14 любими цитата: Напишете разказ от 14 думи и спечелете страхотен роман!

14 актуални заглавия за 14 февруари!

14 любими цитата: Напишете разказ от 14 думи и спечелете страхотен роман!

Любовта ще спаси света! И тъкмо тя е най-силното чувство в живота на един човек. Заради нея сме готови на какви ли не подвизи. Тя е способна да ни промени, да ни направи по-добри и готови на всичко. 

Денят на влюбените - 14 февруари - вече съвсем наближи. По този повод Jenite.bg съвместно с издателство Colibri организираме игра в рамките на нашата рубрика "Любими цитати".

Днес ще поставим акцент върху 14 цитата от 14 популярни романа. Всеки от тях разкрива различни аспекти от любовта - тя е миг, интимност, приятелство, споделяне, поглед, аромат...

Накрая на статията ще разберете как да участвате. А сега забравете за всичко друго и се потопете в света на литературата...

"Лято без мъже” - Сири Хуствет
"Проблемът беше там, че безброй Борисовци се намираха В ГЛАВАТА МИ. Той се разполагаше навсякъде в нея. Дори никога да не го видех от плът и кръв, Борис, като мислен механизъм, беше неизбежен. Колко пъти, докато заедно гледахме филм, ми беше разтривал стъпалата, мачкайки и галейки ходилата, пръстите и артритния глезен, чупен тежко навремето? Колко пъти беше вдигал поглед към мен с изражението на щастливо дете, след като бях измила главата му във ваната? Колко пъти ме беше прегръщал и утешавал след пристигането на писмо с отказ? Да, това също беше Борис. Това също беше Борис.”

"Семейна гробница” - Катарина Масети
"IQ-то на влюбените хора пада на около 72. Това е моя теория. Стига им, колкото да могат сами да ходят до тоалетната и да не ги прибере полицията някъде в града, но е твърде ниско, за да могат да имат каквато и да е вяра в собствената си преценка.”

"Игра на Изкормвач" - Исабел Алиенде
"Първото, което привлече Алън Келър към Индиана Джаксън, бе пищната й външност на сирена, после бе запленен от нейния оптимизъм; накратко, харесваше я, защото беше пълната противоположност на кльощавите и неспокойни жени, с които обикновено се срещаше. Никога не би казал, че е влюбен, толкова е елементарно, не е нужно да се дава име на това чувство. Стигаше му да се наслаждава на времето, прекарвано с нея винаги след предварителна уговорка, без изненади. На седмичните сеанси при психиатъра си - нюйоркски евреин, практикуващ дзен будизма като почти всички психиатри в Калифорния - Келър бе открил, че я обича много, което не бе малко, тъй като се гордееше, че не е подвластен на страстта; ценеше я единствено в операта, където този порив преобръща съдбата на тенора и на сопраното. Красотата на Индиана предизвикваше у него естетическа наслада, много по-устойчива от желанието на плътта, свежестта й го трогваше, а възхищението, което тя му засвидетелстваше, беше се превърнало в наркотик, от който трудно би се отказал.”

"Синята брада” - Амели Нотомб
"Влюбването е най-загадъчното явление във Вселената. Тези, които се влюбват от пръв поглед, изживяват най-необяснимата версия на чудото - те не са обичали преди това просто защото не са знаели, че другият съществува.”

"Пътят на щастливата жена” - Наталия Кобилкина
"Жената трябва да уважава своята сексуалност, да чака подходящия мъж, да не прибягва към самоцелни сексуални контакти само за да задоволи желанието на другия. Стремете се към дълбочина в отношенията, не залагайте на числеността на опитите. Ако не се научите да говорите с единия партньор, няма да го правите и с другите, и най-вероятно ще повтаряте едни и същи грешки.

Всичко това не означава, че трябва да потулваме своята сексуалност. Ние имаме право да излъчваме желание за секс точно колкото и мъжете. Нима не сме независими, модерни, съвременни жени? Не бива да се страхуваме, а да показваме, че харесваме и желаем някого. Ние, жените, решаваме с кого да бъдем интимни. Мъжете просто предлагат. Няма нищо страшно да заявите на някого, че ви привлича, че искате да правите секс с него. Бъдете честни със себе си и с партньора. Тук няма манипулация. Когато лъжем, ние разхищаваме енергия."

"Уроци по дишане" - Ан Тайлър
"Нощем лежеше будна и си представяше как господин Гейбриъл й признава, че е луд по нея. Съзнавал, обясняваше той, че е твърде стар, за да я привлича физически, но тя го прекъсваше с думите, че греши. И това наистина беше така. Разтапяше се при мисълта как полага глава на колосаната бяла риза на рамото му. В тези въображаеми разговори Маги се заклеваше да тръгне с него, да го последва до края на света.”

"Деликатност” - Давид Фоенкинос
"Вечерта продължи с редуване на моментите на открития и моментите, когато имаш чувството, че отдавна познаваш другия. Тя възнамеряваше да се прибере рано, а ето че вече минаваше полунощ. Хората наоколо се разотиваха. Сервитьорът се опита неучтиво да им намекне, че може би вече е време да си тръгват. Маркюс отиде до тоалетната и плати сметката. Направи го изключително изискано. Когато излязоха навън, предложи да я откара с такси. Бе толкова внимателен. Пред апартамента й постави ръка на рамото й и я целуна по бузата. В този момент разбра онова, което вече знаеше: беше безнадеждно влюбен. Натали пък намираше всеки негов жест за особено деликатен. Наистина се чувстваше щастлива от прекараното време с него. Не можеше да мисли за нищо друго. Вече в леглото, изпрати есемес, за да му благодари. И загаси лампата.”

14 любими цитата: Напишете разказ от 14 думи и спечелете страхотен роман!

"Дума по дума” - Силви Вартан
"Цигара любовта е,
тя тъй ще ни замае,
че в чувствения дим
безпаметно горим.
Но любовта - цигара,
като кибрит изгаря
и споменът в сълзи
подир дима пълзи.”

"Ако можеше да ме видиш сега” - Сесилия Ахърн
"Жадуваше отново да целуне Айвън и се чувстваше уплашена от този свой копнеж. Опита се да си забрани чувства към него, но безуспешно. У този човек имаше нещо толкова чисто и неопетнено, а въпреки това беше силен и притежаваше богат житейски опит. Бе същински наркотик, който тя знаеше, че не бива да приема, но той продължаваше да се връща, за да подхранва зависимостта й. Когато умората й се беше засилила с напредването на деня, споменът за целувката започна да й действа благотворно и безпокойството изчезна. Всичко, което желаеше сега, бе повторение на онзи миг, в който всички беди се бяха изпарили като дим.”

"Още един ден” - Фабио Воло
" - Добре, но какво търсиш у един мъж?
- Ами откъде да знам… бих искала да имам до себе си мъж, с когото да се чувствам добре. Мъж, който седи до мен в киното, в ресторанта, в рейса. Бих искала да срещна човек, с когото да имам споделени представи, светоусещане. Не се стремя към брак, деца и прочие. Но и не желая до себе си мъж, който да се подплаши, ако се заговори за нещо по-далечно във времето от два дена напред. Един път през юни попитах мъжа, с когото излизах, какво ще правим август за ваканцията. Този въпрос толкова го разтърси, че за два дена загуби ума и дума; после каза, че трябвало да говори с мен и че можело през август да има желание да бъде сам. Не се стремя към семейство, но не търся и човек, с когото да не мога да правя планове за ваканция, защото му става лошо. До гуша ми е дошло от мъжете деца. Достатъчно зряла и възрастна съм, за да се правя на по-млада и съм твърде млада, за да се превръщам в старица. Искам да срещна човек, когото да харесвам и който да не се плаши, щом му го кажа… мъж, който да не ми казва, че го задушавам. Искам някой, който да не се притеснява да ми се обади, когато аз не му се обаждам. Както направи ти, идвайки тук. Но преди всичко искам мъж, който да присъства, да го има. "

"Бог пътува винаги инкогнито” - Лоран Гунел
"Разсъблече се с непринудена грациозност и веднага харесах тялото й., притежаващо необичайно за мен изящество. Раменете и ръцете й бяха сладостно крехки, каквито не се срещат при момичета, отрасли с корнфлейкс и усилено спортуване. Божествено бялата й кожа контрастираше с косите й, а гърдите й, Боже мой, гърдите й бяха… върховни, просто върховни. През цялата нощ и благодарях, че не ползва парфюм, докато се наслаждавах на чувствения аромат на всяка точка по кожата на тялото й, опияняваща като наркотик. Тази нощ ще остане запечатана в мен дори и след смъртта ми.”

"Бриджет Джоунс: Луда по онова момче” - Хелън Филдинг
"Ще бъде толкова хубаво да правим секс в неделя сутрин, мислех си, а после ще закусваме заедно с всичките деца и ще се смеем. Ще се нанесем на едно място, след като сме продали къщите си, за да купим такава, от която децата да могат да ходят пеша до училище. Точно когато си казвах, че в такъв случай бихме могли да имаме една кола и да избегнем проблема с разрешението за паркиране, той ме прекъсна:
- Искаш ли кафе?
Примигнах дезориентирано към него и едва не изтърсих:
- Мислиш ли, че бихме се справили с една кола?"

"Да убиеш бащата” - Амели Нотомб
"Дрехите й се ограничаваха най-често до джинси и горнище на бански, поради което Джо имаше чувството, че познава интимно нейното тяло. Но в момента, в който той се влюби в Кристина, тази физическа близост бе заменена с предчувствието за загадъчност.

Защото от мига, в който видя красотата й, той я обикна с цялата мощ на първата любов. Защото това бе монолитна любов - от първата си секунда тя бе придружена от абсолютно и трайно желание.”

"Любовта единствена" - Лоранс Плазне 
"Отсъствието на любимия й бе разкрило тялото му, страстта, която близостта, докосването на това тяло могат да внушат, несравнимата и неизразима цена на материята, от която е направен другият. Болката от прекъснатата връзка."

От днес, 9 февруари, до 15 февруари 2015 г. може да участвате в нашата игра. Имате шанса да спечелите една от 14-те книги, които сме цитирали в настоящия материал. 

За да се включите, е необходимо да...

1. Харесате статията през Facebook профила си.
2. Напишете като коментар през Facebook профила си разказ от 14 думи, посветен на любовта. Имате пълна свобода накъде да насочите творческата си енергия - към секса и еротиката или към любовта и романтиката!

Печелившите ще бъдат обявени на 16 февруари 2015 г.

74 3
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



10
Не е посочен 15.02.2015|08:46
Сватбата привършваше. Запитах се дали винаги ще го обичам? След това поздравих щастливата булка.
9
Не е посочен 14.02.2015|20:12
Вселената е любов.Ражда се.Умира.Пулсира в сърцето ти.Притихнала слушам песента му.
8
Не е посочен 12.02.2015|21:14
Точно в полунощ, бляскавите падащи звезди се превърнаха в капчици пот по телата ни...
7
Не е посочен 12.02.2015|19:56
Целта в началото бе принца. После - романтика. В средата - мъжа. А в края - секса.
6
Не е посочен 12.02.2015|17:11
Аз и ти...Разкриване, потъване, изчезване- ти във мен и аз във теб...Тогава с тебе сме едно-любов!
5
Не е посочен 12.02.2015|14:12
Ти и Аз.Мечтаех за Нас ден и нощ.Липсваш ми само,когато дишам...
4
Не е посочен 12.02.2015|13:46
Толкова много я обичаше, че посади на гроба й сърцето си.
3
Не е посочен 12.02.2015|13:07
Два силуета до самотен път. Нежна тишина. Изповед. Копнеж. Споделени усмивки сред звезден прах.
2
Не е посочен 12.02.2015|10:13
Любов,тишина,разбиране без думи !Любов,думи,движение!Любов-най-прекрасното чувство ,което те кара да бъдеш ангел !
1
Не е посочен 12.02.2015|10:11
Любов,тишина,разбиране. Любов,думи,движение.Любов - най-прекрасното чувство,което те кара да си ангел!
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay