици, както и тези, които са го гледали само веднъж. Този филм е класика, призната от целия свят. 

Събрахме някои интересни факти за филма:

1. Актьори като Том Круз, Брад Пит, Крисчън Бейл, Маколи Кълкин и Матю Макконъхи се явяват на прослушване за ролята на Джак. Кейт Уинслет се явява, заедно с Матю Макконъхи, но ролята печели младия и безизвестен тогава Леонардо ди Каприо

2. Кейт Уинслет също не получава ролята на Роуз особено лесно. Мадона, Шарън Стоун, Никол Кидман, Гуинет Полтроу, Уинона Райдър и Ума Търман са нейната конкуренция. Кейт много иска ролята и взима телефонния номер на режисьора. Тя му се обажда и казва, че трябва тя да играе тази роля и че биха били луди, ако не я вземат. Естествено, сега тя отрича да е направила това.

3. Филмът "Титаник" струва повече от кораба. Филмът струва 200 млн. долара, а корабът струва само 7,5 млн. долара (или 150 млн. долара в съвременния еквивалент).

4. Според сценария, Роуз е трябвало да настъпи годеника си с токчето си, но Кейт Уинслет решава, че ще изглежда по-добре, ако тя плюе в лицето му и това е сценарият, който те в крайна сметка избират.

5. Ако изрежем всички съвременно сцени от филма и оставим само събитията от 1912 г., филмът ще бъде 2 часа и 40 минути- точно за толкова време корабът потъва.

6. Камерън не иска да включва музика във филма, но композиторът Джеймс Хорнер тайно записва песен със Селин Дион и дава касетата на режисьора. Певицата има леки съмнения относно песента (не я харесва), но след като прочита сценария променя мнението си. Всички плачат по време на записа на песента.

7. През 1995 г. Камерън прави 12 гмуркания на дъното на океана, за да види потъналия кораб със собствените си очи. Тогава режисьорът разбрал, че не може да допусне грешка в работата си и че трябва да почете паметта на хората, загинали при тази трагедия. 

8. Спомняте ли си фразата на Ди Каприо "Аз съм кралят на света"? Това е импровизация. Тази фраза не присъства в оригиналния сценарий.

9. Филмът чупи много рекорди. Един от тях е колко дълго филмът е на големия екран - 287 дни.

10. Когато виждаме Роуз в старостта й, можем да видим кучето й - померан. Има причина за това - след катастрофата са открити 3 кучета. Има 2 померана и 1 пекинез. Между другото, сцените с животните, които се опитват да се спасят също са заснети, но режисьорът ги маха. 

11. По време на снимките филмът се нарича The Ice Planet. Това се прави с цел да се запази тайната и други компании, които създават филми за Титаник да не могат да видят продукцията.

20 интересни факта за филма "Титаник"

12. Бюджетът на филма е 2 пъти по-голям от планираното. Това е най-скъпият филм за своето време. 20th Century Fox трябва да покани друга компания да разделят разходите. Другата компания е техният конкурент - Paramount Pictures. Всъщност никой не вярва, че филмът ще печели пари.

13. Роклята на Кейт Уинслет е направена с уговорката, че тя трябва да изглежда добре както суха, така и мокра.

14. Сцената, в която Джак рисува портрета на голата Роуз, е заснета още първия ден. Режисьорът иска да види искрените емоции и неудобство, когато актьорите все още не се познават. Но Уинслет показва гърдите си на Ди Каприо още преди снимките, защото знае за сцената. Тя го прави, за да накара Леонардо да се чувства по-комфортно по време на снимките.

20 интересни факта за филма "Титаник"

15. В същата сцена Джак прави грешка. Казва на Роуз да отиде на леглото, а всъщност трябва да каже "на дивана". Тази версия е в последния филм.

16. Някои сцени във филма се основават на спомените на оцелелите. Например, когато един мъж поставя 2 момичета в спасителна лодка и казва: "Това не е за дълго", се основава на историята на едно от момичетата.

20 интересни факта за филма "Титаник"

17. Камерън иска героите да бъдат с измислени имена, но след като завършват снимките, той разбира, че е има пасажер с името Джак Доусън. 

18. Фенове твърдят, че Джак може да се побере на парчето дърво заедно с Роуз. Учени от Великобритания дори направиха експеримент и доказаха, че Ди Каприо има всички шансове. Всички тези разговори дразнят Джеймс Камерън, който просто казва: "В сценария се казва, че Джак умира. Според директора, ако Джак е оцелял, филмът би бил съвсем различен. И това е филм за загубата, така че главният герой трябваше да умре."

20 интересни факта за филма "Титаник"

19. Между другото, парчето дърво, което Роуз използва е точна реплика на фрагмента, открит след потъването на кораба. То е в музея в Халифакс.

20. Беатрис Ууд е прототип на "старата Роуз" в Титаник. Не, тя никога не е била на борда на кораба, но като Роуз, Беатрис е от заможно семейство и тя се противопоставя на родителите си, точно както Роуз. Джеймс Камерън чете автобиографията й, наречена "I Shock Myself", и осъзнава, че би била подходяща за ролята на вече възрастната Роуз. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay